Πόλα Μισθού, Μάνος Ζεάκης, Στάθης Ιωσηφίδης
Προγραμματιστής και προγραμματίστρια δεν γεννιέσαι αλλά γίνεσαι! Και σ’ αυτό μπορεί να σε βοηθήσει το Ίδρυμα Raspberry Pi, το οποίο έχει ως αποστολή του να βοηθήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες να γίνουν δημιουργικοί/ές με την τεχνολογία και να αναπτύξουν δεξιότητες και αυτοπεποίθηση χρησιμοποιώντας κώδικα. Περισσότερα από 250 δωρεάν έργα ψηφιακής δημιουργίας μεταφρασμένα σε 30 γλώσσες προσφέρονται για πειραματισμό!
Ένας τρόπος να αναπτύξεις τις προγραμματιστικές σου ικανότητες από μικρή ηλικία, είναι να προσπαθήσεις να λύσεις τους προγραμματιστικούς γρίφους που βρίσκονται στην σελίδα του ιδρύματος https://projects.raspberrypi.org/el-GR/projects .
Το 2021 προστέθηκαν νέα μονοπάτια εκμάθησης SCRATCH και Python, με ολοκληρωμένα συναρπαστικά έργα που συνοδεύονται από ερωτήσεις αυτοαξιολόγησης / αναστοχασμού. Μπορείς να βρεις τα νέα έργα κώδικα του Raspberry Pi Foundation σε διάφορες γλώσσες στη διεύθυνση https://projects.raspberrypi.org/el-GR/paths .
Τα έργα κώδικα του Raspberry Pi Foundation, θα βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς να διδάξουν στα παιδιά υπολογιστική σκέψη και κώδικα. Είναι επίσης κατάλληλα για παιδιά που θέλουν να μάθουν μόνα τους προγραμματισμό καθώς και για γονείς που θέλουν να μάθουν κώδικα μαζί με τα παιδιά τους. Ακολουθώντας βήμα-βήμα τις οδηγίες, όλα τα παιδιά μπορούν να ολοκληρώσουν τα έργα κώδικα! Στο τέλος κάθε έργου, βάζοντας φαντασία μπορούν να επεκτείνουν το έργο, να δημιουργήσουν το δικό τους πρωτότυπο έργο και να το μοιραστούν με την κοινότητα του Raspberry Pi.
Τα έργα μεταφράζονται από μια μεγάλη Κοινότητα εθελοντών σε πολλές γλώσσες ακόμα και στα Ελληνικά. Το Ίδρυμα Raspberry Pi διοργάνωσε 2 hackathons μετάφρασης τον Οκτώβριο 2021 και τον Φεβρουάριο 2022.
Στο 1ο hackathon μεταφράστηκαν έργα Scratch με στόχο την εισαγωγή στον προγραμματισμό για αρχάριους. Στο 2ο hackathon μεταφράστηκαν έργα Scratch και Python για αρχάριους. Στην εισαγωγή στον κώδικα με την Python, θα μάθεις πώς να χρησιμοποιείς μεταβλητές, βρόχους και συναρτήσεις και θα δημιουργήσεις διαδραστικά έργα τέχνης, γραφικά, κινούμενα σχέδια, προσομοιώσεις και παιχνίδια.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο 2o Translation Community Hackathon του Raspberry Pi Foundation συμμετείχαν 66 άτομα, εθελοντές και εθελόντριες από διάφορες χώρες.
- Μεταφράστηκαν περίπου 61,5 χιλιάδες λέξεις
- Ολοκληρώθηκαν 23 μεταφράσεις ολοκληρωμένων έργων Scratch και Python και 67 μεταφράσεις μικρών βοηθητικών έργων Scratch και Python.
Η ελληνική ομάδα ήταν η μοναδική ομάδα που πέτυχε το 100% του στόχου στο 2ο hackathon. Ακολούθησαν η ιαπωνική που πέτυχε το 85% του στόχου, η γαλλική και η ολλανδική με 83,3% και η αραβική με 77,4%.
Η διαδικασία της μετάφρασης περιγράφεται στη διεύθυνση https://www.raspberrypi.org/translate/ και https://projects.raspberrypi.org/en/projects/translating-for-raspberry-pi .
Για όσ@ς ενδιαφέρονται να προσφέρουν στον εξελληνισμό έργων κώδικα και STEM, το επόμενο hackathon του Raspberry Pi Foundation θα γίνει τον Μάιο 2022! #RPiTranslate