ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

GNU Health Embedded: Το GNU Health σε συσκευές τύπου Raspberry Pi

Το GNU Health είναι ένα σύστημα ιατρικού φακέλου ελεύθερου λογισμικού με έντονη έμφαση στη δημόσια υγεία και την ιατρική. Η λειτουργικότητά του περιλαμβάνει τη διαχείριση των ηλεκτρονικών ιατρικών αρχείων και τη λειτουργικότητα του συστήματος διαχείρισης πληροφοριών εργαστηρίου.

Είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί σε όλα τα συστήματα, υποστηρίζοντας διανομές GNU/Linux, FreeBSD, Windows και macOS. Υποστηρίζει διαφορετικά συστήματα διαχείρισης βάσεων δεδομένων, όπως η PostgreSQL. Είναι γραμμένο σε Python και χρησιμοποιεί το Tryton ως ένα από τα συστατικά του.

Το GNU Health Embedded ("GNU Health in a Box") επικεντρώνεται στην εγκατάσταση και χρήση του GNU Health σε συσκευές τύπου Raspberry Pi.

Η χρήση του GNU Health σε συσκευές όπως το Raspberry Pi, έχει πολλά πλεονεκτήματα (εκτός από το χαμηλό κόστος) όπως η εύκολη ανάπτυξη, η μικρή συντήρηση και η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, γεγονός που το καθιστά υποψήφιο για κάποια από τα παρακάτω σενάρια:

  • Απομακρυσμένες περιοχές χωρίς Διαδίκτυο
  • Ακαδημαϊκά Ιδρύματα
  • Νοσοκόμοι
  • ΜΕΘ
  • Εργαστηριακοί σταθμοί
  • Προσωπικά αρχεία υγείας
  • και πολλά άλλα

Η συσκευή είναι ένας πλήρης εξυπηρετητής, ο οποίος διαθέτει τη δική του βάση δεδομένων, επιτρέποντας την αποθήκευση των πληροφοριών τοπικά, χωρίς την ανάγκη δικτύου. Δηλαδή, να έχετε υπόψη σας ότι πρόκειται για μια συσκευή χαμηλού πόρου, οπότε η χρήση του πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά και δεν είναι κατάλληλη για περιβάλλοντα υψηλών απαιτήσεων και υψηλού φορτίου, όπου θα χρειαζόταν ένας κανονικός διακομιστής. Εάν θέλετε να το εγκαταστήσετε σε κανονικό διακομιστή, δείτε την ανάρτηση εδώ.


 

Raspberry Pi


Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε στην πλατφόρμα Raspberry Pi 3. Η εικόνα SD περιλαμβάνει τις ακόλουθες λειτουργίες:

  • Λειτουργικό σύστημα: openSUSE Tumbleweed
  • Linux Kernel 4.14
  • PostgreSQL 10
  • GNU Health server 3.2
  • Secure Shell (SSHD)
  • Περιβάλλον επιφάνειας εργασίας: XFCE

Οι εικόνες του GNU Health για το Raspberry Pi 3 είναι ένα αρχείο, δημιουργημένες με το Clonezilla. Λάβετε υπόψη ότι οι εικόνες GNU Health δεν είναι "Live CDs" ή άλλα μέσα γενικής εγκατάστασης. Οι ενσωματωμένες εικόνες GNU Health λειτουργούν με λειτουργικά συστήματα με προεγκατεστημένα modules, χρήστες, μηχανές βάσεων δεδομένων και το GNU Health και είναι έτοιμα για λειτουργία. Είναι εξαιρετικά συγκεκριμένα όσον αφορά την αρχιτεκτονική και το υλικό.

Λήψη των εικόνων


Μπορείτε να κατεβάσετε τις τελευταίες εκδόσεις από την ιστοσελίδα του GNU health. Θα τα βρείτε στην κατηγορία "GNU Health Embedded".

http://health.gnu.org/embedded

Κυρίως χρήστες


Οι κυρίως χρήστες του λειτουργικού είναι:

- root : προεπιλεγμένο συνθηματικό είναι το "linux" (όπως είναι στο openSUSE)
- gnuhealth : Ο διαχειριστής του GNU Health admin. Προεπιλεγμένο συνθηματικό είναι το "freedom"

 

Εκκίνηση υπηρεσίας GNU Health


Το Σύστημα Διαχείρισης Νοσοκομείων GNU Health είναι ενεργό από προεπιλογή. Μπορείτε να εκτελέσετε τις παρακάτω ενέργειες είτε ως root είτε ως διαχειριστής του GNU Health (gnuhealth)

Εκκίνηση.

systemctl start gnuhealth

Επανεκκίνηση του διακομιστή.

systemctl restart gnuhealth

Παύση και τερματισμός διακομιστή.

systemctl stop gnuhealth

Έλεγχος κατάστασης.

systemctl status gnuhealth

 

Ενεργοποίηση γραφικής διεπαφής


Το GNU Health μπορεί να τρέξει τόσο ως διακομιστής όσο και με γραφική διεπαφή. Προκειμένου να εξοικονομήσετε πόρους, ειδικά μνήμη, η γραφική διεπαφή είναι απενεργοποιημένη από προεπιλογή. Εάν θέλετε να το ενεργοποιήσετε, μπορείτε να το κάνετε ως root.

systemctl start display-manager

 

 

Φόρτωση δοκιμαστικής βάσης δεδομένων


Το GNU Health διαθέτει τη δοκιμαστική βάση δεδομένων postgres, έτσι ώστε να μπορεί να εγκατασταθεί τοπικά. Για να το γίνει αυτό, εκτελέστε τα παρακάτω βήματα:

1) Συνδεθείτε ως χρήστης "gnuhealth"
2) Εκτελέστε το script "init_gnuhealth_demodb.sh"

cd $HOME
./init_gnuhealth_demodb.sh

Αυτό το script θα επαναφέρει και θα δημιουργήσει τη βάση δεδομένων "health32". Προειδοποίηση! Αυτή η ενέργεια θα διαγράψει και θα επαναδημιουργήσει τη βάση δεδομένων "health32"!

Ρίξτε μια ματιά και στο flyer.

ΠΗΓΗ: GNU Health/Embedded , https://eiosifidis.blogspot.com

Leave a Comment