ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Antennino: ένα χαμηλής κατανάλωσης Arduino με κεραία

Το Antennino είναι ένα board πολλαπλών ρόλων, που ξεχωρίζει για την πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και τη δυνατότητα προγραμματισμού από απόσταση.

Όταν μιλάμε για IoT, συνήθως αναφερόμαστε σε συσκευές που τροφοδοτούνται από μπαταρίες και είναι διασκορπισμένες στο περιβάλλον, με σκοπό την απόκτηση και την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με διαφορετικές (περιβαλλοντικές ή μη) παραμέτρους. Σε ό, τι αφορά τις περιφερειακές συσκευές, τόσο η κατανάλωση ενέργειας όσο και η δυνατότητα ενημέρωσης του υλικολογισμικού, χωρίς να χρειάζεται να έχετε άμεση πρόσβαση σε αυτές (κάτι που είναι πολύ ενοχλητικό, ειδικά εάν οι αισθητήρες φιλοξενούνται σε περιοχές στενές ή δυσπρόσιτες) είναι σημαντικοί παράγοντες. Η δυνατότητα ενημέρωσης εξ αποστάσεως είναι επίσης ένα πλεονέκτημα, ιδιαίτερα και αν η συσκευή που πρέπει να αναβαθμιστεί πρέπει  να βρίσκεται στη φυσική της θέση, ώστε να δοκιμαστεί η νέα ενημέρωση.

Τι είναι το Antennino

Είναι ένα κύκλωμα που μοιάζει με Arduino (το όνομα Antennino είναι ένας συνδυασμός της  λέξης Antenna και του Arduino), χαμηλού κόστους και χαμηλής ισχύος, βασισμένο στο τσιπ της Atmel και ως εκ τούτου τέλεια συμβατό με το παραδοσιακό IDE του Arduino.  Το board πίνακας ενσωματώνει ένα δίαυλο επικοινωνίας και αισθητήρες, προκειμένου να αποκτήσει τις εξωτερικές πληροφορίες, μαζί με ένα wireless link για να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο.

Η ομορφιά του Antennino, ωστόσο, είναι ότι είναι πολλαπλή, υπό την έννοια ότι το ίδιο το board, ανάλογα με το πώς είναι εξοπλισμένο, μπορεί να λειτουργεί τόσο από μια απομακρυσμένη μονάδα όσο και από έναν συλλέκτη δεδομένων (πύλη).

Η καρδιά του Antennino είναι το ATmega328P (το P δείχνει ότι είναι ένα τσιπ που περικλείει την τεχνολογία PicoPower, που είναι απαραίτητη για την ενεργειακή διαχείριση που επιθυμούμε για αυτό το έργο) μικροελεγκτή. Η επικοινωνία με τον έξω κόσμο διεξάγεται μέσω μιας μονάδας πομποδέκτη RFM69 (www.hoperf.com), η οποία λειτουργεί στη ζώνη συχνοτήτων 433MHz και υποστηρίζει την κρυπτογραφία AES σε επίπεδο υλικού. Μια μνήμη Flash έχει τοποθετηθεί στο board toy Antennino. για να απομνημονεύει τα δεδομένα σχετικά με την ανάγνωση των αισθητήρων (Data Logger) ή για την εφαρμογή του προγραμματισμού ασύρματης επικοινωνίας (OTA) της μονάδας Antennino, ενός αισθητήρα θερμοκρασίας (DS18B20) και ενός photoresistor.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η χρήση πρόσθετων εξωτερικών αισθητήρων, υπάρχουν ακόμη τέσσερις συνδετήρες Groove: ένας για το RS232, ένας για το I2C-Bus, ένας για γενικούς I / O και ένας για την αναλογική είσοδο. Επιπλέον, στο Antennino έχει προβλεφθεί χώρος για τη φιλοξενία μιας μικρής οθόνης OLED, που μπορεί  χρησιμοποιηθεί στο gateway mode. Το Antennino χρησιμοποιεί τον ίδιο επεξεργαστή του Arduino Uno, επομένως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως υποκατάστατο του Uno. Με δεδομένη όμως την ασύρματη λειτουργία της μονάδας , ο κύριος σκοπός της είναι η δημιουργία αισθητήρων ή απομακρυσμένων ενεργοποιητών που μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες με μια πύλη. Στο antennino  μπορούν οι χρήστες ευκολα να δημιουργήσον αισθητήρες θερμοκρασίας, φωτεινότητας, αισθητήρες συναγερμού για πόρτες και παράθυρα, αισθητήρες δόνησης, απομακρυσμένους ενεργοποιητές έτσι ώστε να ελέγχουν μια συσκευή κ.οκ. Αυτός είναι αι ο στόχος μιας απομακρυσμένη μονάδας όπως το antennino.

Πηγή άρθρου: https://www.open-electronics.org/

Leave a Comment