ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Μήπως υπάρχει ανάγκη για μια νέα άδεια για τον τερματισμό της κατάχρησης του ανοιχτού κώδικα;

Η αδειοδότηση ανοιχτού κώδικα χρειάζεται επανεξέταση ενόψει της κατάχρησης πνευματικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τον Josef Prusa, ιδρυτή της εταιρείας παραγωγής τρισδιάστατων εκτυπωτών Prusa Research η οποία δημοσιεύει πλήρη αρχεία σχεδίασης για τα προϊόντα της.

Έρευνα Josef Prusa

Ενώ ο Prusa επικεντρώνεται στην αποπνικτική επίδραση των "εταιριών - βδελλών" ανοιχτού κώδικα στην καινοτομία στον κόσμο των τρισδιάστατων εκτυπωτών, τα σχόλιά του ισχύουν ευρύτερα.

Σε μια ανοιχτή επιστολή , είπε: «Το κίνημα του ανοιχτού κώδικα βασίζεται στο γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι παίζουν με τους ίδιους κανόνες. Δεν μπορεί να γίνει χωρίς αμοιβαίο σεβασμό, κατανόηση και κοινό στόχο».

Επισημαίνει ότι οι εταιρείες που επενδύουν πολλά στην έρευνα και την ανάπτυξη, και στη συνέχεια στις πληροφορίες ανοιχτού κώδικα, μπορούν στη συνέχεια να παραγκωνιστούν από εταιρείες που δεν κάνουν Ε&Α αλλά απλώς κατασκευάζουν προϊόντα κλώνων χρησιμοποιώντας τα δημοσιευμένα αρχεία σχεδίασης.

Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα, όπως εταιρείες που χρησιμοποιούν λογισμικό ανοιχτού κώδικα, χωρίς να δημοσιεύουν εκ νέου τις αλλαγές τους, και επανακυκλοφορούν τον κώδικα σε προϊόντα κλειστού κώδικα.

Ωστόσο, η επανόρθωση είναι σχεδόν αδύνατη επειδή οι άδειες ανοιχτού κώδικα δεν δημιουργήθηκαν για την προστασία από τέτοιες επιχειρηματικές πρακτικές.

«Η τυπική άδεια GNU GPL με την οποία διατίθενται οι εκτυπωτές και το λογισμικό μας είναι πολύ ασαφής, γραμμένη με περίπλοκο τρόπο και ανοιχτή σε διάφορες ερμηνείες. Αναπτύχθηκε από ακαδημαϊκούς για ακαδημαϊκούς σκοπούς», δήλωσε ο Prusa.

Στην επιστολή του ( Διαβάστε όλη την επιστολή εδώ ), προτείνει την ανάπτυξη μιας νέας άδειας ανοιχτού κώδικα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διώξει τις βδέλλες και περιλαμβάνει μια σειρά από στόχους που πρέπει να ληφθούν υπόψη καθ' οδόν:

  • Εάν χρησιμοποιείτε κάποιο κώδικα ή σχεδιαγράμματα για να φέρετε λογισμικό ή υλικό στην αγορά, η πατρότητα του αρχικού κώδικα πρέπει να αναφέρεται σαφώς στο προϊόν ή στο λογισμικό. Επιπλέον, απαγορεύεται η διαγραφή πληροφοριών πνευματικών δικαιωμάτων από τις κεφαλίδες και το ιστορικό από τα αποθετήρια.
  • Δεν επιτρέπεται η παραγωγή σχεδόν ίδιων κλώνων 1:1 για εμπορικούς σκοπούς.
  • Η άδεια για την κατασκευή ανταλλακτικών ισχύει για σέρβις, τροποποίηση ή εκπαιδευτικούς σκοπούς.
  • Επιτρέπονται και είναι ευπρόσδεκτες οι αναβαθμίσεις και πρόσθετες τροποποιήσεις που βασίζονται σε γνήσια ανταλλακτικά.
  • Ανταλλακτικά που μπορούν να θεωρηθούν αναλώσιμα μπορούν να κατασκευαστούν και να πωληθούν εμπορικά μετά από επαλήθευση από τον αρχικό δικαιοπάροχο με βάση την παρουσίαση δειγμάτων.
  • Εάν ένα προϊόν έχει επισημανθεί από τον κατασκευαστή ως απαρχαιωμένο (ή δεν μπορεί να αγοραστεί ή να παραγγελθεί για περισσότερο από τρεις μήνες), η μη εμπορική ρήτρα τερματίζεται αυτόματα εάν τα ίδια εξαρτήματα δεν παράγονται πλέον στον διάδοχο του προϊόντος ή δεν μπορούν να αγοραστούν ξεχωριστά .
  • Εάν ο δικαιοπάροχος παύσει τη δραστηριότητά του, η μη εμπορική ρήτρα τερματίζεται.

Πηγή άρθρου: https://www.electronicsweekly.com

Leave a Comment