ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

H Purism προσθέτει firmware ασφαλείας ανοιχτού κώδικα στους φορητούς υπολογιστές της

Πριν από λίγες ημέρες, η Purism ανακοίνωσε ότι ενσωμάτωσε επιτυχώς το firmware ασφαλείας της Trammel Hudson Heads στους φορητούς υπολογιστές Librem που διαθέτουν το TPM (Trusted Platform Module). Το Heads είναι ένα firmware και εργαλείο ρύθμισης ανοιχτού ανοιχτού κώδικα που στοχεύει στην παροχή καλύτερης φυσικής ασφάλειας και προστασίας δεδομένων.

Το Heads συνδυάζει το φυσικό hardening των πλατφορμών hardware και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας flash με προσαρμοσμένο core boot firmware και έναν boot Linux loader στη ROM. Παρόλο που δεν πρόκειται ακόμα μια πλήρης αντικατάσταση των ιδιόκτητων firmware της AMD ή της Intel, το Heads, ελέγχει το σύστημα από την πρώτη εντολή που εκτελεί η CPU για πλήρη εκκίνηση, και σας επιτρέπει να παρακολουθείτε τα βήματα του booy του firmware και της ρύθμισης.

Μόλις το σύστημα βρίσκεται σε καλή κατάσταση, το TPM θα χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος κλειδιού  για την αποκρυπτογράφηση της μονάδας δίσκου σας. Επιπλέον, τα images τυ Xen hypervisor,του Linux kernel, και του initial ramdisk (initrd) υπογράφονται από κλειδιά που ελέγχονται από το χρήστη. Το PureOS που βασίζεται στο Linux χρησιμοποιεί ένα υπογεγραμμένο, αμετάβλητο σύστημα αρχείων root, ώστε να ανιχνεύεται κάθε λογισμικό που επιχειρεί να κερδίσει persistence. Ενώ αυτές οι βελτιώσεις δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τοn φορητό υπολογιστή σας από κάθε πιθανή επίθεση, το ενισχύουν σημαντικά ενάντια σε αρκετές γνωστές κατηγορίες επιθέσεων στο boot .

Επιπλέον, η Purism απενεργοποίησε πρόσφατα την Intel Management Engine που βασίζεται στο Minix. Η εταιρεία το έκανε αυτό χρησιμοποιώντας το open-source coreboot firmware. Η Purism θέτει επίσης τέλος σε κάθε λογισμικό που παρακολουθεί το laptop σας προσθέτοντας φυσικούς διακόπτες στο Wi-Fi, στο Bluetooth, στη webcam και στο μικρόφωνο, ώστε να μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε.

"Η ιδιωτική σας ζωή εξαρτάται από την ελευθερία σας. Πιστεύουμε ότι η αληθινή προστασία της ιδιωτικής ζωής σημαίνει ότι ο υπολογιστής και τα δεδομένα σας πρέπει να βρίσκονται υπό τον έλεγχό σας και να μην ελέγχονται από εταιρείες υψηλής τεχνολογίας", δήλωσε ο Todd Weaver, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Purism. O Weaver ισχυρίζεται ότι "οι φορητοί υπολογιστές Libreμ [είναι] ο πιο ασφαλής φορητός υπολογιστής που μπορείτε να αγοράσετε".

Μάλιστα, η Purism θα περιλαμβάνει τώρα το ενσωματωμένο chip heads TPM σε όλες τις νέες παραγγελίες Librem 13 και Librem 15 από προεπιλογή, ως ένα τυπικό χαρακτηριστικό των φορητών της υπολογιστών

Πηγή άρθρου: http://www.zdnet.com/

Leave a Comment