ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

FlyPi: Ένα ανοικτού κώδικα τρισδιάστατα εκτυπωμένο μικροσκόπιο με μικρό κόστος

Τα εργαστήρια είναι ζωτικής σημασίας για τη διδασκαλία και την έρευνα, αλλά το υψηλό κόστος του εξοπλισμού, όπως το κόστος των μικροσκοπίων, τα θέτει αυτόματα εκτός λίστας από τα υποχρηματοδούμενα  εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει χάρη στο FlyPi. Πρόκειται για ένα ανοικτού κώδικα τρισδιάστατα εκτυπωμένο μικροσκόπιο που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Γερμανικό Πανεπιστήμιο του Tubingen και στο  University of Sussex στην Αγγλία.  Το FlyPi ενσωματώνει έναν μικρο-υπολογιστή Raspberry Pi και μια σειρά από ηλεκτρονικά κομμάτια χαμηλού κόστους όπως LED και οι κάμερες web. Μόλις συναρμολογηθούν, οι εκπαιδευτικοί, οι σπουδαστές και οι ερευνητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το FlyPi για διάφορες εργασίες. Το συνολικό κόστος του ανέρχεται περίπου στα 110 Ευρώ, ενώ το  κόστος των εμπορικά διαθέσιμων λύσεων ανέρχεται σε αρκετές  χιλιάδες.

Το πλήρες ερευνητικό έγγραφο με τίτλο "The 100 Euro Lab: A 3-D Printable Open Source Platform For Fluorescence Microscopy, Optogenetics And Accurate Temperature Control During Behaviour Of Zebrafish, Drosophila ", βρίσκεται εδώ ενώ τα σχέδια και οδηγίες συναρμολόγησης του Flypi μπορείτε να βρείτε στο αποθετήριο του έργου στο GitHub

Πηγή άρθρου: http://www.3ders.org/

Leave a Comment