ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Teres-I: Ένας φορητός υπολογιστής DIY Ανοιχτής σχεδίασης και κώδικα

Το  TERES-I της Olimex, είναι ένα Do-It-Yourself (Κάνε-Το-Μόνος σου), Ανοιχτού Κώδικα, Hardware και Software, laptop με επεξεργαστές ARM64 (αρχιτεκτονικής 64-bit ARM) και x86 (δηλαδή επεξεργαστές που τρέχουν και λογισμικό 32-bit).
Η παρουσίαση του Teres-I έγινε στο συνέδριο ανοιχτού κώδικα FOSDEM (Free and Open Source Developers' European Meeting) που έλαβε χώρα στις 4 - 5 Φεβρουαρίου 2017 στις Βρυξέλλες.

Η Olimex Ltd, που ιδρύθηκε το 1991 στην Φιλιππούπολη (γνωστή και ως Πλόβντιβ ή Πλόβντιφ / Plovdiv) - την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Βουλγαρία, είναι κορυφαίος πάροχος για εργαλεία ανάπτυξης και προγραμματιστές. Η εταιρεία έχει εμπειρία πάνω από 20 χρόνια στον σχεδιασμό, στην κατασκευή πρωτοτύπων και στην παραγωγή ηλεκτρονικών προϊόντων.
Όπως λένε και οι ίδιοι στην σελίδα τους, το όνομα του λάπτοπ, Teres-I, δόθηκε από τον Τήρη Α', τον πρώτο βασιλιά των Οδρυσών - του αρχαίου θρακικού λαού ο οποίος κατοικούσε στην περιοχή κατά μήκος του ποταμού Έβρου, από την Ροδόπη και τον Στρυμόνα μέχρι τον Αρτσικό ποταμό στην σημερινή Ανατολική Θράκη και έως την σημερινή Βάρνα της Βουλγαρίας.

Εάν διερωτάστε πώς είναι να φτιάχνεις από το μηδέν ένα φθηνό, πλήρως Ανοιχτού Κώδικα - ανοιχτής σχεδίασης (ανοιχτού hardware) και ανοιχτού λογισμικού (ανοιχτού software) - laptop, ακολουθώντας τις οδηγίες βήμα προς βήμα, το Teres είναι η ευκαιρία σας.

Τα DIY λάπτοπ Teres έρχονται σε μαύρο και λευκό χρώμα και θα μπορούν να τρέχουν Linux, έχοντας την δυνατότητα να τρέξουν και Android αλλά και Windows.

Η Βουλγαρική εταιρεία, Olimex, έχει κυκλοφορήσει τα τελικά σχέδια και τα εξαρτήματα για αυτούς που τους αρέσει να χτίζουν από το μηδέν (DIY) ώστε να φτιάξουν τον δικό τους modular (τμηματικής σχεδίασης) φορητό υπολογιστή Linux και όλα τα αρχεία σχεδίασης είναι διαθέσιμα στο GitHub.

Οι αγοραστές έχουν δύο επιλογές για το μηχάνημά τους.

- Σε όσους από εσάς αρέσει το DIY, μπορείτε να κατεβάσετε τα αρχεία ψηφιακής σχεδίασης CAD (Computer Aided Design / Σχεδίαση με Βοήθεια Ηλεκτρονικού Υπολογιστή) της Olimex και να δημιουργήσετε το δικό σας Teres. Τα αρχεία CAD μπορείτε να τα κατεβάσετε από την σελίδα του στο GitHub, τα οποία προσφέρουν σχηματικά διαγράμματα για τα δομικά στοιχεία (εξαρτήματα) που απαρτίζουν το υλικό (το hardware), όπως πλακέτες τυπωμένων κυκλωμάτων [printed circuit boards (PCB)], πληκτρολόγιο και ούτω καθεξής, καθώς και όλα τα στοιχεία που απαρτίζουν το λογισμικό (software) Linux και τα οποία είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει το hardware (το μηχάνημα).

- Η άλλη επιλογή είναι να αγοράσετε το ημιτελές laptop Teres-I για 224 ευρώ, το οποίο διατίθεται ως ένα κιτ (συσκευασία / σετ με όλα τα απαραίτητα εργαλεία) που οι αγοραστές συναρμολογούν μόνοι τους.

Ακολουθώντας σωστά τις οδηγίες, θα έχετε στα χέρια σας το καινούριο σας laptop βάρους λιγότερο του ενός κιλού - 980gm (2.16lb) - που διαθέτει τετραπύρηνο επεξεργαστή Allwinner A64 64-bit Ciortex-A53, οθόνη LCD 11,6 ιντσών, σκληρό δίσκο 4GB (flash storage -4GB mainboard eMMC flash), Wi-Fi και Bluetooth, κάμερα, και μπαταρία των 7.000 mAh – που σημαίνει ότι η μπαταρία του θα διαρκεί 7 ώρες. (Μια μπαταρία των 7.000 mAh είναι σε θέση να διατηρήσει ένα συνεχές ρεύμα 7.000 mA κατά την διάρκεια 1 ώρας. Εάν το ρεύμα είναι μόλις 1.000 mA, η μπαταρία θα διαρκέσει 7 ώρες.)

Τα κιτ συναρμολόγησης δεν διανέμεται ακόμα, μα όταν ξεκινήσουν οι παραγγελίες, το λάπτοπ θα είναι διαθέσιμο σε μαύρο ή λευκό χρώμα.

Η Olimex δίνει και οδηγίες για το Ενσωματωμένο Λογισμικό CNX. [Ο έλεγχος του υλικού από το λειτουργικό σύστημα, γίνεται σε συνεργασία με λογισμικό που βρίσκεται εγκατεστημένο συνήθως σε μνήμη μόνο ανάγνωσης ή παραλλαγές της και ονομάζεται ενσωματωμένο λογισμικό (firmware). Οι οδηγοί (drivers) CNX, δηλαδή, είναι μικρά προγράμματα που επιτρέπουν στην συσκευή να επικοινωνεί με το λογισμικό του λειτουργικού της συστήματος.]

Σύμφωνα με τις οδηγίες της σύνοψης που δίνει η Olimex, το κιτ περιλαμβάνει τα δομικά στοιχεία για το πληκτρολόγιο, το touchpad (χειριστήριο αφής), τις κάμερες, τα ηχεία, την μπαταρία, τις κεραίες, τα καλώδια και την οθόνη.

Ακόμα, έχει μέσα και ένα σετ με όλες τις απαιτούμενες βίδες (42 στο σύνολο) που θα σας χρειαστούν για να συναρμολογήσετε το λάπτοπ σας.

Η Olimex σημειώνει πως ο σχεδιασμός του Teres-I βασίζεται στο ειδικευμένο λογισμικό KiCad, ένα πρότζεκτ ανοιχτού κώδικα για την δημιουργία επαγγελματικών σχηματικών αναπαραστάσεων και τυπωμένων κυκλωμάτων, που υποστηρίζεται από την πρωτοβουλία KiCad του CERN, η οποία υποστηρίζεται από το RaspberryPi και το Arduino.

Σύμφωνα με την Olimex, ως προς το hardware του κιτ είναι καθ' όλα έτοιμοι. Όσον αφορά το λογισμικό (software) όμως, θέλουν να βάλουν μερικές ακόμα πινελιές.

Οι λόγοι για να επιλέξετε αυτό το laptop είναι σίγουρα πολλοί. Όπως και κάθε modular hardware (τμηματικής σχεδίασης υλικό), οι χρήστες έχουν την ευελιξία να επιλέξουν τις προδιαγραφές που τους ταιριάζουν και να αντικαταστήσουν τα εξαρτήματα όταν χρειάζεται.

Και ίσως το πιο σημαντικό: χτίζοντας το λάπτοπ παρέα με το παιδί σας ίσως είναι η σπίθα που θα κινητοποιήσει το ενδιαφέρον του για τα ηλεκτρονικά και τον προγραμματισμό.

 

Πηγή άρθρου: http://osarena.net/

 

Leave a Comment