Έχουμε στα χέρια μας το νέο Raspberry Pi 4, το μοντέλο με τα 4GB Ram και σήμερα θα δούμε κατά πόσο θα αντεπεξέλθει στις δοκιμές μας για απλή καθημερινή χρήση αλλά και λίγο… πιο βαριά χρήση.
Όσοι δεν το πήρατε πρέφα, μόλις πριν από λίγες μέρες, ανακοινώθηκε και παρουσιάσαμε το νέο Raspberry Pi 4 που διαθέτει έως 4GB RAM με υποστήριξη δύο οθονών 4K.
Σε γενικές γραμμές, δεν είναι απλά μια μικρή αλλαγή σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα, αλλά μιλάμε για πραγματική αναβάθμιση !
Αφού μελετήσαμε τα χαρακτηριστικά του και είδαμε τι χρειαζόμαστε για να κάνουμε το review μας, πήραμε τα εξής:
- Raspberry Pi 4 Model B με τα 4GB
- Raspberry Pi 4 Official μετασχηματιστής στα 3A (15,3W) USB-C
- Official καλώδιο για το Raspberry Pi 4 από Micro-HDMI to Standard HDMI (type A) – v2.0
- microSD Card για αποθηκευτικό χώρο και το λειτουργικό σύστημα
Όλα τα παραπάνω, τα προμηθευτήκαμε από την Nettop.gr που είναι ο επίσημος και πιστοποιημένος συνεργάτης του Raspberry Pi στην Ελλάδα.
Μια πρώτη γεύση του Raspberry Pi 4
Εγκατάσταση του λειτουργικού για το Raspberry Pi 4
Για το Raspberry Pi 4, προτείνεται η λήψη και εγκατάσταση του Raspbian Buster η οποία βασίζεται στο Debian 10.Λήψη Raspbian Buster
Αφού το κατεβάσετε θα χρειαστεί να το εξάγετε απο το .zip
και να γράψετε το image που θα βρείτε στον φάκελο σε μια SD κάρτα. Η
εγγραφή του στην κάρτα SD, είναι υπόθεση μερικών λεπτών και μπορείτε να
χρησιμοποιήσετε είτε γραφικό είτε τερματικό
Advertisements
Μέθοδος 1: Χρήση του Etcher για εγγραφή του Rapbian Buster στην microSD (Windows- Linux – MacOS)
Αν δεν το γνωρίζετε το Etcher είναι η πιο εύχρηστη εφαρμογή για να γράφετε ISO αλλά και Image αρχεία σε USB και microSD. Κατεβάστε και χρησιμοποιήστε το Etcher για να «γράψετε» το image στην microSD σύμφωνα με τον οδηγό:
Μέθοδος 2: Χρήση τερματικού για εγγραφή του Rapbian Buster στην microSD (Linux – MacOS)
Εναλλακτικά από το τερματικό μπορείτε να το γράψετε με τα παρακάτω βήματα:
- Εντοπίστε το όνομα της microSD που έχετε συνδέσει στον υπολογιστή με την εντολή lsblk (π.χ. /dev/mmcblk0)
- Αν έχετε αποσυμπιέσει το Rapbian Buster στον φάκελο
Downloads
τότε για να γράψετε το image στην συσκευή mmcblk0 δώστε:
1 | sudo dd bs=4M if=~/Downloads/xxxx-raspbian-buster.img of=/dev/mmcblk0 conv=fsync |
Βenchmarks του Raspberry Pi 4 σε σχέση με το Raspberry Pi 3
Αν και είναι αρκετά νωρίς για benchmarks επειδή το Raspberry Pi 4 έχει κυκλοφορήσει μόλις πριν λίγες ημέρες, είναι λογικό να θέλουμε να δούμε έστω κάποιες πρώτες εντυπώσεις.
Με κόκκινες βούλες, έχω σημειώσει τις μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις των δύο μοντέλων. Συγκεκριμένα:
- Το RPi 4 βλέπουμε ότι καταναλώνει περίπου 35% περισσότερη ισχύ σε σχέση με το RPi 3
- Το RPi 4 διαθέτει 110% αύξηση στην επίδοση της RAM αφού διαθέτει DDR4 σε σχέση με την DDR2 του RPi 3
- Το RPi 4 λόγο του πραγματικού Gigabit Ethernet ξεπερνάει κατά 181% το RPi 3
- Το RPi 4 έχει κατά 342% και 638% καλύτερες επιδόσεις σε ανάγνωση/εγγραφή δεδομένων σε εξωτερικό USB λόγο της USB 3.0 θύρας
Συνεχίζοντας ας δούμε τι γίνεται με λογισμικά που θα χρησιμοποιήσει καθημερινά ο χρήστης.
Speedometer – απόκριση του Browser στο Raspberry Pi 4
Το Speedometer 2.0 μετρά την απόκριση του Chromium browser εκτελώντας μια εφαρμογή ιστού – μια λίστα υποχρεώσεων (to-do app)- και μετρώντας πόσες φορές η εφαρμογή μπορεί να ολοκληρωθεί κάθε λεπτό. Εδώ, οι επιδόσεις εξαρτώνται όχι μόνο από την απόδοση της CPU αλλά από την ταχύτητα και την χωρητικότητα της μνήμης RAM
Όπως βλέπετε, το Raspberry Pi 4 με σκόρ 16.9 είναι δύο φορές ταχύτερο σε ότι αφορά την απόκριση στον browser από ότι το Raspberry Pi 3. To ίδιο test το έτρεξα σε υπολογιστή 10ετίας με i7 πρώτης γενειάς και 8GBram DDR4 και έβγαλε σκορ 25.
OpenArena Time Demo – επιδόσεις της κάρτας γραφικών του Raspberry Pi 4
Η νέα VideoCore VI (6) δίνει στο Raspberry Pi 4 μια σημαντική ώθηση σε σχέση με τους προκατόχους του, όπως αποδείχθηκε σε αυτή τη δοκιμασία φόρτου εργασίας παιχνιδιού με το OpenArena. Το demo έτρεξε σε High Definition (1280 × 720), ενώ καταγράφεται ο μέσος ρυθμός των καρέ ανά δευτερόλεπτο (fps).
Όπως βλέπουμε, το Raspberry Pi 4 εμφάνισε σχεδόν διπλάσια FPS σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα στο ίδιο παιχνίδι.
Επεξεργασία εικόνας με το GIMP στο Raspberry Pi 4
Η δημοφιλής σουίτα επεξεργασίας εικόνων ανοιχτού κώδικα GIMP χρησιμοποιείται εδώ για να επεξεργαστούμε μια εικόνα υψηλής ανάλυσης και να την αποθηκεύσει ως PNG. Όπως και στο Speedometer 2.0, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την απόδοση της CPU και της μνήμης RAM.
Βλέπουμε λοιπόν ότι στο Raspberry Pi 4 μειώθηκε αρκετά ο χρόνος που απαιτείται για την εξαγωγή μιας εικόνας υψηλής ανάλυσης σε PNG μορφή.
Πώς όμως πετυχαίνει αυτές τις διαφορές; Ας δούμε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του.
Τα πλήρη χαρακτηριστικά του Raspberry Pi 4
Ας τα δούμε όμως με αριθμούς, ώστε να καταλάβουμε τις διαφορές του νέου Raspberry Pi 4 με το προηγούμενο μοντέλο, το Raspberry Pi 3
Raspberry Pi 4Β
- CPU: Broadcom BCM2711B0 4x ARM Cortex-A72 64-bit @ 1.5GHz
- GPU: Broadcom VideoCore 6
- RAM: 1GB/ 2GB/ 4GB LPDDR4
- Δίκτυο: 2.4 GHz και 5 GHz 802.11b/g/n/ac wireless LAN και Gigabit Ethernet
- Bluetooth: Bluetooth 5.0, Bluetooth Low Energy
- GPIO: 40-pin header
- Μνήμη: microSD
- Θύρες: 2x micro-HDMI 2.0, 3.5 mm analogue audio-video jack, 2x USB 2.0, 2x USB 3.0, Gigabit Ethernet, Camera Serial Interface (CSI), Display Serial Interface (DSI)
- Τροφοδοσία: Απαιτεί 5V τουλάχιστον 3A σε θύρα USB-type-C
- Διαστάσεις: 88mm × 58mm × 19.5mm – 46gr
Raspberry Pi 3Β+
- CPU: Broadcom BCM2837B0, 4x Cortex-A53 64-bit @ 1.4GHz
- GPU: Broadcom VideoCore 4
- RAM: 1GB LPDDR2 (900 MHz)
- Δίκτυο: 2.4GHz και 5GHz wireless LAN και 10/100 Ethernet
- Bluetooth: Bluetooth 4.1 Classic, Bluetooth Low Energy
- GPIO: 40-pin header
- Μνήμη: microSD
- Θύρες: HDMI, 3.5mm analogue audio-video jack, 4× USB 2.0, Ethernet, Camera Serial Interface (CSI), Display Serial Interface (DSI)
- Τροφοδοσία: Απαιτεί 5V τουλάχιστον 2A.5 σε θύρα micro-usb
- Διαστάσεις: 82mm x 56mm x 19.5mm, 50g
Advertisements
Μικρές λεπτομέρειες… τεράστιες διαφορές
Όπως θα παρατηρήσατε, πέρα από αναβάθμιση στο hardware που θα μας δώσει μεγαλύτερη άνεση στην εμπειρία χρήσης του σε καθημερινές εργασίες, βλέπουμε και μια ελαφριά αύξηση μεγέθους και τρόπου τροφοδοσίας. Έτσι, ο παλιός φορτιστής που είχαμε για το Raspberry Pi 3, το κουτί του αλλά και το καλώδιο HDMI, δεν μας κάνουν.
Υπάρχει βέβαια η δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε το προηγούμενο τροφοδοτικό για το Raspberry Pi 3 στα 2,5Α που μπορεί να διαθέτετε, αλλά θα χρειαστείτε ένα μετατροπέα από Micro USB σε USB-C και θα πρέπει να θυμάστε ότι η maximum κατανάλωση ενέργειας με βάση αυτά που θα συνδέσετε θα πρέπει να είναι στα 12,5W (το τροφοδοτικό για το Raspberry Pi 4 είναι στα 15,3W).
Επίσης, θα παρατηρήσατε ότι πλέον μιλάμε για 3 διαφορετικά μοντέλα του Raspberry Pi 4 με βάση το μέγεθος της RAM που θα επιλέξετε. Σε κάθε περίπτωση, όποιο μοντέλο και να διαλέξετε δεν σημαίνει ότι το μοντέλο με τα 2GB RAM είναι πιο αργό από αυτό που έχει 4GB RAM. Απλώς το μοντέλο του Raspberry Pi 4 με τα 4GB RAM θα σας δώσει την δυνατότητα να κάνετε περισσότερο multitasking και να έχετε και περισσότερες καρτέλες ανοιχτές στον browser σας.
Τέλος το Raspberry Pi 4 είδαμε ότι έρχεται με 2 θύρες micro-HDMI, που μπορούν να αναπαράγουν video μέχρι 4K 60fps, αντί του παλιού κλασικού HDMI. Σε περίπτωση που θέλετε να αναπαράγεται το περιεχόμενο ταυτόχρονα σε 2 οθόνες για καλύτερη επίδοση θα πρέπει να μειώσετε στα 4K 30fps. Για την σύνδεση του με την κλασική οθόνη του υπολογιστή θα χρειαστείτε όπως πήραμε και εμείς, ένα καλώδιο Micro-HDMI σε Standard HDMI (type A) ενώ για να πετύχετε το 4K πρέπει το καλώδιο να είναι V2.0.
Όλα αυτά φυσικά θα βελτιωθούν εν καιρό και σε επίπεδο λειτουργικού, μιας και θα το έχουν περισσότεροι developers στα χέρια τους και θα συμβάλουν με τις βελτιώσεις στον κώδικά των οδηγών των συσκευών.
Ας δούμε όμως και κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες για όσους ενδιαφέρεστε και είστε νέρντουλες
CPU
Το νέο Raspberry Pi SoC είναι κατασκευασμένο στα 28 nm node !. Μέχρι τώρα, όλα τα προηγούμενα SoCs του Raspberry Pi κατασκευαζόντουσαν στα 40 nmprocess node.
Φυσικά, επί του παρόντος, μόνο τρεις εταιρείες είναι σε θέση να κατασκευάσουν 7 nm:
- Samsung,
- TSMC
- και Intel.
Αυτά χρησιμοποιούνται σε high-end υπολογιστές και mobile συσκευές. Η συρρίκνωση στα 28 nm και από κάποιες βελτιστοποιήσεις της αρχιτεκτονικής της νέα CPU στο νέο Raspberry Pi, του έδωσε μια αύξηση των επιδόσεων τρεις φορές έναντι του προηγούμενου μοντέλου.
Όπως και το Pi 3B +, το Pi 4 αποβάλει τη θερμότητα που παράγεται από το SoC με πολύ έξυπνο τρόπο χρησιμοποιώντας ένα παχύ στρώμα χαλκού στο PCB σχεδιασμένο για να κατανέμει τη θερμότητα και να την διαχέει σε όλο το Raspberry Pi PCB.
Αν το BCM2711 SoC του Raspberry Pi παρακολουθεί τη δική του θερμοκρασία (χρησιμοποιώντας ενσωματωμένους αισθητήρες) και αν υπερβεί ορισμένα όρια θερμοκρασίας θα κάνει αυτόματα throttle. Προκειμένου να αυξηθεί η απόδοση της CPU, μπορούν να εφαρμοστούν παθητικά και / ή ενεργά μέτρα ψύξης. Για παράδειγμα: μια ψήκτρα στο SoC ή ένας ενεργός ανεμιστήρας.
Τέλος, ο προσεκτικός αναγνώστης θα παρατήρησε ότι η διάφορα στα GHz του επεξεργαστή μεταξύ του Pi3 και Pi4 μπορεί να φαίνεται αμελητέα, αλλά μην ξεχνάμε ότι κατά τη σύγκριση των CPU είναι πολύ σημαντικό να μην εξετάσουμε μόνο τα GHz, αλλά και τον σχεδιασμό (28nm) και την αποδοτικότητα της CPU για διαφορετικές εργασίες. Ένας γρήγορος τρόπος για να συγκρίνετε και να πάρετε μια πρώτη αίσθηση για την CPU είναι οι Dhrystone Million Instructions per Second (DMIPs). Όσο περισσότερα τόσο καλύτερα. Το πλεονέκτημα με τα DMIPs είναι ότι μπορούν να συγκριθούν σε πλατφόρμες και αρχιτεκτονικές CPU (π.χ. x86 των PC), ενώ οι συγκρίσεις συχνότητας CPU δεν έχουν νόημα σε διαφορετικές αρχιτεκτονικές (ARM vs χ86). Μια σημαντική αξία που πρέπει να δούμε είναι τα DMIPs / MHz, τα οποία υποδεικνύουν πόσο αποτελεσματικά χρησιμοποιείται η CPU.
Όπως παρατηρείτε στον πίνακα, οι αυξημένες επιδόσεις στο νέο Pi 4i οφείλονται σε αυξημένη τιμή DMIPs / MHz. Κοιτάζοντας μόνο στο DMIPS το Raspbery Pi4 CPU αντιστοιχεί περίπου σε μια CPU Intel Core 2 Extreme X6800 (2-core) που εισήχθη του 2006 (27.079 DMIPS στα 2,93 GHz).
USB 3.0 και USB 2.0
Το USB 3.0 του RPi 4 παρεμβάλλεται από το τσιπ VLI VL805-Q6 της Via Labs (VL805). Πρόκειται για έναν ελεγκτή PCI Express 2.0 to USB 3.0. Πάνω από την αρχή, έχει διεπαφή PCI Express 2.0 x1 (μία λωρίδα).
Όπως ξέρουμε το USB 2.0 παρέχει εύρος ζώνης 480 Mbit/s ή 60MB/s (Megabytes/s). Αυτό είναι στην πραγματικότητα το συνολικό εύρος ζώνης του διαύλου, όχι το μέγιστο πραγματικό εύρος ζώνης που είναι διαθέσιμο για τη μεταφορά δεδομένων. Το PCI Express 2.0 υποστηρίζει 5 GBit/s bandwidth ανά lane. Χρησιμοποιεί κωδικοποίηση 8/10bit για την εξασφάλιση της αξιόπιστης μετάδοσης των δεδομένων, η οποία επιτρέπει την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων 500MB/s πραγματικού ρυθμού μεταφοράς δεδομένων ανά lane.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι αυτό το εύρος ζώνης παρέχεται ταυτόχρονα και ανεξάρτητα και προς τις δύο κατευθύνσεις (άνοδος/ κάθοδος). Ως εκ τούτου, η μέγιστη απόδοση έχει αυξηθεί περίπου δέκα έως είκοσι φορές, ανάλογα με το εάν γίνονται ταυτόχρονα μεταφορές από και προς το Raspberry Pi 4. Τέρμα λοιπόν το «μπούκωμα» που είμαι με τα USB 2.0 της προηγούμενης γενειάς RPi.
Μάλιστα μπορείτε να χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα το Gigabit Ethernet αφού δεν επηρεάζεται από το USB (όπως γίνεται στα προηγούμενα μοντέλα). Λόγο του PCI Express το εύρος ζώνης των USB 3.0 μοιράζεται στις δύο θύρες USB 3.0 οπότε η Gigabit είναι ελεύθερη και το κάνει εξαιρετικό για λύσεις NAS.
Τέλος, η μέγιστη κατανάλωση ρεύματος στις θύρες USB είναι στα 1,2 A, η οποία διανέμεται και στις τέσσερις θύρες οπότε έχετε ένα μέγιστο 1,2 A για ένα port χωρίς να συνδέσετε άλλες συσκευές USB. Αν χρειάζεστε περισσότερη ισχύ από τις θύρες USB, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν τροφοδοτημένο διανομέα USB.
Δυστυχώς, το Pi 4 δεν παρέχει εγγενή σύνδεση SATA. Για να συνδέσετε σκληρούς δίσκους SATA στο Pi 4, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε έναν SATA to USB 3.0 μετατροπέα. Επίσης το τροφοδοτικό 3A δεν θα μπορεί να τροφοδοτήσει το Pi και τον εξωτερικό δίσκο SATA 2,5 » (π.χ. SATA SSD) σε ορισμένες περιπτώσεις. Σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε τις γνωστές 3.5 θήκες που διαθέτουν το δικό τους τροφοδοτικό ή ένα εξωτερικό τροφοδοτικό USB 3.0 hub.
Υποστήριξη για 4K οθόνες και Multimedia
Το Raspberry Pi 4 μπορεί να συνδεθεί ταυτόχρονα με δύο οθόνες και υποστηρίζει ανάλυση 4K. Παρόλα αυτά, 4Kp60 είναι δυνατή, αλλά μόνο σε μία οθόνη. Επίσης το 4Kp30 αναμένεται να υποστηρίζεται και στις δύο οθόνες ταυτόχρονα στο μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι υποστηρίζονται ταυτόχρονα τα 1080p60 και στις δύο οθόνες.
Το Pi 4 προσθέτει υποστήριξη για τον κωδικοποιητή H.265 σε επίπεδο hardware, για αποκωδικοποίηση μέχρι και 4Kp60. Υπάρχουν όμως ορισμένοι περιορισμοί που, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το 4Kp60 είναι δυνατό μόνο για μια ροή βίντεο. Το hardware του Pi 4 δεν υποστηρίζει το H.264, οπότε τα βίντεο πρέπει να έχουν κωδικοποιηθεί σε H.265 έστω και αν θεωρητικά το H.264 υποστηρίζει αναλύσεις 4K. Επίσης, το νέο hardware based H.265 είναι μόνο για αποκωδικοποίηση, οπότε για κωδικοποίηση (encoding) βίντεο π.χ. από την Camera που θα έχετε συνδέσει στο Raspberry Pi 4, θα να χρησιμοποιείτε το H.264, με μέγιστη ανάλυση τα 1080p30.
Να αγοράσω το Raspberry Pi 4;
Όσο χρησιμοποιούσα το Raspberry Pi 4, μου έδωσε την αίσθηση ομαλότητας στην πλοήγηση στο Web, στο LibreOffice, το Youtube (όχι πάνω από 1080p30), Facebook, e-mail κλπ. Ειδικά τα 4GB Ram του δίνουν την άνεση για multitasking. Θα ήθελα όμως κάποια στιγμή, το Raspbian λειτουργικό να περάσει σε 64bit και να μπορούν οι περισσότερες εφαρμογές να χρησιμοποιήσουν τον 64bit’ο ARM επεξεργαστή του.
Σε γενικές γραμμές λοιπόν, ενώ το Raspberry Pi 3 μου έδωσε μια γεύση των πραγματικών δυνατοτήτων της πλατφόρμας, το Raspberry Pi 4 είναι η αναβάθμιση που περίμενα εδώ και καιρό.
Τέλος, τo Raspberry Pi 4, θέτει νέα θεμέλια στο τι μπορείς να κάνεις με αυτό το μικρο ARM-PC, όχι επειδή κάνει κάτι καινοτόμο, αλλά επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό που το ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό είναι η τεράστια κοινότητα των hackers, moders και το οικοσύστημα από λογισμικά και παρελκόμενα που μπορείς να βρεις για αυτό.
Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ https://cerebrux.net/
Ποσο στοιχίσαν όλα αυτά που πήρατε;