ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

#HackTheBook: Ένας μαραθώνιος επαναπροσδιορισμού του βιβλίου

 

Το HackTheBook είναι ένα φεστιβάλ που απευθύνεται σε designers, εκδότες, επιμελητές περιεχομένου, start-uppers, προγραμματιστές και δημιουργικούς ανθρώπους. Το κοινό του φεστιβάλ θα έχει την ευκαιρία μέσα από ομιλίες, εργαστήρια και ένα διήμερο hackathon να επαναδιαπραγματευτεί και να προτείνει νέα μοντέλα διανομής και υπόστασης  του βιβλίου.

Ανοιχτό κάλεσμα

#HackTheBook @stegi_occΣτις 22, 23 και 24 Ιανουαρίου 2016 στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση οραματιζόμαστε και επανασχεδιάζουμε το βιβλίο πέρα από το βιβλίο, μαζί με designers, καλλιτέχνες, εκδότες, προγραμματιστές, συγγραφείς, ποιητές, hackers, καινοτόμους επιχειρηματίες, το δίκτυο του Europeana Space και την υποστήριξη της ΕΕΛ/ΛΑΚ (Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα).

#Hackathon
Οργανώνουμε ένα μαραθώνιο δημιουργικού προγραμματισμού, σχεδιασμού και επιχειρηματικής καινοτομίας ή –πιο απλά– ένα hackathon.

#HackTheBook_Challenges
Επαναπροσδιορίζουμε το βιβλίο δουλεύοντας πάνω σε τέσσερα επίπεδα-προκλήσεις του Hackathon.
Η κάθε ομάδα που θα συμμετάσχει στην τελική φάση του Hackathon έχει στη διάθεσή της υλικό που εκτείνεται από το Αρχείο Καβάφη έως έργα του Rijksmuseum και από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη έως έργα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και καλείται να απαντήσει με το σχεδιασμό της σε καθεμία από τις τέσσερις προκλήσεις:

1. #BookDesign
Τι είδους αντικείμενο είναι το βιβλίο; Πώς συνδέεται το φυσικό αντικείμενο με την ψηφιακή του υπόσταση; Τι αισθητική εμπειρία θέλουμε να δώσουμε στον αναγνώστη; Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έξυπνα υλικά για να κατασκευάσουμε ένα υβριδικό ψηφιακό-φυσικό αντικείμενο;

2. #OpenHardware
Πώς αντιμετωπίζει το σχέδιό σου το θέμα της διάδρασης του αντικειμένου με το περιβάλλον του; Πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις δυνατότητες ενός Arduino ή ενός RasberryPi προκειμένου να τοποθετήσεις το βιβλίο σε ένα σύνολο (μικρό ή μεγάλο) αντικειμένων που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με τον αναγνώστη και παρέχουν μια ενιαία λειτουργική εμπειρία;

3. #API
Πώς συνδέεις δυναμικά το αντικείμενό σου ή την ομάδα αντικειμένων που έχεις δημιουργήσει με τα ανοιχτά δεδομένα και το περιεχόμενο της Europeana; Πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις προγραμματιστικές διεπαφές (API) και τα προγραμματιστικά εργαλεία της Εuropeana;

4. #Entrepreneurship and #sustainability
Τι επιχειρηματικό μοντέλο υπάρχει πίσω από το βιβλίο που έχεις φτιάξει; Πώς μπορεί να επιβιώσει οικονομικά το δημιούργημά σου; Τι κοινωνική και οικονομική αξία παράγει για το σύνολο; Πώς συνεισφέρει στη διατήρηση και επέκταση των κοινών (ειδικά των ψηφιακών κοινών);

#Who
Η διαδικασία του επαναπροσδιορισμού του βιβλίου απαιτεί πολλές και διαφορετικές δεξιότητες, όπως και την ικανότητα να δουλεύεις ομαδικά. Για το λόγο αυτόν, στο HackTheBook ζητάμε από τους συμμετέχοντες να οργανωθούν σε ομάδες που τα μέλη τους να έχουν κάποια εμπειρία στο design, τη γραφιστική, την επιμέλεια περιεχομένου, την book art, το δημιουργικό προγραμματισμό και το business modeling (ή απλώς ενδιαφέρονται να αποκτήσουν) και να θέλουν να συνεργαστούν δημιουργικά για να δημιουργήσουν ένα βιβλίο που να ξεπερνά τα όρια του βιβλίου όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

#How_to_participate

1.    Δηλώστε συμμετοχή μέχρι την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στις 12:00 συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας εδώ. Γράψτε μας για την ομάδα, την εμπειρία που έχετε, τι θέλετε να αποκτήσετε από τη συμμετοχή σας και το concept που θέλετε να αναπτύξετε.

2.    Όσοι δηλώσουν συμμετοχή, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο προπαρασκευαστικό HackersWorkshop στις 9 Ιανουαρίου 2016 για να δουλέψουν πάνω στο concept της πρότασής τους (σημείωση: η συμμετοχή είναι προαιρετική). Το πλήρες πρόγραμμα του HackersWorkshop θα ανακοινωθεί σύντομα.

3.    Μετά τη λήξη του HackersWorkshop, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν 24 ώρες στη διάθεσή τους (μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2016, στις 12:00) για να επικαιροποιήσουν τις προτάσεις τους (concept note), εφόσον το επιθυμούν.

4.    Οι ομάδες που θα επιλεγούν, θα συνεχίσουν στο HackTheBook (22, 23 και 24 Ιανουαρίου 2016).

Η συμμετοχή σε όλα τα στάδια είναι δωρεάν.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο hackthebook@sgt.gr

#HackTheBook_programme

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου
18:00-21:00 Προσέλευση & εγγραφές, παρουσιάσεις των διοργανωτών & των καλεσμένων ομιλητών, γνωριμία με μέντορες, δικτύωση & γνωριμία με τις ομάδες

Σάββατο 23 Ιανουαρίου
10:00 Hacking | Coding | Designing

Κυριακή 24 Ιανουαρίου
10:00-18:00 Hacking | Coding | Designing (συνέχεια)
18:00-19:00 Παρουσίαση προτάσεων στην κριτική επιτροπή
20:00 Ανακοίνωση νικητών, λήξη hackathon, HackTheBook party

#GeniusBarExperts
Θα ανακοινωθούν σύντομα

#TheJury
Θα ανακοινωθούν σύντομα

#Prize
Το απόγευμα της Κυριακής 24 Ιανουαρίου στις 18:00 οι ομάδες θα παρουσιάσουν στους κριτές τις προτάσεις τους και θα ακολουθήσει η βράβευση των τριών ομάδων που διακρίθηκαν. Ένας εκπρόσωπος από την κάθε νικήτρια ομάδα θα ταξιδέψει στο Λονδίνο για ένα εντατικό Business Model Workshop που θα πραγματοποιηθεί από ομάδα ειδικών του REMIX, κορυφαίου πολιτιστικού και επιχειρηματικού φορέα. Από τις τρεις ομάδες, η ομάδα με το δυνατότερο επιχειρηματικό πλάνο θα προχωρήσει σε μια εντατική τρίμηνη διαδικασία incubation από το REMIX και το Europeana Space Network με σκοπό την επιτυχή κεφαλαιοποίηση της πρότασής της.

#Dates
●    7 Νοεμβρίου 2015: FOSSCOΜΜ (MeetTheHackers): πρώτο ανοιχτό κάλεσμα – παρουσίαση του HackTheBook σε ενδιαφερόμενες ομάδες. Η συμμετοχή είναι προαιρετική και δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
●    16 Δεκεμβρίου 2015: Τελική ημερομηνία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο HackTheBook
●    9 Ιανουαρίου 2016: HackersWorkshop: προπαρασκευαστικό εργαστήριο (περισσότερες πληροφορίες σύντομα)
●    11 Ιανουαρίου 2016: Τελική προθεσμία υποβολής επικαιροποιημένων Concept Notes
●    14 Ιανουαρίου 2016 Ανακοίνωση συμμετεχόντων @HackTheBook (μέσω e-mail)
●    22-24 Ιανουαρίου 2016: HackTheBook Hackathon

#Where
●    MeetTheHackers @Fosscomm
●    Pre-hackathon Workshops_ΗackersWorkshop
●    Hackathon_HackTheBook @Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (επίπεδο -1)

#Partners
To HackTheBook θα πραγματοποιηθεί από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του προγράμματος Εuropeana Space και σε συνεργασία με το Goldsmiths College, University of London, το Coventry University, το Αρχείο Καβάφη, την Post Scriptum και με την υποστήριξη της ΕΕΛ/ΛΑΚ.

#EuropeanaSpace
Best Practice Network - Spaces of possibility for the creative re-use of digital cultural content
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση αποτελεί βασικό εταίρο του δικτύου Europeana Space. Στόχος του προγράμματος Europeana Space είναι να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για απασχόληση και οικονομική ανάπτυξη στον τομέα των δημιουργικών βιομηχανιών που στηρίζονται στους πλούσιους ψηφιακούς πολιτιστικούς πόρους της Ευρώπης.
Το πρόγραμμα παρέχει ένα ανοιχτό περιβάλλον για την ανάπτυξη των εφαρμογών και υπηρεσιών που βασίζονται σε ψηφιακό πολιτιστικό περιεχόμενο. Η χρήση αυτού του περιβάλλοντος θα ενισχυθεί από ένα ευρύ και βιώσιμο πρόγραμμα προώθησης, διάδοσης και αναπαραγωγής των καλών πρακτικών που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του έργου.
Περισσότερες πληροφορίες: www.europeana-space.eu

Links
Επισκεφθείτε τη σελίδα του HackTheBook στο Europeana
www.europeana-space.eu/hackathons/open-hybrid-publishing-hackathon/

Προηγούμενες διοργανώσεις hackathon από το Europeana
www.europeana-space.eu/hackathons-home/

--
Πηγή: http://www.sgt.gr/

Leave a Comment