ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η συνεισφορά του CERN στο KiCad: Ανοιχτός κώδικας για την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση

Τον περασμένο μήνα κυκλοφόρησε η έκδοση 5 της σουίτας λογισμικού KiCad. Παρέχει ένα σύνολο εργαλείων OSS για το σχεδιασμό ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και τη δημιουργία διάταξης τυπωμένου κυκλώματος (PCB) και κυκλοφορεί υπό την άδεια GPLv3.

Το σχέδιο KiCAD ξεκίνησε το 1992 από τον Jean-Pierre Charras, ενώ εργαζόταν στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Γκρενόμπλ. Πριν από πέντε χρόνια, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN) συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη του λογισμικού.

Ανοιχτό hardware και μεταφορά της γνώσης

"Ο πρωταρχικός λόγος για να εμπλακεί το CERN στο KiCad έχει να κάνει με την ανοιxτή άδεια χρήσης και τη στρατηγική μεταφοράς γνώσης", λέει ο επικεφαλής προγραμματιστής Wayne Stambaugh. "Αναγνώρισαν γρήγορα ότι χρειάζονταν ένα σύνολο εργαλείων ανοικτού κώδικα ηλεκτρονικής σχεδίασης (EDA) για τα σχέδια ανοιχτού υλικού για τη μεταφορά γνώσης".

Από τη σελίδα έργου του CERN: "Πιστεύουμε ότι το KiCad μπορεί να σχεδιάσει τα PCB και να κάνει ότι έκανε ο μεταγλωττιστής του GCC στο λογισμικό:  Να βεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν τεχνητά εμπόδια στην κοινή χρήση, ώστε οι σχεδιαστικές και αναπτυξιακές γνώσεις να κυκλοφορούν πιο ελεύθερα".

"Όταν οι άνθρωποι μοιράζονται τις εξελίξεις στον Ελεύθερο και Ανοιχτό Λογισμικό, δεν χρειάζεται να αναρωτιούνται αν κάποιος θα μπορέσει να ανοίξει τα αρχεία τους και να τα επεξεργαστεί", λέει ο Javier Serrano, επικεφαλής του τμήματος Hardware and Timing του CERN, . "Το υλικό ανοιχτού κώδικα (OSHW) υστερούσε σε αυτόν τον τομέα".

Μακροπρόθεσμα, το CERN αναμένεται να προσθέσει το KiCad στα εργαλεία EDA που υποστηρίζονται εσωτερικά για τον σχεδιασμό των PCB (επί του παρόντος Altium και Cadence). "Το CERN είναι ένα μεγάλο και ποικίλο μέρος", λέει ο Serrano, "και μπορώ να μιλήσω μόνο για το τμήμα BE-CO-HT. Εκπροσωπούμε μια μικρή μερίδα των σχεδιαστών PCB μέσα στο CERN, αλλά έχουμε την υποστήριξη για όλες τις ανοιχτές δραστηριότητες του υλικού μας, για τις οποίες το KiCad αποτελεί σημαντικό κομμάτι.Για παράδειγμα, οι προσπάθειες του OSHW αναφέρθηκαν από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου CERN στο εισαγωγικό του μήνυμα στην ετήσια έκθεση του CERN το 2011. Και το Ίδρυμα CERN & Society βοήθησε να μαζευτούν κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξη του KiCad. "

"Η τυπική ροή εργασιών στο CERN είναι να κάνει πρώτα τα σχήματα και στη συνέχεια να πάει στο σχεδιαστήριο. Το προσωπικό εκεί σχεδιάζει για οκτώ ώρες τη μέρα, οπότε είναι καλά "πειραματόζωα" για τα εργαλεία του EDA. Προσφάτως κάναμε το πρώτο σχέδιο του KiCad μαζί τους για μια επίσημη εφαρμογή στο CERN.Θα θέλουμε να επαναλάβουμε μαζί τους, να επεξεργαστούμε τα σχόλιά τους στο λογισμικό, να διορθώσουμε τα προβλήματα και να δοκιμάσουμε το KiCad σε νέα σχέδια μέχρι να διαπιστώσουν ότι μπορούν να είναι τουλάχιστον τόσο παραγωγικά με το KiCad όσο είναι με τα ιδιόκτητα εργαλεία. "

Αμειβόμενοι προγραμματιστές

"Η συμμετοχή του CERN επέτρεψε στο έργο KiCad να σημειώσει πρόοδο με εκπληκτικό ρυθμό", λέει ο Stambaugh. "Πριν από τη συμμετοχή τους, το KiCad γράφτηκε κυρίως από τρεις προγραμματιστές που εργάζονταν στον ελεύθερο χρόνο τους.Το CERN παρείχε δύο αμειβόμενους προγραμματιστές με μερική απασχόληση που συνέβαλαν σημαντικά κομμάτια του κώδικα KiCad, όπως ο δρομολογητής push and shove και η ολοκληρωμένη προσομοίωση SPICE. , το Ίδρυμα δημιούργησε τη σελίδα δωρεών, η οποία επέτρεψε στους υφιστάμενους και νέους προγραμματιστές να πληρώσουν για την υλοποίηση λειτουργιών όπως οι βελτιωμένες μορφές αρχείων του σκάφους και ο εισαγωγέας του προγράμματος Eagle».

Για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της έκδοσης 6, το Ίδρυμα CERN & Society ξεκίνησε μια εκστρατεία για τη συλλογή χρηματοδότησης για 600 ώρες. Μέσα σε μια εβδομάδα ο στόχος των 30.000 CHF (25.900 ευρώ) είχε επιτευχθεί.

Πηγή Άρθρου : https://joinup.ec.europa.eu/

Leave a Comment