ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

OpenBionics: Ανοικτός κώδικας για την δημιουργία χαμηλού κόστους ρομποτικών χεριών

Στη φύση και την φιλοσοφία του λογισμικού ανοικτού κώδικα και του ανοικτού hardware είναι η προσφορά για το γενικότερο καλό. Η δωρεάν προσφορά κώδικα και σχεδίων σε άλλους και με μια άδεια που επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση και την τροποποίηση τους γίνεται συχνά για να βοηθήσει τους άλλους. Σε αυτό το πλαίσιο της ανοιχτότητας η OpenBionics έχει ξεκινήσει ένα απίστευτο έργο που συνδυάζει την ρομποτική και προσθετική.

_85166587_c87aa83e-37ec-42b8-871b-0d6f3dbb2750

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της OpenBionics, υπάρχουν περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι με ακρωτηριασμένα χέρια σε όλο τον κόσμο. Πολλοί από αυτούς τους ακρωτηριασμένους έχουν καμία προσθετική συσκευή, ορισμένοι έχουν άγκιστρα, και ακόμη λιγότεροι έχουν ρομποτικά χέρια που μπορεί να τους βοηθήσουν να κάνουν περισσότερα. Για τον CEO της OpenBionics , Joel Gibbard, στόχος είναι η δημιουργία χαμηλού κόστους ρομποτικών χεριών για όλους. Σε μια ομιλία που έδωσε στο TEDx Exeter, είπε ότι ένα τυπικό προσθετικό χέρι κοστίζει περίπου $ 17.000 χωρίς τα έξοδα τοποθέτησής . Σύμφωνα με ένα πρόσφατο άρθρο στο Wired.uk, ένα προηγμένο προσθετικό μέλος μπορεί να κοστίσει σε έναν ασθενή από $ 4400 μέχρι και $ 90.000 ανάλογα με την ασφαλιστική του κάλυψη.

Το 2013 ο Gibbard ξεκίνησε μια εκστρατεία crowdfunding για αυτό που αποκαλούσε Open Hand Project: μια προσπάθεια για την παραγωγή 3D τυπωμένων ρομποτικών χεριών που μπορεί να ελεγχθούν με αξιοπιστία μέσω αισθητήρων EMG. "Το καλύτερο πράγμα που βγήκε από αυτή την εκστρατεία ήταν η κοινότητα και η υποστήριξη από τους ακρωτηριασμένους σε παγκόσμιο επίπεδο, με πολλούς από τις οποίους εξακολουθώ να είμαι σε τακτική επαφή και με βοήθησαν με τη δοκιμές όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε ο Gibbard.

Για τον Gibbard ήταν σαφές ότι υπήρχε μια τεράστια ανάγκη για αυτές τις συσκευές, και η επιλογή του να απελευθερώσει τη δημιουργία του με άδεια ανοιχτού κώδικα, ενεργοποίησε τους χομπίστες, τους do-it-yourselfers,τους κατασκευαστές, και όλους όσους ενδιαφέρονταν να πάρουν ελεύθερα τα σχέδια του να δημιουργήσουν τα δικά τους προσθετικά.

Η OpenBionics.com δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2014 ως η εταιρική παρουσία της έρευνας που διεξάγεται από το Open Hand Project, «Ήθελα να δω αυτά τις προσιτά ρομποτικά χέρια να φθάνουν στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, και γι 'αυτό χρειάζονταν να δημιουργηθεί ένας βιώσιμος τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου. Είδα τη δημιουργία μιας κοινωνικής επιχείρησης, ως μέρος αυτής της λύσης", δήλωσε ο Gibbard.

Το Ada hand είναι το πρώτο σχέδιο της OpenBionics και είναι εντελώς ξεχωριστό από το Open Hand Project,. Όπως και ο προκάτοχός του, το Dextrus, όλα τα αρχεία του σχεδιασμού του είναι ελεύθερα διαθέσιμα υπό μια άδεια ανοιχτού κώδικα.
Καλούμε τους προγραμματιστές να ενωθούν μαζί μας τώρα και να συμβάλουν στην έρευνα μας, δήλωσε ο Gibbard. «Ανοίξαμε ένα φόρουμ για να καταστεί ευκολότερο για τους άλλους προγραμματιστές ρομποτικών χεριών για να μοιραστούν τα ευρήματά τους και να συνεργαστούν."

Χάρη σε μια συμφωνία με τη Disney, η OpenBionics διαθέτει άδειες ατελώς σχέδια του επιτρέπουν την παραγωγή επίσημων Disney και superhero σχεδίων για βιονικά χέρια για τα παιδιά.
Η OpenBionics πρόσφατα άρχισε να πωλεί κατασκευαστικά πακέτα και εξαρτήματα στην ιστοσελίδα της, για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατασκευάσουν προσθετικά χέρια ανοιχτού κώδικα. Τα αρχεία του σχεδιασμού για το Ada hand φιλοξενούνται στο OpenBionics.com , όπως και οδηγίες  και λεπτομερείς οδηγοί.

Δείτε:

την σελίδα του OpenBionics.org

την σελίδα της OpenBionics.com

Πηγή άρθρου: https://opensource.com/

Leave a Comment