ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

DroneLiFeGuard: Ένα Ιπτάμενο τετρακόπτερο για άμεση βοήθεια στις παραλίες

Το DroneLifeguard είναι ένα έργο ανοικτής σχεδίασης και hardware το οποίο θα βοηθήσει ναυαγοσώστες και ναυαγοσωστικές αποστολές γενικά, να σώσουν περισσότερες ζωές κάτω από αντίξοες συνθήκες.

oshw

Σενάριο: Βρίσκεστε σε μία μεγάλη παραλία στην οποία ξαφνικά βλέπετε ότι κάποιος είναι στα πρόθυρα πνιγμού και μάλιστα είναι σε μεγάλη απόσταση από την ακτή. Αναφέρετε το γεγονός στον ναυγοσώστη και αυτός με τη σειρά του λαμβάνει δράση προσπαθώντας να φτάσει το θύμα πνιγμού. Τώρα σκεφτείτε πόσος πολύτιμος χρόνος σπαταλήθηκε μέχρι να φτάσει στο θύμα ο ναυαγοσώστης. Προφανώς είναι αρκετός διότι οι συνθήκες δεν είναι πάντα ιδανικές, και σε περιπτώσεις όπως αυτή, η άμεση δράση είναι εκείνη η μεταβλητή που καθορίζει την διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Λύση: Χρησιμοποιούμε ένα μη επανδρωμένο ιπτάμενο όχημα το ο οποίο είναι εξοπλισμένο με ένα ή και περισσότερα σωσίβια το οποίο πηγαίνει ταχύτατα πετώντας πάνω από το θύμα πνιγμού και αφήνει ένα σωσίβιο, μέχρι ο ναυαγοσώστης να φτάσει το θύμα. Αυτή η λύση δουλεύει ακόμα και όταν οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές δηλαδή υπάρχει αντίθετο ρεύμα στη θάλασσα και το θύμα είναι πάρα πολύ μακριά από την ακτογραμμή.

Πλεονεκτήματα:

  1. Το τετρακόπτερο μπορεί να ελεγχθεί από έναν πιλότο χωρίς ναυαγοσωστικές γνώσεις.
  2. Πολύ γρήγορος χρόνος ολοκλήρωσης της αποστολής.
  3. Μπορούν να σωθούν ζωές ελαχιστοποιώντας τον χρόνο αντίδρασης.
  4. Το Project βασίστηκε σε ανοιχτό λογισμικό και υλικό.

alt tag

Σε ποίους απευθύνεται - Κοινότητες Χρηστών - Προγραμματιστών (Developers):

Απευθύνεται σε όλους, όσους ασχολούνται με ναυαγοσωστικές αποστολές, ναυαγοσώστες και μη. Οι Developers μπορούν να συνεισφέρουν με τον εξής τρόπο: 1) Κάντε fork το repo, 2) Δημιουργήστε branch με την αλλαγή σας, 3) Στείλτε μας pull request για review (Κρατήστε το commit history καθαρό!).

Μελλοντικές σκέψεις
● Ρίψη πολλαπλών σωσιβίων σε μια πτήση
● Αυτόματο σύστημα εντοπισμού στόχου με χρήση
κάμερας
● Αυτόματη ενεργοποίηση από τη βάση
● Απόστασης από προκαθορισμένο σημείο
● Μέτρηση καρδιακών χτύπων

Κόστος:

Το συνολικό κόστος ενός drone ανέρχεται στα 250 - 300 ευρώ (χωρίς τηλεκατεύθυνση). Με τηλεκατεύθυνση (100 - 250 ευρώ) 500 ευρώ συνολικά. (Πακέτο εκκίνησης) Μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει την ίδια τηλεκατεύθυνση για περισσότερα από ένα drone. Ένα σωσίβιο κοστίζει 20 ευρώ από ένα οποιοδήποτε κατάστημα με ναυτικά είδη. Οπότε το κόστος ανά μονάδα ανέρχεται στα 330 ευρώ (χωρίς τηλεκατεύθυνση).

Tο URL του αποθετηρίου του έργου στο GitHub https://github.com/ellak-monades-aristeias/droneLifeguard

Δημιουργοί:

Τζιβάρας Βασίλης vtzivaras@gmail.com cs.uoi.gr/~cs091770

Μπαλαμάτσιας Μάριος  mbalamatsias@gmail.com mbalamat.github.io

Leave a Comment