ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η Baidu Research διαθέτει ως ανοιχτό λογισμικό την πλατφόρμα αυτόνομης οδήγησης Apollo

Όπως είχε υποσχεθεί τον Απρίλιο του 2017, η Baidu Research  κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες,  ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα, την πλατφόρμα αυτόνομης οδήγησης - Apollo. Η Baidu Research θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό βήμα την διάθεση του Apollo με ανοιχτή άδεια χρήσης, παρομοιάζοντας το, ως το «Android της αυτόνομης οδήγησης βιομηχανίας». Θεωρεί μάλιστα, ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα στο στόχο της, που είναι να αναπτυχθούν πλήρως αυτόνομα αυτοκίνητα για ανοιχτούς δρόμους μέχρι το 2020.

Για την Baidu Research, το έργο της αυτόνομης οδήγησης, μοιάζει με τις αποστολές Apollo της NASA στη δεκαετία του 1960 και του 1970. Στην πραγματικότητα, το readme στο Github repo του Apollo ξεκινά με το διάσημο απόσπασμα του John. F. Kennedy.

"Επιλέγουμε να πάμε στο φεγγάρι αυτή τη δεκαετία και να κάνουμε και τα άλλα πράγματα, όχι επειδή είναι εύκολο, αλλά επειδή είναι δύσκολο".

Ο στόχος τους, για την ανάπτυξη πλήρως αυτόνομων αυτοκινήτων μέχρι το 2020 είναι εξίσου φιλόδοξος. Ωστόσο, δεν είναι καινούριος. Το όνειρο για πλήρως αυτόνομα αυτοκίνητα υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Πριν από δέκα χρόνια  η DARPA παρουσίασε το Urban Challenge το 2007, αλλά σήμερα, με την τεράστια αύξηση στην υπολογιστική ισχύ και τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, ο στόχος αυτός είναι ακόμα πιο ρεαλιστικός.

Χαρακτηριστικά του Apollo

Το Apollo λειτουργεί αποκλειστικά στο ROS (Robot Operating System) και υποστηρίζει C ++ και Python. Ωστόσο, η υποστήριξη για Python 3 δεν είναι διαθέσιμη αυτήν τη στιγμή. Παρέχει επίσης  δυνατότητες localization και βασικούς ελέχους . Όσον αφορά το hardware, υποστηρίζει GPS και IMUs (για μετακίνηση και προσανατολισμό).

Η πλατφόρμα είναι σαφώς στο ξεκίνημα της ανάπτυξης. Τα κρίσιμα στοιχεία της αυτόνομης οδήγησης όπως η αντίληψη και ο σχεδιασμός της κίνησης εξακολουθούν να λείπουν. Επιπλέον, η υποστήριξη για βασικούς αισθητήρες όπως LiDAR, RADAR, Camera είναι ακόμα υπό ανάπτυξη.

Το Apollo στοχεύει επίσης στην ενσωμάτωση χαρακτηριστικών όπως η αλληλεπίδραση χρήστη-οχήματος με φωνή και η end-to-end ασφάλεια.
Η  διάθεση του Apollo ως ανοιχτό λογισμικό είναι ένα ακόμη παράδειγμα της κυριαρχίας του Ανοιχτού κώδικα στην λογική ανάπτυξης των μεγάλων εταιριών τεχνολογίας. Με τις αναδυόμενες πρωτοβουλίες ανοιχτού κώδικα από όλους σχεδόν τους τεχνολογικούς γίγαντες, υπάρχει η αίσθηση ότι ένα καλύτερο μέλλον χτίζεται από την κοινότητα ως σύνολο.

Το Apollo είναι διαθέσιμο στο GitHub και διατίθεται με άδεια χρήσης Apache

Αναλυτικές πληροφορίες για το Apollo στον ιστότοπο του έργου

Πηγή άρθρου: https://fossbytes.com

Leave a Comment