Η SciFY είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που αναπτύσσει τεχνολογία πληροφορικής και τη διαθέτει ελεύθερα σε όλους, μαζί με τη σχεδίαση, τις λεπτομέρειες υλοποίησής της και την αναγκαία υποστήριξη. Στο πλαίσιο των βοηθητικών τεχνολογιών για άτομα με προβλήματα όρασης και κινητικότητας έχει αναπτύξει εφαρμογές ανοικτού κώδικα και ανοικτών τεχνολογιών για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αυτά τα άτομα.
ICSee: Εφαρμογή για άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης
Tο ICSee είναι μία εφαρμογή για android smartphones / tablets, η οποία επεξεργάζεται σε πραγματικό χρόνο την εικόνα/video της κάμερας της συσκευής, εφαρμόζει μια σειρά φίλτρων και προβάλλει στην οθόνη ένα αποτέλεσμα που είναι ευκολότερο να διαβαστεί ή να αναγνωριστεί. Έτσι, όποιος έχει απλά ένα smartphone ή tablet, μπορεί να έχει και δωρεάν λύση στο πρόβλημά του.
Χρήση: Ο χρήστης απλά στρέφει την κάμερα του smartphone/tablet του στο σημείο που θέλει να δει καλύτερα, και βλέπει στην οθόνη του επεξεργασμένη, καθαρότερη για αυτόν εικόνα. Με τον τρόπο αυτό, έχει τη δυνατότητα ανάγνωσης ενός μικρού κειμένου (πχ. το λογαριασμό ή το μενού σε ένα εστιατόριο, το ποσό της χρέωσης στο ταξίμετρο, το όνομα σε ένα κουδούνι).
Ο πηγαίος του κώδικας της εφαρμογής και η τεκμηρίωση είναι διαθέσιμα στο Github
ICStudy: Εφαρμογή για μαθητές με σοβαρά προβλήματα όρασης να παρακολουθήσουν το μάθημα.
Η εφαρμογή ICStudy επεξεργάζεται την εικόνα του διαδραστικού πίνακα με κορυφαίες (και ανοικτές) τεχνολογίες επεξεργασίας βίντεο σε πραγματικό χρόνο. Συνεπώς, στην οθόνη του υπολογιστή εμφανίζεται με τρόπο εύληπτο από το μαθητή (υψηλή αντίθεση, ενίσχυση περιγραμμάτων αντικειμένων, κ.λπ.) η πληροφορία του πίνακα. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο μαθητής μπορεί να δει αυτό που είναι γραμμένο ή σχεδιασμένο ανά πάσα στιγμή στο διαδραστικό πίνακα.
Για την παρακολούθηση του μαθήματος, απαιτείται:
α) να υπάρχει διαδραστικός πίνακας στην τάξη,
β) ο υπολογιστής του δασκάλου να είναι συνδεδεμένος στο τοπικό δίκτυο,
γ) ο μαθητής να έχει στο θρανίο του έναν υπολογιστή συνδεδεμένο στο τοπικό δίκτυο και
δ) στον υπολογιστή του μαθητή να είναι εγκαταστημένη η εφαρμογή ICStudy.
Ο πηγαίος του κώδικας της εφαρμογής και η τεκμηρίωση είναι διαθέσιμα στο https://github.com
Το ICStudy απευθύνεται σε όλους τους μαθητές που έχουν σοβαρά προβλήματα όρασης. Επειδή η υλοποίηση δεν εξαρτάται από τη γλώσσα, μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές γλώσσες και χώρες, δεδομένου ότι εφαρμογή προσφέρεται ελεύθερες ως ανοικτός κώδικα (open source) με ελεύθερες άδειες χρήσης, ώστε να μπορεί ο καθένας να την αξιοποιήσει αλλά και να την εξελίξει.
FeIRd: Open Hardware για άτομα με κινητικές αναπηρίες να χειριστούν οικιακές συσκευές.
To FeIRd (=For every InfraRed device) είναι μία συσκευή που δίνει τη δυνατότητα ελέγχου οικιακών συσκευών σε άτομα με περιορισμένη κινητικότητα ή αναπήρους που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δάκτυλά τους.
-
Η συσκευή: Αποτελείται από ένα μεγάλο μοχλό (joystick), συνδεδεμένο κατάλληλα με ένα τηλεκοντρόλ (universal remote control) που λειτουργεί μέσω υπέρυθρων ακτίνων (IR).
-
Τι κάνει: Μέσω του FeIRd ελέγχεται εύκολα η λειτουργία κάθε είδους οικιακών συσκευών που μπορούν να δεχτούν εντολές από θύρα IR όπως, για παράδειγμα, η τηλεόραση, το κλιματιστικό και το στερεοφωνικό.
-
Πώς λειτουργεί: Έχει απλή λειτουργία, καθώς αποτελείται από ένα μοχλό με σταυροειδή κίνηση και τρία μεγάλα κουμπιά. Για τη χρήση του δεν απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και με το πόδι. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα σε άτομα που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δάκτυλά τους ή να κάνουν λεπτούς χειρισμούς με αυτά να ελέγχουν μόνοι τους τις οικιακές τους συσκευές.
-
Πώς ρυθμίζεται: Μπορεί να “εκπαιδευτεί” εύκολα σε 10 δευτερόλεπτα στην επικοινωνία με νέες συσκευές, και να αποθηκεύει τις ρυθμίσεις. Για να είναι έτοιμο για χρήση.
Αλλά είναι και κάτι παραπάνω: Open Hardware
Αυτό σημαίνει ότι διατίθενται ελεύθερα ο κατάλογος των υλικών/εργαλείων που χρειάζονται, οι πηγές για την προμήθειά τους μαζί με στοιχεία κόστους, τα ολοκληρωμένα κατασκευαστικά σχέδια και οι αναλυτικές οδηγίες και videos για κατασκευή/συναρμολόγηση της συσκευής FeIRd. Και θα μοιράζεται τη νέα γνώση που θα προκύπτει από αυτό. Ένα έργο open harware για μπορούν όλοι να το φτιάξουν μόνοι τους, να το προσαρμόσουν στις ανάγκες τους, να το εξελίξουν, κ.λπ.
Πηγή άρθρου: http://www.scify.gr/site/el/impact-areas/assistive-technologies
Περισσότερα για την SciFy: http://www.scify.gr