ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Global Open Science Hardware Roadmap: Για μια παγκόσμια πρόσβαση στα επιστημονικά εργαλεία

Πάνω από 100 ερευνητές, μηχανικοί, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες και κοινότητες από 30 χώρες, δημοσίευσαν μια έκθεση που περιγράφει τα αναγκαία βήματα για την παροχή καθολικής πρόσβασης στο επιστημονικό hardware μέχρι το 2025 μέσω σχεδίων ανοιχτού κώδικα, συνεργατικής έρευνας και νέων τεχνικών παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης  και της 3D εκτύπωσης.

Η ομάδα, η οποία συγκλήθηκε στο CERN στη Γενεύη και στο Pontificia Universidad Católica de Chile στο Σαντιάγο το 2017 , υποστηρίζει ότι πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στα εργαλεία που απαιτούνται για την εκτέλεση της επιστήμης, ιδιαίτερα οι ερευνητές από αναπτυσσόμενες χώρες και οι κοινότητες που επιθυμούν να συλλέξουν και να αναλύσουν δεδομένα σχετικά με το περιβάλλον τους.  Σήμερα,  hardware όπως μικροσκόπια,  μικρορευστολογικό εξοπλισμός και εξοπλισμός δοκιμής ποιότητας των υδάτων, αποτελούν μέρη ενός ολοένα και αυξανόμενου κινήματος που μοιράζεται σχέδια για επιστημονικό υλικό ανοιχτά στο διαδίκτυο, ώστε οποιοσδήποτε να είναι ελεύθερος ικανός να τα χρησιμοποιεί, να τα τροποποιεί ή και να τα πουλάει.

Ισχυρίζονται ότι αυτό θα μπορούσε να μειώσει δραστικά το κόστος της έρευνας επιτρέποντας στους ανθρώπους να συνεργαστούν και να μάθουν με νέους τρόπους. "Το έργο μας υποστηρίζεται από τον κοινό στόχο της δημιουργίας κοινής γνώσης μέσω της άμεσης συμμετοχής του κοινού στην επιστήμη και την τεχνολογία. Όχι από την αποσπασματική κριτική αλλά την πρακτική εμπλοκή », προτείνει ένας από τους συγγραφείς, ο Dr Luis Felipe R. Murillo από το " Ιnstitut Francilien Recherche, Innovation et Société "στη Γαλλία.

Οι συγγραφείς του ‘Global Open Science Hardware Roadmap’ παρουσιάζουν τα βήματα που θεωρούν απαραίτητα για να βοηθήσουν την κοινότητα τους να προχωρήσει, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης θεσμικής υποστήριξης από πανεπιστήμια, τους χρηματοδότες και τις κυβερνήσεις οι οποίες συχνά προτιμούν να παίρνουν οι εφευρέτες διπλώματα ευρεσιτεχνίας για το υλικό τους.  Ένας από τους συντελεστές της έκθεσης,  η Dr Max Liboiron δημοσίευσε μια ακαδημαϊκή εργασία σχετικά με τις προσπάθειές της να εξασφαλίσει ότι η συσκευή χαμηλού κόστους που είχε φτιάξει για τη δειγματοληψία της θαλάσσιας μικροπλαστικής ρύπανσης θα ήταν ελεύθερα προσβάσιμη στους ιθαγενείς πληθυσμούς με τους οποίους εργάζεται στο βορειοανατολικό Καναδά. Αρκετοί άλλοι ισχυρίζονται ότι η ανοιχτή κοινή χρήση είναι συμβατή με την πώληση προϊόντων και θα μπορούσε στην πραγματικότητα να προσφέρει νέες ευκαιρίες για τους επιχειρηματίες. Ο Jorge Appiah, μηχανικός που ίδρυσε το Kumasi Hive makerspace στη Γκάνα, πιστεύει ότι ο ανοιχτός διαμοιρασμός μειώνει το κόστος της επιχειρηματικότητας   και επιτρέπει την "ταχεία κλιμάκωση των λύσεων  μέσω καινοτομίας τοποθεσίας, καινοτομίας εφαρμογών και αυξημένης καινοτομίας". Αυτό υποστηρίζεται από πάνω από δεκαπέντε  νεοφυείς εταιρείες που παράγουν με επιτυχία ανοιχτό επιστημονικό hardware.

Η έκθεση εξετάζει επίσης την ανάγκη διασφάλισης του ποιοτικού ελέγχου και της συμμόρφωσης με τα πρότυπα, ιδίως για να βοηθηθεί η αναπαραξιμότητα της επιστήμης, η οποία αποτελεί μείζονα ανησυχία τα τελευταία χρόνια. Θέματα αδειοδότησης, τεκμηρίωσης υψηλής ποιότητας και κοινωνικές και δεοντολογικές πτυχές μιας επιστημονικής εργασίας εξετάζονται επίσης: «Τα επιστημονικά εργαλεία δεν είναι εσωτεριστικά και βαρετά κομμάτια τεχνολογίας που δεν έχουν καμία σχέση με την καθημερινότητά μας. Ποιος μπορεί να τα χρησιμοποιήσει, πώς χρησιμοποιούνται και τα αποτελέσματα που παρέχουν, μπορούν να επηρεάσουν την πρόοδο στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων, την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών καταστροφών και την εκπαίδευση της επόμενης γενιάς επιστημόνων και τεχνολόγων: Γι 'αυτούς τους λόγους πρέπει να έχουμε μια ευρύτερη άποψη "εξηγεί η συγγραφέας Δρ Jenny Molloy από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Οι κοινότητες που χρησιμοποιούν και αναπτύσσουν ανοιχτό hardware είναι περισσότερες και μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες. Η έκθεση παρουσιάζει ακαδημαϊκά προγράμματα όπως το "White Rabbit", μια ανοιχτή τεχνολογία υλικού που αναπτύχθηκε στο CERN, η οποία έχει τη δύσκολη δουλειά να εξασφαλίσει ακρίβεια κάτω από νανοδευτερόλεπτα στις μεταφορές δεδομένων για τον Large Hadron Collider (LHC) ή και και το OpenFlexure Scope,  ένα 3d printed μικροσκόπιο που χρησιμοποιεί μια φτηνή φωτογραφική μηχανή Raspberry Pi.

Hardware ανοιχτής επιστήμης,  κατασκευάζεται και χρησιμοποιείται από το κοινό σε κοινοτικά επιστημονικά έργα: η “Rede InfoAmazonia” λειτουργεί σε ένα δίκτυο βραζιλιάνικων κοινοτήτων για την κατασκευή αισθητήρων ποιότητας πόσιμου ύδατος και αποστέλλει ειδοποιήσεις σχετικά με τη μόλυνση μέσω SMS, ενώ έργα όπως το EnviroMap και το UTBiome  χαρτογραφούν την μικροβιολογικά και περιβαλλοντικά δεδομένα με τις τοπικές κοινότητες στο Ώστιν του Τέξας. Το Public Lab, ένας αμερικανικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός, κάλεσε τους πολίτες να χαρτογραφήσουν την "Πετρελαιοκηλίδα Deepwater Horizon" το 2010 και συνεχίζει να συνεργάζεται με τις τοπικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο που επηρεάζονται από τη βιομηχανική ρύπανση χρησιμοποιώντας κιτ ανοικτού κώδικα χαμηλού κόστους που βελτιώνονται από εθελοντές.

Υπάρχουν συνεχείς προσπάθειες για τη διάδοση των πλεονεκτημάτων του ανοιχτού harware παγκοσμίως. Η TReND Africa, για παράδειγμα, παραδίδει workshops που διδάσκουν σε πάνω από 24  επιστήμονες από την Αφρική το πώς να κατασκευάσουν τους δικούς τους 3D εκτυπωτές και εξοπλισμό εργαστηρίου με ποσά που ανέρχονται στο μόλις 1% του κόστους των εμπορικών εναλλακτικών λύσεων και να επιτύχουν τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο σχεδιάζουν τα πειράματά τους.

 

Το πλήρες κείμενο του Global Open Science Hardware Roadmap μπορείτε να το βρείτε εδώ

Leave a Comment