ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Dronecode: Το ανοικτό λογισμικό και οι ανοικτές τεχνολογίες οδηγούν για άλλη μια φορά τις τεχνολογικές εξελίξεις

Το Dronecode https://www.dronecode.org/ είναι μια πλατφόρμα ανοικτού λογισμικού για μη επανδρωμένες ιπτάμενες μηχανές (Unmanned Aerial vehicles – UAV) και περιλαμβάνει έργα ανοικτού λογισμικού για τον έλεχο της πτήσης, σχεδιασμό αποστολών και γενικότερα όλες τις εφαρμογές που έχουν να κάνουν με την πτήση και την βελτιωμένη λειτουργικότητα των UAV. Αυτή η κοινή πλατφόρμα ανοικτού λογισμικού έχει υιοθετηθεί από τις περισσότερες εταιρίες που ασχολούνται με την τεχνολογία των UAV όπως η 3DRobotics, η Parrot, η Qualcomm, η Intel, η Yuneec, η Walkera, κτλ.

Τον περασμένο χρόνο η κοινότητα προγραμματιστών του Dronecode σχεδόν διπλασιάστηκε (πάνω από 2000 προγραμματιστές από 1,200) και υπήρχαν περισσότερα από 12,000 commits στα αποθετήρια του (1.000 commits ανά μήνα με πάνω από 2 εκατομμύρια γραμές κώδικα στα διάφορα έργα του Dronecode). Οι προγραμματιστές της Qualcomm, της Intel, της Parrot, της Yuneec και πολλοί άλλοι συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη του Dronecode με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνεχώς νέες εκδόσεις έργων.

Σήμερα υπάρχουν πάνω από 200.000 συστήματα σε λειτουργία (κατά εκτίμηση – μιας είναι αρκετά δύσκολη η μέτρηση όλων των χρηστών του ανοικτού λογισμικού) και πάνω από 1000 εταιρίες που κατασκευάζουν μηχανές βασισμένες στο έργο του Dronecode. Για παράδειγμα, η 3DRobotics ανακοίνωσε το Solo τον Απρίλιο (που βασίζεται στο ανοικτό κώδικα του APM 3.3) και δημιούργησε ένα SDK toolkit με το όνομα Dronekit, το οποίο επεκτείνει το DroneAPI για την πιο εύκολη δημιουργία εφαρμογών από τους προγραμματιστές, ενώ η Erle Robotics δημιούργησε ένα drone με το δικό του App marketplace, με την χρήση Ubuntu, APM, και ROS.

Φυσικά το έργο του Dronecode έχει ενδιαφέρουσες και πρακτικές εφαρμογές σε όλα τα πιθανά σενάρια που χρειάζονται UAV: από την φωτογραφία και την αγροτική παραγωγή μέχρι την ανθρωπιστική βοήθεια και αναζήτηση και διάσωση. Οργανισμοί όπως η Uplift Aeronautics και η OpenRelief χρησιμοποιούν drones για την παροχή φαρμάκων και διάσωσης σε εμπόλεμες ζώνες και σεισμόπληκτες περιοχές.

Όλες αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις βασίζονται στο ανοικτό λογισμικό και τις ανοικτές τεχνολογίες και στην αλληλεπίδραση των διάφορων ομάδων προγραμματιστών ανοικτού κώδικα.Ακόμα το Dronecode παρέχει μια πλατφόρμα ακαδημαϊκής έρευνας με μια τεράστια βάση κώδικα που θα βοηθήσει στη περαιτέρω ανάπτυξη των λειτουργιών για τα UAV της επόμενης γενιάς. Ουσιαστικά το Dronecode παρέχει ένα κοινό κτήμα για την ανάπτυξη και προώθηση των ανοικτών τεχνολογιών UAV.

 

Πηγή: http://opensource.com/life/15/7/the-dronecode-foundation

Leave a Comment