ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

DYI info kiosk με Raspberry Pi και FullPageOS

Με μία βόλτα στην πόλη και ειδικά σε μέρη με τουριστικό ενδιαφέρον, θα έχετε προσέξει τα μικρά τερματικά (kiosk) που βρίσκονται εκεί για να μας προσφέρουν πληροφορίες, σχετικά με την τοποθεσία που βρισκόμαστε. Τα βλέπουμε πλέον και σε κινηματογράφους και video club όπου μεγάλες κάθετες οθόνες, τρέχουν ένα slideshow με τα poster των ταινιών που διαφημίζονται.

igapopss6va085nm82ju

Το να αφήνεις τον υπολογιστή σου όλη τη νύχτα ανοιχτό για να τρέξει ένα τέτοιου είδος slideshow, είναι τελείως ασύμφορο. Άσε που πρέπει να προβλέψεις για να απενεργοποιήσεις το screen saver και άλλα τέτοια που μπορεί να εμφανίσει το PC, ενώ τέλος θέλεις όλα να παίζουν από προεπιλογή σε πλήρη οθόνη και να μη φαίνονται οι μπάρες των παραθύρων ή άλλες πληροφορίες.

Με το FullPageOS λοιπόν έχουμε στο Raspberry Pi μία διανομή, η οποία κατά την εκκίνηση τρέχει τον Chromium browser σε πλήρη οθόνη και ανοίγει μία συγκεκριμένη σελίδα στο ίντερνετ (ή τοπικά). Σε αυτή τη σελίδα μπορούμε να δημιουργήσουμε το slideshow που θέλουμε, να δείξουμε κάποιο βίντεο, να γράψουμε ένα κείμενο ή τέλος πάντων να διαφημίσουμε ότι μας αρέσει.

Μας δίνει επίσης τη δυνατότητα να ανοίξουμε πολλές καρτέλες με σελίδες, οι οποίες θα εναλλάσσονται αυτόματα, για να προσφέρουμε ακόμη περισσότερες πληροφορίες στους θεατές.

Πέρα από το χαμηλό του κόστους, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι ένα Raspberry Pi, η διανομή μας προσφέρει και ασύρματη διαχείριση για να μην κάνουμε τον κόπο να το συνδέουμε σε PC όποτε θέλουμε να αλλάξουμε περιεχόμενο. Αυτό που πρέπει μόνο να κάνουμε είναι να εγκασταθεί σε μια SD card το FullPageOs και να γίνει επεξεργασία ενός TXT αρχείου ώστε να συμπεριλαμβάνεται το υπάρχον Wi-Fi δίκτυο και το URL που θέλουμε να προβάλλεται.

Η διανομή έρχεται  με προεγκατεστημένο το VNC, ενώ υπάρχει και η επιλογή σύνδεσης μέσω SSH. Τη σελίδα που θα προβάλλουμε την προσθέτουμε στο /boot.fullpageos.txt, ενώ υπάρχει και η εφαρμογή FullPageDashboard για όλα τα υπόλοιπα.

Το FullPageOs θα το βρείτε στη σελίδα του στο GitHub

Πηγή άρθρου: http://lifehacker.com https://cerebrux.net

Leave a Comment