ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Εργαστήριο για το “FANGo” με τον Μάρτιν Ναδάλ (06/12/2020)

Tο "FANGo" (Facebook Amazon Netflix Google Obfuscator) είναι ένα εργαλείο άμυνας απέναντι στον καπιταλισμό της επιτήρησης. Ένας μικροελεγκτής, που μοιάζει με φορτιστή κινητού τηλεφώνου, παίρνει τον έλεγχο του smartphone με το οποίο συνδέεται.

Όταν ο χρήστης συνδέει το κινητό του το τηλέφωνο, ένας μικροελεγκτής προσομοιώνει αλληλεπιδράσεις στο τηλέφωνο, προσθέτοντας θόρυβο στα ληφθέντα δεδομένα, καθιστώντας τα ακατάλληλα για εταιρείες και μεσίτες δεδομένων. (Περισσότερα για το FANGo διαβάστε εδώ)

Σε αυτό το εργαστήριο, που αποτελείται από δύο μέρη, ο καλλιτέχνης Μαρτίν Ναδάλ θα εισαγάγει αρχικά τους συμμετέχοντες στην έννοια του κατασκοπευτικού καπιταλισμού και στους τρόπους με τους οποίους λειτουργεί, παρουσιάζοντας παραδείγματα έργων άλλων καλλιτεχνών που ασχολούνται με το ίδιο θέμα.

Στη συνέχεια, θα εξηγήσει τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής "FANGo" και θα καθοδηγήσει τους συμμετέχοντες να την δημιουργήσουν οι ίδιοι από την αρχή, χρησιμοποιώντας το δικό τους Raspberry Pi.

Δηλώστε συμμετοχή συμπληρώνοντας τη φόρμα συμμετοχής μέχρι και την Παρασκευή 4.12.2020 23:59.

Για τη συμμετοχή στο εργαστήριο θα χρειαστούν:

- Ένα κινητό τηλέφωνο
- Ένα καλώδιο USB
- Ένα Raspberry Pi. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπολογιστής Linux ή OSX με εγκατεστημένη την εφαρμογή Homebrew.

Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά.

Το εργαστήριο γίνεται ζωντανά μέσω της πλατφόρμας του Zoom και είναι ανοιχτό για το κοινό, κατόπιν συμπλήρωσης αίτησης ενδιαφέροντος. Η επιλογή των συμμετεχόντων γίνεται μετά από αξιολόγηση του κειμένου εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της virtual έκθεσης Creatures in a Series of Tubes και της «Ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την τέχνη των νέων μέσων» (European Media Art Platform / EMAP), με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Leave a Comment