ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Καλλιεργώντας τη γεωργία ανοικτού κώδικα στα Τζουμέρκα: 15-17 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων σε συνεργασία με το P2P Lab και το Κοινοτικό Εργαστήριο “Οι Τζουμέικερς”, σας προσκαλεί στην τριήμερη εκδήλωση με τίτλο “Καλλιεργώντας τη γεωργία ανοικτού κώδικα στα Τζουμέρκα“.

Μέσα σε τρεις ημέρες αγρότες, δημιουργοί, ερευνητές και άλλοι ενδιαφερόμενοι θα εξερευνήσουν νέους τρόπους αξιοποίησης σύγχρονων και παραδοσιακών τεχνολογιών για τον τοπικό αγροτικό τομέα, μέσα από συζητήσεις και τη συμμετοχική κατασκευή ανοικτού σχεδιασμού

εργαλείων και λύσεων.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 15-17 Σεπτεμβρίου 2019 στο Κοινοτικό Εργαστήριο “Οι Τζουμέικερς” στο Πνευματικό Κέντρο του Καλεντζίου και η συμμετοχή στις συζητήσεις, δράσεις και τις κατασκευές είναι ελεύθερη προς όλους.

→ Αναλυτικό Πρόγραμμα για τις τρεις ημέρες εδώ.

→ Οδηγίες για να βρείτε το Κοινοτικό Εργαστήριο “Οι Τζουμέικερς” εδώ.

Το Phygital είναι ένα πρόγραμμα του Interreg V 2014-2020 BalkanMed, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και περιλαμβάνει δράσεις σε Ελλάδα, Αλβανία και Κύπρο. Στο πλαίσιο του έργου θα δημιουργηθούν makerspaces – ένα σε κάθε χώρα- τα οποία θα συνεργάζονται με την τοπική κοινότητα.

Το Πρόγραμμα λειτουργεί στη βάση του μοντέλου ‘design global – manufacture local’ το οποίο εισαγάγει καινοτόμα οργανωτικά και επιχειρηματικα πρότυπα επιτρέποντας μια πρωτοφανή ανάπτυξη των ομάδων που δημιουργούν αυτόνομα σε ‘do-it-yourself (DIY)’ επίπεδο.

Επιδίωξη του είναι να στηρίξει και να ενισχύσει, σε τοπικό επίπεδο, τις δυνατότητες για καινοτομία και να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται μέσα από τον αποκεντρωμένο τρόπο παραγωγής. Το Κυπριακό παράρτημα του έργου θα εξετάσει την σημασία της κουλτούρας των makerspaces για την προώθηση της σύγχρονης κοινωνικής τέχνης και σχεδιαστικών πρακτικών.

Θα εξετάσει τις βασικές αρχές των έργων που βασίζονται στην ανοιχτή τεχνολογία, την ελευθερία των software-hardware και ‘bottom-up’ συνεργατικές δομές για να διερευνήσει τρόπους με τους οποίους μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν – βάσει των πρακτικών της κοινωνικής τέχνης και σχεδιασμού – για να ανταπαντήσουν στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Leave a Comment