ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Γιατί πρέπει να χρησιμοποιείτε Ελεύθερο Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα για να σχεδιάσετε το hardware σας

Όταν σχεδιάζετε hardware, είναι πολύ πιθανό να θέλετε να μοιραστείτε τα αρχεία σχεδίασής σας με άλλους. Τουλάχιστον, μπορεί να θέλετε να ανοίξετε τα αρχεία σας και να τα επεξεργαστείτε στο μέλλον. Αυτό το άρθρο εξηγεί τα πλεονεκτήματα της χρήσης Ελεύθερου Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα ( FOSS ) εάν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα πρόσβαση στα αρχεία σας.

Το Εμπορικό λογισμικό δεν είναι το αντίθετο του FOSS

Το «εμπορικό λογισμικό» δεν είναι το αντίθετο του «FOSS». Το αντίθετο του «FOSS» είναι το «ιδιόκτητο λογισμικό».   Ένα ιδιόκτητο πρόγραμμα είναι ένα πρόγραμμα για το οποίο δεν έχετε ουσιαστική πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα. Μπορείτε να αγοράσετε υποστήριξη για το FOSS και μετά είναι εμπορικό FOSS. Στην πραγματικότητα, πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι ένας νικηφόρος συνδυασμός: αποφεύγετε καταστάσεις κλειδώματος επειδή είναι ανοιχτού κώδικα, αλλά συμβάλλετε στη βιωσιμότητα του έργου και δεν περιμένετε από τους ανθρώπους να εργάζονται δωρεάν, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει συχνά με έργα ανοιχτού κώδικα. 

Το πρόβλημα με τα ιδιόκτητα εργαλεία

Το πιο σημαντικό ζήτημα με τα ιδιόκτητα εργαλεία είναι η εξάρτηση από μια εξωτερική οντότητα, συνήθως μια εταιρεία λογισμικού, ώστε να μπορείτε να ανοίξετε και να επεξεργαστείτε το περιεχόμενο που δημιουργήσατε αρχικά. Είμαστε τόσο συνηθισμένοι να το αποδεχόμαστε αυτό που δεν βλέπουμε πια πόσο αφύσικο είναι. Φανταστείτε ότι κρατούσατε ένα χειρόγραφο ημερολόγιο. Μερικά από αυτά τα ημερολόγια συνοδεύονται από κλειδαριά για λόγους απορρήτου. Τώρα φανταστείτε ότι κάθε φορά που θέλατε να ανοίξετε το ημερολόγιό σας έπρεπε να ζητάτε από μια εταιρεία το κλειδί της κλειδαριάς. Η εταιρεία θα μπορούσε να σας ζητήσει τακτικές πληρωμές για να συνεχίσει να σας δίνει το κλειδί κάθε φορά που το ζητούσατε και, αν σταματήσατε να πληρώνετε, δεν θα είχατε πλέον πρόσβαση στα χρόνια περιεχομένου που ίσως είχατε ήδη γράψει σε αυτές τις σελίδες. Ακόμα κι αν ήσασταν διατεθειμένοι να πληρώσετε, η εταιρεία θα μπορούσε να σταματήσει να λειτουργεί ή να αλλάξουν οι προτεραιότητές της και να χάσετε την πρόσβαση στο ημερολόγιό σας. Ακούγεται γελοίο, σωστά; Ωστόσο, αυτό είναι που δεχόμαστε κάθε φορά που δημιουργούμε περιεχόμενο χρησιμοποιώντας ένα αποκλειστικό εργαλείο. Η τρέχουσα τάση για το λογισμικό σχεδιασμού να είναι «στο cloud» και η αδειοδότηση να βασίζεται σε συνδρομή δίνει στους παρόχους εργαλείων ακόμη περισσότερο έλεγχο ως προς το ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στα αρχεία και πότε.

Αλλά ο πωλητής της εφαρμογής μου δίνει αυτή την πολύ καλή προσφορά!

Μερικοί άνθρωποι επικαλούνται τις χαμηλές τιμές ενός συγκεκριμένου ιδιόκτητου εργαλείου Electronic Design Automation (EDA) ως λόγο για να μην ανησυχούν πάρα πολύ. Εκδόσεις των εργαλείων με περιορισμένες δυνατότητες μερικές φορές είναι ακόμη και δωρεάν! Οι πωλητές EDA μπορούν να προσφέρουν ακραίες εκπτώσεις στους χρήστες ως μέρος της εμπορικής στρατηγικής τους. Για παράδειγμα, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα συχνά λαμβάνουν πολύ καλές προσφορές επειδή οι πωλητές γνωρίζουν ότι αυτά τα εργαλεία έχουν μια απότομη καμπύλη μάθησης και όταν ένας χρήστης αναπτύξει τη μυϊκή μνήμη για να είναι εξαιρετικά αποδοτικός, είναι πολύ πιθανό να ζητήσει το ίδιο εργαλείο στην επόμενη δουλειά του , η οποία μπορεί να είναι σε μια εταιρεία που πληρώνει το πλήρες τυπικό τέλος άδειας χρήσης. 

Αυτό σημαίνει ότι είστε ασφαλείς υπό την προϋπόθεση ότι εργάζεστε σε ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα; Ρωτήστε τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί και θα μάθετε ότι οι αλλαγές στη στρατηγική των παρόχων EDA (για παράδειγμα ως αποτέλεσμα νέας διαχείρισης) μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε απότομες αυξήσεις των τελών άδειας χρήσης. Το αίσθημα αδυναμίας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δύσκολο να περιγραφεί, ειδικά αν έχετε ήδη κάνει έναν τεράστιο αριθμό σχεδίων με αυτό το εργαλείο.

Τα μηδενικά ή πολύ χαμηλά τέλη άδειας δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι δεν θα χάσετε πολλά αν χρειαστεί να αλλάξετε εργαλεία ως αποτέλεσμα μιας αύξησης της τιμής, επειδή δεν τα πληρώσατε ποτέ πολλά εξαρχής. Αυτό μπορεί να ισχύει, εκτός εάν εσείς και οι συνάδελφοί σας έχετε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια εκμάθησης του εργαλείου και δημιουργίας περιεχομένου στο οποίο ενδέχεται να μην μπορείτε να έχετε ξανά πρόσβαση. Για παράδειγμα, ένας σχεδιασμός μεμονωμένου PCB μπορεί να χρειάστηκε εκατοντάδες ώρες και πολλές επαναλήψεις για να ολοκληρωθεί. μπορεί να έχετε ακόμα τα αρχεία Gerber για παραγωγή, αλλά αν χρειαστεί να κάνετε μια μικρή τροποποίηση, υπάρχει σημαντικό κόστος για να ξεκινήσετε ξανά ολόκληρο το σχέδιο διάταξης.

Εάν, από την άλλη πλευρά, πιστεύετε ότι μπορεί να είστε διατεθειμένοι να δεχτείτε μια απότομη αύξηση των τελών για να μπορέσετε να διατηρήσετε την πρόσβαση στα αρχεία σας, σας έχω άσχημα νέα: ο πωλητής EDA σας μπορεί να κάνει αυτόν ακριβώς τον υπολογισμό για εσάς καθώς το διάβασες αυτό. Δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει μια εμπορική εταιρεία που θέλει να βγάλει περισσότερα χρήματα. Αυτό κάνουν οι εταιρείες. Το αν τα ενδιαφέροντά σας και τα δικά τους είναι αρκετά ευθυγραμμισμένα ώστε να μπορείτε να αγοράσετε μια αποκλειστική άδεια χρήσης για το λογισμικό τους, είναι δικό σας θέμα. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί χρήστες θέλουν οπωσδήποτε να πληρώσουν με αντάλλαγμα τη διαβεβαίωση ότι θα λάβουν τεχνική υποστήριξη εάν τη χρειαστούν. Αυτή είναι μια λογική προσδοκία όταν κάποιος χρησιμοποιεί ένα εργαλείο για σημαντικές εργασίες σχεδιασμού. Όπως ανέφερα προηγουμένως, είναι πολύ πιθανό να αγοράσετε τέτοιου είδους υποστήριξη για ένα εργαλείο ανοιχτού κώδικα. Είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για να βοηθήσετε το έργο, χρηματοδότηση εργασιών ανάπτυξης λογισμικού διατηρώντας παράλληλα τα οφέλη του FOSS. Οι ιδιόκτητες άδειες συνήθως συνδυάζουν δύο πτυχές που είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητες: τη δυνατότητα ανοίγματος και επεξεργασίας των αρχείων σας από τη μία πλευρά και την υποστήριξη εάν κάτι πάει στραβά από την άλλη. Μπορείτε σίγουρα να αποκτήσετε το δεύτερο χωρίς συμβιβασμούς στο πρώτο.  

Πρόσκληση σε δράση

Κάθε σχεδιαστής θέλει να μπορεί να μοιράζεται σχέδια με τον μελλοντικό του εαυτό. Εάν, επιπλέον, σχεδιάζετε Υλικό Ανοικτού Κώδικα(OSHW), το κίνητρό σας να χρησιμοποιήσετε το FOSS θα πρέπει να είναι ακόμα πιο ισχυρό. Τα εργαλεία ανοιχτού κώδικα μερικές φορές στερούνται χαρακτηριστικά και ποιότητα. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από το γεγονός ότι οι προγραμματιστές είναι συχνά εθελοντές που συμμετέχουν σε ένα έργο για να λύσουν τα δικά τους προβλήματα. Ως αποτέλεσμα, η εννοιολογική ακεραιότητα και η εμπειρία χρήστη ενδέχεται να έχουν λιγότερη προτεραιότητα από ό,τι θα έπρεπε. Μπορείτε να βοηθήσετε στην ανάπτυξη ενός καλού εργαλείου ανοιχτού κώδικα στον τομέα σας (μηχανική, ηλεκτρονικά ή άλλα) με πολλούς τρόπους. Η συνεισφορά κώδικα, η βοήθεια στην ανάπτυξη χρηματοδότησης ή η καθοδήγηση αυτών των έργων για να γίνουν πιο οργανωμένα και επεκτάσιμα είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι το κάνουν ήδη αυτό. Στην ανάπτυξη λογισμικού, πολλά από τα καλύτερα εργαλεία είναι ανοιχτού κώδικα.

Η συνειδητοποίηση της σημασίας του FOSS για την εξασφάλιση της εύκολης κοινής χρήσης και της απουσίας κλειδώματος είναι ένα πρώτο βήμα. Αυτό το άρθρο είναι αναγκαστικά περιορισμένης έκτασης και βάθους- μια μεγαλύτερη έκδοση που κάνει τα πράγματα πιο συγκεκριμένα και αντιμετωπίζει το σημαντικό θέμα των μορφών αρχείων, είναι διαθέσιμος εδώ .

Πηγή άρθρου: https://www.oshwa.org/

Leave a Comment