ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Γιατί το μέλλον του IoT εξαρτάται από τον ανοιχτό κώδικα

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), το οποίο αναφέρεται σε έξυπνα αντικείμενα σε ένα συνδεδεμένο δίκτυο.

 (PinXue, CC BY-SA 4.0)

Ένα "έξυπνο" αντικείμενο έχει την αίσθηση του περιβάλλοντός του και λαμβάνει αποφάσεις (τοπικά ή μαζί με ομότιμους και διακομιστή cloud), στη συνέχεια θέτει αυτές τις αποφάσεις σε δράση. Για να είναι έξυπνο, το αντικείμενο πρέπει να έχει έναν εγκέφαλο για να φέρει νοημοσύνη. Μέχρι στιγμής, ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι να ενσωματώσετε έναν υπολογιστή στο αντικείμενο. Για παράδειγμα, μπορείτε να τοποθετήσετε μια Cortex-M CPU με Bluetooth 5.1 σε ένα chip μικρότερο από 2x2mm και να το ενσωματώσετε σε σχεδόν οτιδήποτε. Αυτή η μικροσκοπική συσκευή είναι πιο ισχυρή από τον πρώτο επιτραπέζιο υπολογιστή μου.

Ένας προγραμματιστής μπορεί να γράψει λογισμικό για αυτόν τον μικροσκοπικό υπολογιστή που χρησιμοποιεί την ικανότητα της συσκευής να συλλέγει δεδομένα από όλα τα είδη αισθητήρων (π.χ. θερμότητα, φως, υγρασία και ούτω καθεξής) και να μοιράζεται και να ενεργεί χρησιμοποιώντας αυτήν την οθόνη, το ηχείο, τους ενεργοποιητές της συσκευής ( βηματικοί κινητήρες, σερβο και ούτω καθεξής) και δίκτυο.

AI + IoT = AIoT

Συχνά συνδέουμε το IoT με μικρά προγραμματιζόμενα αντικείμενα, όπως μια έξυπνη λάμπα ή κλειδαριά πόρτας. Ενώ αυτές είναι καλές χρήσεις του IoT, το IoT είναι μεγαλύτερο από αυτό. Το IoT οδηγεί το επόμενο στάδιο της κοινωνίας της πληροφορίας.

Τα πληροφοριακά συστήματα έχουν γίνει ένα φυσικό μέρος της καθημερινής μας ζωής. Δεν χρειάζεται πλέον να καθίσετε μπροστά από έναν υπολογιστή για να σερφάρετε στο Διαδίκτυο, επειδή ένα smartphone μπορεί να φέρει ολόκληρο τον κόσμο στην παλάμη του χεριού σας. Σύντομα, δεν θα χρειαστείτε καν τηλέφωνο - η διάδοση των έξυπνων ρολογιών και άλλων φορητών ειδών το αποδεικνύει αυτό. Η ευκολία αυτών των συστημάτων πληροφοριών μας ενθαρρύνει να συλλέγουμε και να χρησιμοποιούμε περισσότερα δεδομένα από τα πάντα. Για παράδειγμα, γιατί δεν θα μπορούσε ένα κόκκινο φανάρι να πει στο αυτοκίνητό σας ότι θα γυρίσει σε
πράσινο σε 5 δευτερόλεπτα, οπότε δεν θα ηταν είναι έξυπνη κίνηση να απελευθερώσετε το φρένο νωρίτερα.;

Σε λίγα χρόνια, οι άνθρωποι δεν θα είναι οι σημαντικότεροι παραγωγοί και καταναλωτές δεδομένων. "Τα πράγματα" θα είναι.

Η αφθονία δεδομένων που θα δημιουργήσουν αυτά τα πράγματα σημαίνει ότι δεν μπορούμε πλέον να περιμένουμε από τους ανθρώπους να μπορούν να αναλύουν όλα τα μοτίβα και τα περιεχόμενα ή ακόμη και να γράφουν αναλυτές για την επεξεργασία των δεδομένων. Με βάση τον τεράστιο όγκο δεδομένων, χρειαζόμαστε τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να τα αντιμετωπίσουμε. Το AI θα εφαρμοστεί σε ολόκληρη τη διαδικασία επεξεργασίας δεδομένων και το AI μπορεί να μεταδώσει αποτελέσματα αντί για ανεπεξέργαστα δεδομένα. Αυτό θα μειώσει επίσης την κυκλοφορία του δικτύου. Στην ιδανική περίπτωση, μια τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να οδηγεί έξυπνα αντικείμενα για να λαμβάνει αποφάσεις με βάση τα αναλυμένα δεδομένα επί τόπου.

Τελικά, ο στόχος είναι να μπορούν τα έξυπνα αντικείμενα να μπορούν να ζήσουν μόνα τους, όπως μπορείτε να δείτε στο This one owns itself, μια ιστορία για ένα drone που κερδίζει χρήματα για να πληρώσει τον λογαριασμό επαναφόρτισης κάνοντας παραδόσεις για μια εταιρεία καφέ. Το επίκεντρο αυτής της ιστορίας αφορά το έξυπνο συμβόλαιο που τροφοδοτείται από blockchain, αλλά κατά τη γνώμη μου, είναι εφικτό με την τεχνητή νοημοσύνη των πραγμάτων (AIoT), το πιο θεμελιώδες στοιχείο στις έξυπνες συσκευές.

Λειτουργικά συστήματα ανοιχτού κώδικα AIoT

Στο παρελθόν, έξυπνα αντικείμενα προγραμματίστηκαν σε bare metal. Τώρα το σενάριο είναι πολύ πιο περίπλοκο. Κατά τη δημιουργία ενός πραγματικού συστήματος AIoT, υπάρχουν πάρα πολλές λεπτομέρειες για να λάβετε υπόψη σας - όλους τους τύπους συστημάτων σε ένα τσιπ (SoC), αισθητήρες, ενεργοποιητές, πρωτόκολλα δικτύου, μοντελοποίηση AI, βελτιστοποίηση απόδοσης, αξιοπιστία, ισχύ διαχείριση, υλικολογισμικό μέσω αέρα (FOTA), ασφάλεια και άλλα. Ωστόσο, η χρήση ενός λειτουργικού συστήματος AIoT επιτρέπει όλη αυτή τη σκληρή δουλειά να συσσωρευτεί και να επαναχρησιμοποιηθεί αντί να ξεκινήσει εκ νέου για κάθε υλικό ή έργο.

Το AIoT είναι ένας ανοιχτός κόσμος, από τη φύση του. Η ποικιλία των έξυπνων αντικειμένων σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να κυριαρχήσει σε ολόκληρη την αγορά και πρέπει να συνεργαστούμε για να κάνουμε τα πράγματα να μιλούν μεταξύ τους. Υπάρχουν πολλά επίπεδα ανοίγματος, όπως μορφές αρχείων, στοίβες πρωτοκόλλων και API. Όλα εξαρτώνται από το άνοιγμα της διεπαφής και την εφαρμογή του πηγαίου κώδικα.

Ο ανοιχτός κώδικας επιτρέπει την προσαρμογή, επαναχρησιμοποίηση και βελτίωση του κώδικα μας. Αυτή η ευελιξία είναι σημαντική. Ο αρχικός συγγραφέας ενός λειτουργικού συστήματος AIoT δεν μπορεί να είναι ειδικός σε όλα. Άλλοι προγραμματιστές έχουν διαφορετικούς τύπους εμπειρογνωμοσύνης που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να στηρίξουν ένα ανοιχτό θεμέλιο.

Εάν ένα λειτουργικό σύστημα είναι καλά σχεδιασμένο και διαθέτει ενεργή κοινότητα, μπορεί να παρέχει επαναχρησιμοποιήσιμα εργαλεία. Χωρίς πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα, οι άνθρωποι πρέπει να χτίζουν αυτά τα μέρη ξανά και ξανά όπως προγράμματα οδήγησης, πρωτόκολλα, βιβλιοθήκες, πλαίσια, μεσαίο λογισμικό και κάθε είδους εργαλεία. Όλα αυτά τα συστατικά μπορούν να επιταχύνουν δραματικά την ανάπτυξη προϊόντων. Χωρίς πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα, οι άνθρωποι πρέπει να χτίζουν αυτά τα μέρη ξανά και ξανά.

Το RT-Thread project λειτούργησε προς αυτόν τον στόχο. Το RT-Thread είναι ένα ανοιχτό λογισμικό IoT OS που ξεκίνησε το 2006 και διαθέτει σήμερα 600 εκατομμύρια συσκευές. Το έργο του IoTOS είναι μέρος του γενικού σχεδίου AIoT. Έρχεται επίσης με περισσότερα από 200 πακέτα ανοιχτού κώδικα και μερικά εμπορικά πακέτα- - και ο αριθμός κάθε  μερα συνεχίζει να αυξάνεται - που διευκολύνουν την ανάπτυξη του AIoT.

Εάν ενδιαφέρεστε για το IoT και να εργαστείτε προς ένα καλύτερο, εξυπνότερο και ανοιχτό μέλλον του AIoT, επισκεφθείτε τον ιστότοπο  του RT-Thread και δείτε πώς μπορείτε να δώσετε βοήθεια.

Πηγή άρθρου: https://opensource.com/article/20/9/open-source-ai-iot

Leave a Comment