Η ιδέα
Σε μια από τις εβδομαδιαίες συναντήσεις των μελών της Λέσχης Φίλων Ανοιχτού Λογισμικού Κοζάνης (http://klug.gr) και αφού η κουβέντα έφτασε στις αναμνήσεις μας από τα ουφάδικα των 80’s (Ναι, είμαστε δεινόσαυροι ηλικιακά οι περισσότεροι), ο Κώστας Σαπαλίδης αναφέρθηκε σε μια κατασκευή που εντόπισε στη σελίδα του Raspberry Pi. Αφορά σε μια ρετρό παιχνιδομηχανή με τον συγκεκριμένο υπολογιστή τσέπης, σε ένα πάμφθηνο τραπέζι σαλονιού από γνωστό πολυκατάστημα συναρμολογούμενων επίπλων. Μας κίνησε την περιέργεια και αρχίσαμε να το ψάχνουμε. Διαπιστώσαμε ότι θα μπορούσαμε να το κατασκευάσουμε και εμείς, είδαμε όμως κολλητήρια, ηχειάκια και χρήση των GPIO της πλακέτας. Προβληματιστήκαμε. Η πρόκληση θα ήταν να το κατασκευάσουμε με ένα κατσαβίδι και ένα μόνο κουμπί ON/OFF, αφού ετοιμάσουμε το έπιπλο και επιλέξουμε τα κατάλληλα υλικά.
Τι χρειαστήκαμε:
Το τραπεζάκι σαλονιού.
Raspberry Pi 3 Model B+.
Γνήσιο τροφοδοτικό για το RPi3.
Μίνι Κάρτα μνήμης 16 GB, Class 10.
Καλώδιο Mini Jack Audio για τον ήχο.
Θήκη RPi3 για προσαρμογή σε οθόνη.
Οθόνη 17 ιντσών 4:3.
Καλώδιο οθόνης HDMI σε DVI.
Σετ 8 κλασσικών κουμπιών και χειριστηρίου (HAPP American Style).
Πλακέτα USB Joystick Zero Delay.
Πολύμπριζο τριών θέσεων με προστασία τάσης και κουμπί On/Off.
Τζάμι στις διαστάσεις της οθόνης.
Η κατασκευή
Πώς λοιπόν θα μπορούσαμε με ένα μόνο κουμπί να εκκινούμε την παιχνιδομηχανή; Το μυστικό βρίσκεται στην επιλογή της οθόνης. Βρέθηκε η κατάλληλη, διαθέτει hard On/Off κουμπί εκκίνησης και ενσωματωμένα ηχεία και τροφοδοτικό. Τα υπόλοιπα υλικά παραγγέλθηκαν επίσης μέσω εγχώριων και εξωχώριων ηλεκτρονικών καταστημάτων. Εν τω μεταξύ, μετά από αναζήτηση καταλήξαμε, αφού το δοκιμάσαμε, στο λογισμικό RetroPie. “Κάθεται” πάνω στο Raspbian Minimal (Debian for armhf), ενσωματώνει σχεδόν όλους του emulators και το Emulation Station (Διεπαφή Χρήστη). Φυσικά μιλάμε για ανοιχτό λογισμικό αποκλειστικά. Μιας και τα ξυλουργικά μας εργαλεία δεν αρκούσαν, έψαξα τον φίλο και συμμαθητή στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε Ευθύμη Παφίλη που διαθέτει και ξυλουργείο. Τον απασχόλησα ένα κυριακάτικο πρωϊνό. Πήγα εκεί με το τραπεζάκι και την οθόνη, το Joystick και τα κουμπιά. Μετρήσαμε, κόψαμε, βιδώσαμε την οθόνη και αφήσαμε τα τσίπουρα για άλλη μέρα…
Επέστρεψα σπίτι και ξεκίνησα. Προσάρμοσα τα κουμπιά και το Joystick, τα σύνδεσα με την πλακέτα USB και από κει στο RPi3, όπως και το καλώδιο ήχου. Σύνδεσα στη συνέχεια το τροφοδοτικό του RPi3 και της οθόνης στο πολύμπριζο και τα σουλούπωσα όλα μαζί στην κάτω πλευρά του τραπεζιού με ισχυρή φαρδιά κολλητική ταινία. Στο τέλος μπήκε και το τζαμάκι από πάνω. Έτοιμο. Η μίνι κάρτα μνήμης με το λειτουργικό σύστημα και το RetroPie ήταν έτοιμη εδώ και καιρό. Αφού άνοιξα το διακόπτη της οθόνης, πάτησα το κουμπί του πολύμπριζου και εκκίνησε το σύστημα όπως το σχεδιάσαμε! Παραμετροποίησα το Emulation Station για το χειρισμό του συστήματος μόνο με το Joystick και ένα κουμπί. Κάλεσα και τους υπόλοιπους φίλους της λέσχης και πίνοντας μπύρες το γλεντήσαμε παίζοντας.
Ευχαριστίες στον Κώστα Σαπαλίδη για την υλικοτεχνική υποστήριξη, στον Πάνο Μπότσογλου για τις φωτό/βίντεο και τη συνδρομή του και φυσικά στον Ευθύμη Παφίλη. Δεν αναφέρομαι στο κείμενο σε εταιρείες για ευνόητους λόγους (AdBlock User ;))
Σύνδεσμοι:
Rapsberry Pi: https://www.raspberrypi.org/
RetroPie: https://retropie.org.uk/
Emulation Station: http://www.emulationstation.org/
RetroArch: http://www.libretro.com/
Archive.org Classic Games: https://archive.org/details/internetarcade/
Πηγή άρθρου: http://www.klug.gr