ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

4 ξεχωριστά Arduino robots για το 2018

Από την ανάπτυξή του στις αρχές της δεκαετίας του 2000, τα προϊόντα Arduino όπως το Uno και το Nano έχουν φέρει επανάσταση στο τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι στο σπίτι με ανοιχτού κώδικα, φθηνά και εύχρηστα εξαρτήματα. Η ρομποτική και ο αυτοματισμός δεν ανήκει πλέον αποκλειστικά στον τομέα των μηχανικών. Όποιος επιθυμεί να περάσει το χρόνο για να μάθει πώς λειτουργούν αυτές οι συσκευές μπορεί να δημιουργήσει τις δικές του εφευρέσεις.

Αυτό έχει οδηγήσει στη δημιουργία αμέτρητων πρακτικών και καινοτόμων έργων και η ελεύθερη διανομή τους έχει επιταχύνει την ανάπτυξη τους.

Μερικά από τα έργα που ξεχώρισαν το 2018 σύμφωνα  τους συντάκτες του opensource.com είναι τα παρακάτω:

HairIO interactive hair extensions

https://youtu.be/8JV2D7gJ5HI

Τα ανθρώπινα μαλλιά, όπως  περιγράφει το βίντεο της HairIO, "είναι ένα πολιτιστικό υλικό, με πλούσια ιστορία που παρουσιάζει ατομικότητα, πολιτιστική έκφραση και ταυτότητα ομάδας". Παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσετε σε ποια ομάδα ανήκετε ενώ φοράτε αυτή την επέκταση μαλλιών, σίγουρα σας κάνει ξεχωριστούς και σας παρέχει μια νέα διαδραστική επιφάνεια. Τα extensions, κατασκευασμένα από braids, σχηματίζονται γύρω από μια λωρίδα σύρματος νιτινόλης, η οποία αλλάζει σχήμα όταν θερμαίνεται και μπορεί ακόμη και να αλλάζει χρώμα με τη βοήθεια θερμοχρωμικών χρωστικών ουσιών. Ο έλεγχος γίνεται μέσω ενός Arduino Nano και μπορείτε να χειριστείτε τα  μαλλιά  και μέσω Bluetooth.

Έλεγχος κίνησης ρομπότ με χειρονομίες

https://youtu.be/9evF9PnZ3dw

Ο τηλεχειρισμός επιτυγχάνεται συνήθως μέσω ενός πομπού και μια σειρά χειριστηρίων και κουμπιών, αλλά αυτό το μικρό ρομπότ ανταποκρίνεται στην πραγματική θέση του χεριού σας. Διαβάζει δεδομένα θέσης μέσω ενός  Arduino Nano και ενός επιταχυνσιόμετρου MPU6050 που είναι συνδεδεμένο με το χέρι του χρήστη και στη συνέχεια μεταδίδει εντολές κίνησης στο ρομπότ. Το σώμα του ρομπότ να μην περιέχει τον μικροελεγκτή hisel, αλλά λαμβάνει και αποκωδικοποιεί τις εντολές από  το χέρι σας και κινείται αναλόγως.

OpenCat

https://youtu.be/iGEdF5QsDB8

Ενώ μερικοί αμφιβάλλουν για τη χρησιμότητά τους, οι γάτες είναι σχετικά χαμηλής συντήρησης κατοικίδια ζώα σε σύγκριση με άλλα κατοικίδια. Από την άλλη πλευρά, αν έχετε μια ρομποτική γάτα, μπορείτε απλά να την απενεργοποιήσετε όταν χρειαστεί και τα προβλήματα καλλωπισμού και κτηνιάτρου αντικαθίστανται από την επαναφόρτιση, τον επαναπρογραμματισμό ή ίσως και μερικές κολλήσεις. Το OpenCat είναι απλά ένας τέτοιος σύντροφος. Είναι σε θέση να περπατήσει σε τέσσερα πόδια και να αποφύγει αντικείμενα στο δρόμο του. Μπορεί ακόμη και να ανιχνεύει τα ανθρώπινα πρόσωπα, να κάθετε και να χαιρετά τον  ιδιοκτήτη του. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή κατασκευή  και φαίνεται ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον.

Coin-shooting question block από το  Super Mario

https://youtu.be/gtSkSsmljP0

Όταν παίζατε τον Mario ως παιδί, ίσως σκεφτήκατε ότι θα ήταν υπέροχο αν, κάθε φορά που χτυπάγατε κάτι με το κεφάλι σας, να πεταγόταν ένα  νόμισμα. (ε κάποιο σημείο, πιθανότατα  να συνειδητοποιήσατε ότι υποτίθεται ότι χρησιμοποιεί τη γροθιά του για αυτό) Αυτή η 3D εκτυπωμένη συσκευή, ωστόσο, αισθάνεται τα χτυπήματα μέσω ενός αισθητήρα κραδασμών. Χρησιμοποιεί έπειτα έναν έξυπνο μηχανισμό για να τραβήξει ένα ελατήριο πίσω και να τον απελευθερώνει για να σπρώξει κέρματα από τη σχισμή στη μέση. Ενώ είναι ένα απλό ρομπότ, αυτή η συσκευή Arduino Nano είναι ιδιαίτερα έξυπνη στην εφαρμογή της.

Πηγή άρθρου: https://opensource.com/article/18/6/arduino-robots

Leave a Comment