ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Open Building Institute: Mια Ανοιχτού Κώδικα εργαλειοθήκη για την κατασκευή οικολογικών κτιρίων

Πως θα σας φαινόταν αν το μέλλον των οικολογικών κατοικιών θα είναι  ανοιχτού κώδικα, συνεργατικό , επαναχρησιμοποίησιμο, με ελεύθερες άδειες και προσβάσιμο σε όλους;

Το Open Building Institute (ΟΒΙ) είναι μια Ανοιχτού Κώδικα εργαλειοθήκη, για τον σχεδιασμό και κατασκευή οικονομικών και οικολογικών κτιρίων. Τα εργαλεία του OBI είναι έτσι σχεδιασμένα, ώστε να μπορεί ακόμα και ο μη επαγγελματίας χτίστης να φτιάξει γρήγορα, εύκολα και οικονομικά, το δικό του σπίτι,  και να επέμβει στα αρχικά σχέδια.

09f9b14aa6ef406e6b16ab64d643e29e_original

Στόχος του OBI είναι οι χαμηλού κόστους  κατασκευές  να χτίζονται το ταχύτερο δυνατό , και τα οικοδομήματα να είναι  modular (αποτελούμενα από τμήματα/εξαρτήματα), οικολογικά και ενεργειακώς αποδοτικά.

Το OBI παρέχει μια  βιβλιοθήκη  με τα μέρη ενός οικοδομήματος  - όπως τοίχους, παράθυρα, πόρτες, οροφή,  και διάφορες άλλες χρήσιμες και λειτουργικές ενότητες- που μπορούν να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν μια μεγάλη ποικιλία δομών: όπως studios, κατοικίες, πολυκατοικίες, θερμοκήπια, αχυρώνες, εργαστήρια, σχολεία, γραφεία κλπ.

Η προσέγγισή του OBI εστιάζει στην εξέλιξη της τεχνολογίας και των οικολογικών οικημάτων. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα δίνει ιδιαίτερη προσοχή ώστε τα κτίρια να διατηρούν όλο τον χρόνο μια άνετη και ευχάριστη θερμοκρασία με ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις, κάνοντας  αποτελεσματική χρήση του ήλιου, των εσωτερικών πηγών θερμότητας και της ανάκτησης θερμότητας· αλλά και αποτελεσματική χρήση των παθητικών τεχνικών ψύξης, όπως είναι ο σωστός σχεδιασμός σκίασης και του νυχτερινού φυσικού αερισμού, στα φωτοβολταϊκά, στην θερμική μάζα, στην μόνωση, στο αυτόνομο δίκτυο αποχέτευσης και στην υδραυλική θέρμανση.

Seed-Home-Infographic-v4

Τα σχέδια και οι οδηγίες κατασκευής είναι συνεισφορά σχεδιαστών από όλο τον κόσμο που ελέγχονται από έμπειρους οικοδόμους. Όλα αυτά τα σχέδια είναι συγκεντρωμένα στο Open Building Institute και μπορούμε ελεύθερα με άδεια Creative Commons CC-BY-SA να τα χρησιμοποιήσουμε και αξιοποιήσουμε όλοι μας. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των σχεδιαστών, τόσο η ανάπτυξη του OBI είναι ταχύτερη. Και όσο περισσότεροι είναι αυτοί που συνεισφέρουν, τόσο μεγαλώνει και η ποικιλία των προσεγγίσεων και λύσεων που μπορεί να προσφέρει.

Όλες οι ενότητες και οι διαδικασίες είναι ανοιχτού κώδικα, και θα παραμείνουν έτσι για πάντα. Είναι ο κανόνας στον οποίον δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.

Open-building-institute-house-2

Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να τις χρησιμοποιήσει, να τις τροποποιήσει και να τις αναδιανείμει. Η συμβατή με τον OSHWA (Open Source Hardware Association - Οργανισμό Υλικού Ανοιχτού Κώδικα) άδειά του OBI, εξασφαλίζει ακόμα ότι είστε ελεύθεροι να επωφεληθείτε και να βγάλετε κέρδος από αυτά τα σχέδια - με την χρήση τους, για παράδειγμα, στον σχεδιασμό ή / και στην κατασκευή έργων. Η βιβλιοθήκη είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο σε φορμάτ CAD (Computer Aided Drawing), δηλαδή σε συστήματα Ψηφιακής Σχεδίασης, που είναι συμβατά με εφαρμογές λογισμικού ανοιχτού κώδικα, όπως το ελεύθερο σχεδιαστικό πρόγραμμα FreeCad και το Blender, την πιο γνωστή πλατφόρμα δημιουργίας 3D γραφικών.

Την βιβλιοθήκη μπορείτε ακόμα να την εισάγετε απευθείας στο Sweet Home 3D, την ανοιχτού κώδικα εξελιγμένη εφαρμογή διακόσμησης εσωτερικού χώρου. Με το που θα εισάγετε την βιβλιοθήκη στην εφαρμογή, μπορείτε απλά με drag και drop (με μεταφορά και απόθεση) των τμημάτων (των modules), να δημιουργήσετε τον σχεδιασμό του κτιρίου.Οι ενότητες στην βιβλιοθήκη είναι ειδικά σχεδιασμένες για να μπορούν να τις κατασκευάσουν, εύκολα και γρήγορα, μη επαγγελματίες κατασκευαστές.

Διαβάστε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Open Building Institute

Leave a Comment