ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Cronos: Ένας open source hybrid-fueled πύραυλος σχεδιασμένος και κατασκευασμένος από τη φοιτητική ομάδα White Noise

Η White Noise είναι μια φοιτητική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της πυραυλικής. Ασπάζεται και ακολουθεί τις πρακτικές και τη μεθοδολογία ανοικτού κώδικα (open source) κατά την ανάπτυξη των πρότζεκτ της. Στόχος της είναι η έρευνα, η απόκτηση γνώσεων και εμπειρίας καθώς και η διεύρυνση των οριζόντων των μελών της, όχι μόνο σε πνευματικό ή γνωστικό επίπεδο, αλλά και σε ουσιαστικό επίπεδο εφαρμογής της γνώσης που αποκτάται.

Η δραστηριοποίηση της ομάδας στο χώρο της πυραυλικής ξεκίνησε από το 2019 με το πρότζεκτ Cronos. Αυτό αφορά στην κατασκευή από το μηδέν, με προσωπική έρευνα και μελέτη, του πρώτου high power πυραύλου με hybrid κινητήρα. Μια δραστηριότητα που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Libre Space Foundation (LSF) και που σκοπός της δραστηριότητας είναι να γίνει ο Cronos ένα πρότζεκτ το οποίο θα ωφελήσει όλους όσους ενδιαφέρονται για την πυραυλική, χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί στη μετάδοση της γνώσης και της πληροφορίας.

Cronos: Ένας ερευνητικός και εκπαιδευτικός πύραυλος

Ο Cronos σχεδιάστηκε για την ανύψωση μάζας 4kg αναπτυσσόμενου ωφέλιμου φορτίου, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την κωνική μύτη του πυραύλου. Το υβριδικό σύστημα πρόωσης που αποτελείται από κερί παραφίνης και υποξείδιο του αζώτου, μπορεί να παράγει εκτιμώμενη ώθηση 3000Ν για περίπου 3 δευτερόλεπτα. Παράλληλα, εκτιμάται πως η ταχύτητα του πυραύλου θα φτάσει τα 0.88 Mach και το απόγειό του τα 3km AGL. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο πως ο πύραυλος έχει σχεδιαστεί για να ανακτάται με ασφάλεια μετά την εκτόξευση. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, όταν βρίσκεται στο μέγιστο απόγειο, δύο αλεξίπτωτα εκτινάσσονται αξιοποιώντας φυσίγγια CO2 (διοξειδίου του άνθρακα). Αυτά θα συμβάλλουν στην ασφαλή ανάκτηση του στο σύνολό του, καθιστώντας έτσι τον Cronos έναν ερευνητικό πύραυλο 100% επαναχρησιμοποιήσιμο.

Θέλετε να συμμετάσχετε στην ομάδα και να γίνετε ενεργό μέλος στο project?

Το Project Cronos είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα που συγκεντρώνει φοιτητές διαφορετικών κλάδων. Ως μέρος του Libre Space Foundation (LSF), το πρότζεκτ υποστηρίζεται από μια ποικιλόμορφη, διεθνή κοινότητα, που φιλοξενεί ανθρώπους από διαφορετικές ηπείρους, πολιτισμούς και γνωστικά υπόβαθρα. Όπως συμβαίνει με όλα τα πρότζεκτ του οργανισμού LSF, έτσι και ο Cronos αναπτύσσεται με συνεργατικό, ανοιχτού κώδικα τρόπο, και προωθείται από μια συμπεριληπτική κοινότητα, χωρίς αποκλεισμούς, και ανοιχτή σε όλους.

Εάν θέλετε να παρακολουθείτε όλες τις ενημερώσεις σχετικά με το έργο, να λάβετε μέρος στις συζητήσεις και να γνωρίσετε την ομάδα, μπορείτε να ακολουθήσετε το ειδικό κανάλι του Cronos, “Cronos Rocketry” στην πλατφόρμα element/matrix. Μπορείτε να εγγραφείτε στο κανάλι, να συστηθείτε και να συνεισφέρετε ενεργά στις εκεί συζητήσεις. Μπορείτε επίσης, να ρίξετε μια ματιά στο repository του “Cronos Rocket” στην ειδική πλατφόρμα ανάπτυξης λογισμικού Gitlab.

Leave a Comment