ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

HardwareX : Ένα επιστημονικό περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης για το ανοιχτό hardware

Ο επιστημονικός εκδοτικός οίκος Elsevier μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του HardwareX, ενός περιοδικού ανοιχτής πρόσβασης για την ελεύθερη και ανοιχτού κώδικα σχεδίαση, την οικοδόμηση και την προσαρμογή της επιστημονικής υποδομής (hardware). Το περιοδικό λέει ότι είναι ανοιχτό σε άρθρα από όλους τους επιστημονικούς, τεχνολογικούς και ιατρικούς κλάδους.

Για να έχετε μια εντύπωση για τα πεδία που καλύπτει το HardwareX: το πρώτο τεύχος περιλαμβάνει άρθρα σχετικά με 3D εκτυπωμένο εξοπλισμό εργαστηρίου, για έναν αυτόματο τροφοδότη για πειράματα σε ζώα, για πλατφόρμα αισθητήρων χαμηλής ισχύος για έξυπνες πόλεις, για ένα καταγραφικό δραστηριότητας για  αρθρόποδα,  για μια plug-n-play κεραία WiFi , για συσκευές μέτρησης  για έξυπνα και ενεργειακά αποδοτικά σχολικά κτίρια και για μια εφαρμογή FPGA με αλγόριθμο ανίχνευσης προσώπου.

Οι απαιτήσεις για δημοσίευση στο HardwareX περιλαμβάνουν ότι όλα τα σχέδια θα πρέπει να κυκλοφορούν υπό ανοικτή άδεια, είτε ως μέρος του άρθρου είτε συνδεδεμένα με έναν μόνιμο σύνδεσμο στο Open Science Framework. Η ελπίδα που έχουν οι συντελεστές του περιοδικού είναι ότι η καθημερινή επιστημονική εργασία θα υποστηρίζεται από ένα ανοιχτό άρθρο υλικού που θα παρέχει ό, τι χρειάζεται ένας άλλος επιστήμονας για να αναπαράγει και να δημιουργήσει ένα πείραμα.

Πηγή άρθρου: https://www.journals.elsevier.com/hardwarex

Leave a Comment