Μπορεί ο Elon Musk να είναι celebrity icon στον κόσμο της τεχνολογίας, αλλά η εταιρεία του η Tesla δεν έχει πολλούς θαυμαστές στο χώρο του ανοιχτού κώδικα και τους λάτρεις του ελεύθερου λογισμικού. Η εταιρεία του είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί πολλές τεχνολογίες με άδεια χρήσης GPL εδώ και χρόνια, και θα έπρεπε η Tesla να μοιράζεται τον πηγαίο κώδικα του λογισμικού της.
Σε αντίθεση με το χαμηλό βαθμό συμμόρφωσης της στη GPL στο παρελθόν, η εταιρεία ξεκίνησε τώρα να κάνει κάποιες τροποποιήσεις και μοιράζεται ορισμένα μέρη του λογισμικού της με την κοινότητα ανοιχτού κώδικα. Αυτό θα επιτρέψει στους ερευνητές της ασφάλειας και τους λάτρεις των Tesla να πραγματοποιήσουν μικροαλλαγές με περισσότερη ελευθερία.
Το Software Freedom Conservancy, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμός που υποστηρίζει το λογισμικό ανοιχτού κώδικα, ήταν σε επαφή συνεχώς με την Tesla για την παραβίαση GPL από το 2013. Σύμφωνα με τον οργανισμό, είχε συμβουλεύσει την εταιρεία σε πολλές περιπτώσεις, καθώς το Model S της Tesla περιείχε το BusyBox, Qt και τον πυρήνα του Linux. Έτσι, η μη διάθεση του πηγαίου κώδικα του ήταν ανήθικη.
Έτσι για αρχή, η Tesla άνοιξε τον κώδικα σε δύο αποθετήρια GitHub:
https://github.com/teslamotors/buildroot
https://github.com/teslamotors/linux
Αυτά τα αποθετήρια περιέχουν το buildroot κώδικα που χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργήσει την εικόνα συστήματος Autopilot της Tesla. Περιέχει επίσης τις πηγές του πυρήνα του Linux για το σύστημα ψυχαγωγίας Nvidia Tegra.
Η εταιρεία είπε ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί να συμβαδίσει με τις νεότερες εκδόσεις και έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες για την προετοιμασία κώδικα και σε άλλους τομείς, μαζί με μια πιο συντονισμένη σελίδα πληροφοριών.
Πηγή άρθρου: https://fossbytes.com/