ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ψηφιακή ανεξαρτησία της ΕΕ : η European Chips Act για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος σχεδιασμού μικροκυκλωμάτων

Η ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα που τέθηκε σε ισχύ πριν από λίγες ημέρες, θεσπίζει ένα ολοκληρωμένο σύνολο μέτρων για να κατοχυρωθεί η ασφάλεια εφοδιασμού, η ανθεκτικότητα και η τεχνολογική υπεροχή της ΕΕ στις τεχνολογίες και τις εφαρμογές ημιαγωγών.

Οι ημιαγωγοί αποτελούν τα βασικά δομικά στοιχεία των ψηφιακών και ψηφιοποιημένων προϊόντων. Από τα έξυπνα τηλέφωνα και τα αυτοκίνητα μέχρι τις εφαρμογές και τις υποδομές ζωτικής σημασίας για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την ενέργεια, την άμυνα, τις επικοινωνίες και τη βιομηχανική αυτοματοποίηση, οι ημιαγωγοί έχουν κεντρικό ρόλο στη σύγχρονη ψηφιακή οικονομία. Βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο ισχυρών γεωστρατηγικών συμφερόντων και του παγκόσμιου αγώνα δρόμου για την τεχνολογία.

Συγκεκριμένα, η ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα θα ενισχύσει τις δραστηριότητες κατασκευής στην Ένωση, θα τονώσει το ευρωπαϊκό οικοσύστημα σχεδιασμού και θα στηρίξει την επέκταση και την καινοτομία σε ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα. Μέσω της ευρωπαϊκής πράξης για τα μικροκυκλώματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να επιτύχει τον στόχο της να διπλασιάσει το σημερινό μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά στο 20 % το 2030.

Οι τρεις πυλώνες της ευρωπαϊκής πράξης για τα μικροκυκλώματα

Η ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα αποτελείται από τρεις βασικούς πυλώνες.

Ο πρώτος πυλώνας —η πρωτοβουλία «Μικροκυκλώματα για την Ευρώπη»— ενισχύει την τεχνολογική υπεροχή της Ευρώπης, με τη διευκόλυνση της μεταφοράς γνώσης από το εργαστήριο στην παραγωγή, τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ έρευνας και καινοτομίας και βιομηχανικών δραστηριοτήτων και την προώθηση της εκβιομηχάνισης καινοτόμων τεχνολογιών από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Η πρωτοβουλία «Μικροκυκλώματα για την Ευρώπη» θα υλοποιηθεί κυρίως μέσω της κοινής επιχείρησης «Μικροκυκλώματα».

Η πρωτοβουλία θα υποστηριχθεί με ενωσιακά κονδύλια ύψους 3,3 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να συμπληρωθούν με κονδύλια από τα κράτη μέλη. Συγκεκριμένα, η επένδυση αυτή θα στηρίξει δραστηριότητες όπως η δημιουργία προηγμένων πιλοτικών γραμμών παραγωγής για την επιτάχυνση της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης, η ανάπτυξη μιας πλατφόρμας σχεδιασμού υπολογιστικoύ νέφους, η δημιουργία κέντρων ικανοτήτων, η ανάπτυξη κβαντικών μικροκυκλωμάτων, καθώς και η δημιουργία ταμείου για τα μικροκυκλώματα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση μέσω δανεισμού και ιδίων κεφαλαίων.

Ο δεύτερος πυλώνας της ευρωπαϊκής πράξης για τα μικροκυκλώματα παρέχει κίνητρα για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε εγκαταστάσεις κατασκευής για κατασκευαστές μικροκυκλωμάτων και τους προμηθευτές τους.

Ο δεύτερος πυλώνας δημιουργεί ένα πλαίσιο για την κατοχύρωση της ασφάλειας του εφοδιασμού με την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση των παραγωγικών ικανοτήτων στον τομέα της κατασκευής ημιαγωγών. Για τον σκοπό αυτό, ο πυλώνας αυτός καθορίζει ένα πλαίσιο για ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις παραγωγής και ανοιχτά χυτήρια της ΕΕ που είναι πρωτοποριακά στην Ένωση και συμβάλλουν στην ασφάλεια του εφοδιασμού και σε ένα ανθεκτικό οικοσύστημα προς το συμφέρον της Ένωσης. Κατά την υποβολή της πρότασης για την πράξη για τα μικροκυκλώματα, η Επιτροπή είχε ήδη αναφέρει ότι είναι δυνατή η χορήγηση κρατικής ενίσχυσης σε πρωτοποριακές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στον τρίτο πυλώνα της, η ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα έχει θεσπίσει επίσης μηχανισμό συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής για την ενίσχυση της συνεργασίας με τα κράτη μέλη και μεταξύ αυτών, την παρακολούθηση της προμήθειας ημιαγωγών, την εκτίμηση της ζήτησης, την πρόβλεψη ελλείψεων και, εάν είναι αναγκαίο, την ενεργοποίηση σταδίου κρίσης. Ως πρώτο βήμα, στις 18 Απριλίου 2023 δημιουργήθηκε σύστημα προειδοποίησης για τους ημιαγωγούς, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο μέρος να αναφέρει διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα των ημιαγωγών.

Επόμενα βήματα

Τέθηκε επίσης σε ισχύ ο κανονισμός σχετικά με την κοινή επιχείρηση για τα μικροκυκλώματα (KE), γεγονός που επιτρέπει την έναρξη της υλοποίησης του κύριου μέρους της πρωτοβουλίας «Μικροκυκλώματα για την Ευρώπη». Επιπλέον, το ταμείο για τα μικροκυκλώματα θα ξεκινήσει επίσης τις δραστηριότητές του. Με την έναρξη ισχύος της πράξης για τα μικροκυκλώματα θα ξεκινήσουν επίσης επισήμως οι εργασίες του νεοσυσταθέντος ευρωπαϊκού συμβουλίου για τους ημιαγωγούς, το οποίο θα αποτελέσει τη βασική πλατφόρμα συντονισμού μεταξύ της Επιτροπής, των κρατών μελών και των ενδιαφερόμενων μερών.

Στο πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα, η βιομηχανία θα μπορεί να υποβάλει αίτηση χορήγησης του καθεστώτος της «ολοκληρωμένης εγκατάστασης παραγωγής» ή του «ανοιχτού χυτηρίου της ΕΕ» σε σχεδιαζόμενες πρωτοποριακές εγκαταστάσεις. Το καθεστώς αυτό θα καταστήσει δυνατή τη δημιουργία και τη λειτουργία των εν λόγω εγκαταστάσεων εντός της Ένωσης και, ως εκ τούτου, την ύπαρξη εξορθολογισμένης προσέγγισης όσον αφορά τις διοικητικές αιτήσεις και τη χορήγηση αδειών. Επίσης, στο πλαίσιο του καθεστώτος αυτού θα απαιτείται οι εν λόγω εγκαταστάσεις να πληρούν κριτήρια που διασφαλίζουν τη συμβολή τους στους στόχους της ΕΕ και την αξιοπιστία τους ως προμηθευτών μικροκυκλωμάτων σε περιόδους κρίσης.

Ιστορικό

Η κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική για τον τομέα των μικροκυκλωμάτων ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από την πρόεδρο της Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2021. Τον Φεβρουάριο του 2022, μαζί με την ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα, η Επιτροπή δημοσίευσε στοχευμένη έρευνα ενδιαφερομένων, με σκοπό να συγκεντρώσει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη ζήτηση μικροκυκλωμάτων και δισκίων, ώστε να κατανοήσει καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο η έλλειψη μικροκυκλωμάτων επηρέασε την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Τον Φεβρουάριο του 2022 η Επιτροπή πρότεινε την ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα. Τον Απρίλιο του 2023 επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με την πράξη για τα μικροκυκλώματα. Τα μέτρα που εγκρίθηκαν θα βοηθήσουν την Ευρώπη να επιτύχει τους στόχους της για την ψηφιακή δεκαετία έως το 2030, με την προώθηση μιας πιο πράσινης, πιο συμπεριληπτικής και ψηφιακής Ευρώπης.

Πηγή άρθρου: https://ec.europa.eu/

Για περισσότερες πληροφορίες

European Chips Act enters into force today: Questions & Answers

European Chips Act: Questions & Answers

European Chips Act: Online Factpage

European Chips Act: Factsheet

A European Chips Act Communication

Leave a Comment