ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Κάδοι-μπασκέτες για διαμόρφωση οικολογικής παιδείας : Ένα έργο ανοικτής σχεδίασης για το δημόσιο χώρο

Οι κάδοι - μπασκέτες είναι ένας νέος τύπος κάδων ο οποίος μέσω του σχεδιασμού του που παραπέμπει άμεσα στο γνωστό παιχνίδι της καλαθοσφαίρισης, προσκαλεί τους μαθητές ενός σχολείου να πετάξουν τα σκουπίδια τους στον κατάλληλο κάδο στοχεύοντας στο στεφάνι, όπως δηλαδή θα έκαναν σε μια κανονική μπασκέτα.

Kadoi sto perivallon

Πώς βοηθούν στη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης;

Οι μαθητές χρησιμοποιώντας αυτούς τους κάδους μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν ένα τόσο σοβαρό αλλά ξεχασμένο από την εκπαίδευση ζήτημα, με ενθουσιασμό και ενδιαφέρον. Μέσω της μπασκέτας που προσφέρει ο κάδος, ο μαθητής εισαγάγεται με πολύ όμορφο τρόπο σε ένα πολύπλοκο ζήτημα συμμετέχοντας αυθόρμητα σε ένα παιχνίδι. Αυτή η "παιχνιδιάρικη" προσέγγιση στο πρόβλημα των σκουπιδιών, δίνει τη δυνατότητα σε έναν νέο άνθρωπο να διαμορφώσει μια οικολογική συνείδηση που θα τον συντροφεύει όσο μεγαλώνει. Επίσης μέσω αυτής της κατασκευής οι μαθητές θα διευκολύνουν το έργο των καθαριστών μιας και θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα σκουπίδια του προαυλίου για να συμμετέχουν στο παιχνίδι ρίψης σκουπιδιών στις μπασκέτες.

Kadoi in action

Υλικά και τρόπος κατασκευής

Για να κρατηθεί το κόστος αλλά και ιδιαίτερα βάρος χαμηλό επιλέχθηκε το OSB. Παρ' ότι ως υλικό είναι φθηνό, με την κατάλληλη συντήρηση προσφέρεται για κάθε είδους κατασκευές εξωτερικού χώρου με ιδιαίτερα μεγάλη αντοχή στον χρόνο. Το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής χρησιμοποιεί ξυλεία OSB και ένα πολύ μικρό μέρος ξύλο πεύκης 30 mm για μεγαλύτερη σταθερότητα στη βάση της μπασκέτας. Στους κάδους χρησιμοποιήθηκαν πηχάκια για την σύνδεση των τεσσάρων πλευρών τις οποίες και κρατούν σε σταθερή γωνία με 2-3 βίδες σε κάθε πλευρά. Επέλεξα να μην μπει πάτος ώστε να αποφευχθεί η συγκέντρωση υγρών από μισοάδεια μπουκάλια στο κάτω μέρος. Επειδή όμως χρειάζεται μια υποστήριξη για τη σακούλα και τα σκουπίδια, το ρόλο του πάτου θα τον παίζει πλαστικό πλέγμα που θα προσαρμοστεί στο κάτω μέρος με την βοήθεια συρραπτικού. Το μεταλλικά στεφάνια είναι παιδικό μέγεθος και θα αγορασθούν από online κατάστημα.

 Γιατί η κατασκευή περιλαμβάνει 3 κάδους;

Η κατασκευή περιλαμβάνει 3 κάδους γιατί κάθε ένας από αυτούς αφορά και διαφορετικό τύπο απορριμάτων. Επίσης, επειδή οι 3 κάδοι θα σχηματίζουν ένα τρίγωνο με κάθε έναν να κοιτά προς διαφορετική κατεύθυνση, η συνολική κατασκευή θα έχει μεγαλύτερη αντοχή ενώ δεν θα υπάρχει κίνδυνος να ανατραπεί.

Σε ποίους απευθύνεται - Κοινότητες Χρηστών - Προγραμματιστών(Developers)

Το έργο απευθύνεται κυρίως στους μαθητές σχολείων. Η χρήση του ιδανικά θα γίνεται σε προαύλιους χώρους σχολείου όπου οι μαθητές θα μπορούν να τους χρησιμοποιούν. Εάν αυτή η χρήση έχει τα αποτελέσματα που προβλέπονται, μπορεί να επεκταθεί και σε πλατείες και παιδικές χαρές.

Οι κοινότητες χρηστών/ developers θα μπορούσε να είναι φοιτητές τμημάτων του πανεπιστημίου όπως μηχανολόγοι ή αρχιτέκτονες ή ακόμα καλύτερα σπουδαστές τμημάτων βιομηχανικού design. Επίσης κοινότητες hackerspace και makerspace θα μπορούσαν επίσης να το βελτιώσουν και να το επεκτείνουν.

Manual Image 1

Ως έργο ανοικτής σχεδίασης και hardware, τα σχέδια ο κώδικας και  τεκμηρίωση της συσκευής είναι διαθέσιμα στο github και μπορείτε να βρείτε αναλυτικές οδηγίες για το πως να το εξελίξετε και να το επαναχρησιμοποιήσετε.

Οι Κάδοι-μπασκέτες, όπως και τα άλλα έργα ανοικτής σχεδίασης μπορείτε να τα δείτε στην έκθεση των έργων ανοικτής σχεδίασης που πραγματοποιείται στον πρώτο όροφο του INNOVATHENS (Πειραιώς 100, Αθήνα).

Αν έχετε σχόλια παρατηρήσεις προτάσεις για τους κάδους - μπασκέτες, μπορείτε να υποβάλετε ένα issue μέσα από την αντίστοιχη σελίδα του στο github, ή να συμπληρώσετε αυτήν την φόρμα

Leave a Comment