ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Επίτευξη διαλειτουργικότητας στο “έξυπνο σπίτι” με τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα

Οι διαφημιστές πωλούν τον μύθο του "Έξυπνου σπιτιού" ως έναν μαγικό κόσμο όπου αυτοματοποιείς τα πάντα με ευκολία για να απλοποιήσεις τη ζωή σου και να ελευθερώσεις το μυαλό σου από ασήμαντες εργασίες. Φαίνεται υπέροχο στη θεωρία, αλλά μέχρι στιγμής ήταν κυρίως μια μάχη τεχνολογιών και κατασκευαστών.

Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να προσθέσετε έναν αισθητήρα κίνησης από τον κατασκευαστή Α στο υπάρχον κέντρο σας από τον κατασκευαστή Β, ώστε να μπορείτε να ανάψετε το φως από τον κατασκευαστή Β. Ή ίσως θέλετε να απενεργοποιήσετε το κλιματιστικό σας όταν η πόρτα σας είναι ανοιχτή, αλλά ο αισθητήρας της πόρτας δεν είναι από τον κατασκευαστή του κλιματιστικού. Θα λειτουργήσει;

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι συσκευές που θέλετε να συνδέσετε μεταξύ τους να μην μιλούν την ίδια "γλώσσα". Μπορεί να ερευνήσετε τη συμβατότητα για εβδομάδες πριν αποφασίσετε να ρισκάρετε. Μπορεί να λειτουργήσει ή όχι. Υπάρχουν τόσες πολλές τεχνολογίες, πρωτόκολλα, API και συνδέσεις cloud που δεν μπορείτε να είστε σίγουροι μέχρι να ξοδέψετε πολλά χρήματα για να τα δοκιμάσετε. Μέχρι στιγμής, το «Έξυπνο Σπίτι» ήταν ένας υπερβολικά περίπλοκος κόσμος στον οποίο κάθε πωλητής προσπαθεί να προωθήσει τη δική του τεχνολογία, πρωτόκολλο και στοίβα με κόστος την ελευθερία του καταναλωτή, το χρόνο, την προσπάθεια και τα έξοδα.

Έξυπνο σπίτι με συσκευές από πολλούς πωλητές

Το πρότυπο Matter

Πρόσφατα, ένα νέο πρότυπο κυκλοφόρησε την πρώτη του έκδοση, με την κωδική ονομασία Matter . Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι για τη διαλειτουργικότητα του έξυπνου σπιτιού. To Matter υπόσχεται να συνδέσει συσκευές από διαφορετικές μάρκες και να αποφευχθεί η αγορά ενός hub από κάθε κατασκευαστή. To Matter φέρνει άμεση τοπική συνδεσιμότητα όπου πριν, η ενοποίηση μεταξύ διαφόρων κατασκευαστών περνούσε από ένα cloud ή ένα concentrator hub.

Ωστόσο, υπάρχουν ερωτήματα:

  • Μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν τα εκατομμύρια των συσκευών που δεν είναι συμβατές με το Matter και βρίσκονται ήδη σε σπίτια;
  • Υπάρχει τρόπος να υπάρχει τοπική διαλειτουργικότητα χωρίς να υπάρχει συσκευή συμβατή με το Matter;
  • Είναι δυνατόν να γίνει ανοιχτή αυτή η διαλειτουργικότητα για να ενθαρρυνθεί η υιοθέτηση και να μειωθούν τα εμπόδια;

Η απάντηση είναι η διαλειτουργικότητα ανοιχτού κώδικα

Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις είναι, Ναι . Πρόσφατα, η πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα Theengs κυκλοφόρησε ένα οικοσύστημα εφαρμογών , πυλών και εργαλείων που επιτρέπουν σε συσκευές Bluetooth από διαφορετικούς κατασκευαστές να ενσωματωθούν σε ένα ενιαίο τοπικό οικοσύστημα.

Το Theengs αποτελείται από:

  • Εφαρμογή: Παρουσιάζει δεδομένα από διαφορετικούς κατασκευαστές αισθητήρων σε μια ενιαία διεπαφή. Οι εφαρμογές είναι διαθέσιμες για τηλέφωνα και tablet.
  • Gateway: Προωθεί τα δεδομένα σε έναν μεσίτη MQTT με ένα API για χρήση στο αγαπημένο σας λογισμικό ανοιχτού κώδικα Internet of Things ή έξυπνο οικιακό λογισμικό. Μπορείτε να εγκαταστήσετε πύλες (ως hardware και λογισμικό) σε Raspberry Pi, ESP32, επιτραπέζιους υπολογιστές Linux ή Windows. Μπορείτε να συνδέσετε την πύλη σε έναν ελεγκτή ανοιχτού κώδικα όπως το OpenHAB,το Home Assistant, ή το Jeedom.
  • Add-on: Ένα πρόσθετο Home Assistant για να βλέπετε αυτόματα τις συσκευές σας BLE.
  • Decoder : Ο αποκωδικοποιητής μεταφράζει τις πληροφορίες ενός κατασκευαστή σε τυπική μορφή. Ο αποκωδικοποιητής είναι η καρδιά του Theengs.
  • Εργαλεία : Μια σειρά από εργαλεία που βοηθούν στην αποκωδικοποίηση συσκευών.

Το Theengs υποστηρίζει περισσότερες από 50 συσκευές και η λίστα μεγαλώνει. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρείτε στη λίστα μια συσκευή που ταιριάζει στην περίπτωση χρήσης σας, συμπεριλαμβανομένων αισθητήρων θερμοκρασίας, ζυγαριών, πίεσης και υγρασίας.

Εάν έχετε κάτι που δεν καλύπτεται ακόμα από το Theengs, μη διστάσετε να συμμετάσχετε και να βοηθήσετε στην ανάπτυξη μιας λύσης ή να ζητήσετε ενσωμάτωση συσκευής στην κοινότητα Theengs .

Πηγή άρθρου: https://opensource.com/

Leave a Comment