ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Κρήνη: Ένα έργο ανοικτής σχεδίασης για παροχή νερού στο δημόσιο χώρο

Η κρήνη συνήθιζε να αποτελεί σημαντικό στοιχείο - τοπόσημο στον πυρήνα του ελληνικού οικιστικού ιστού. Το πλέον απαραίτητο για τη ζωή αγαθό ,το νερό, ήταν προσβάσιμο από όλους στον δημόσιο χώρο. Με την εγκατάσταση των δικτύων υπό το πρίσμα της τεχνολογικής και αστικής ανάπτυξης, η παροχή δωρεάν νερού στο δημόσιο χώρο εγκαταλείφτηκε με αποτέλεσμα να αφεθεί το πεδίο αυτό προς ιδιώτευση. Σκοπός της πρότασης είναι να επαναφέρουμε το στοιχείο αυτό στα σύγχρονα ελληνικά αστικά κέντρα θέτοντας το νερό στην διαθεσιμότητα όλων των χρηστών του δημόσιου χώρου.

Πρόκειται για ένα αστικό αντικείμενο, με παραδοσιακή καταβολή μεν, σύγχρονο σχεδιασμό δε, το οποίο θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες. Βασικό χαρακτηριστικό της μελέτης αποτελεί η ευκολία στη χρήση από άτομα με αναπηρία, αλλά και από ζώα (πρόβλημα της εύρεσης καθαρού νερού από τα αδέσποτα ζώα της πόλης). Βασικό στοιχείο της μορφής της είναι το γεγονός ότι επιτρέπει το νερό να κυλάει μέχρι το επίπεδο των άκρων του χρήστη δημιουργώντας την εντύπωση της κυκλικής φοράς του. Η κύλιση, άλλωστε, αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό μιας κρήνης.

 

canvascrini

Ως έργο ανοιχτού σχεδιασμού/κώδικα, η Κρήνη απευθύνεται σε όλους όσους να θέλουν να επεκτείνουν την ιδέα ή και να χρησιμοποιήσουν μέρη της σε διαφορετικά προϊόντα. Όλα τα σχέδια, η τεκμηρίωση και ο πηγαίος κώδικας είναι διαθέσιμα στο github.

 

Την Κρήνη όπως και τα άλλα έργα ανοικτής σχεδίασης μπορείτε να τα δείτε από την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου έως και την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016, στην έκθεση των έργων ανοικτής σχεδίασης που πραγματοποιείται στον πρώτο όροφο του INNOVATHENS (Πειραιώς 100, Αθήνα).

Leave a Comment