ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Tool Switching – Multi Extrusion: Ένα εργαλείο για πρόσβαση σε πολλαπλούς extruders σε ένα 3D Printer

Τα πλεονεκτήματα της ύπαρξης ενός 3D εκτυπωτή με πολλαπλούς extruders  είναι πολλά: μπορείτε να εκτυπώσετε διαλυτό υλικό υποστήριξης για εύκολη αφαίρεση, να εκτυπώσετε ένα συνδυασμό εύκαμπτων και άκαμπτων νημάτων ή απλά να εκτυπώσετε σε διαφορετικά χρώματα. Δυστυχώς, οι παραδοσιακές ρυθμίσεις πολλαπλών extruders έχουν κάποια σοβαρά μειονεκτήματα και συνήθως αρκετό κόστος.

Συνήθως, οι extruders είναι όλοι τοποθετημένοι ο ένας δίπλα στον άλλο σε ένα μόνο φορείο. Αυτό αυξάνει τη μάζα, η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ποιότητας εκτύπωσης όπως η σκίαση. Μειώνει επίσης την εκτυπώσιμη περιοχή, καθώς κάθε extruder πρέπει να είναι σε θέση να φτάσει σε ολόκληρη την περιοχή. Όλα αυτά σημαίνουν ότι ο σχεδιασμός γίνεται όλο και πιο μη πρακτικός με κάθε extruder που προσθέτετε, και γι 'αυτό είναι ασυνήθιστο να βλέπετε περισσότερους από δύο extruders σε έναν εκτυπωτή.

Όμως στο Hackaday.io, ένας maker,  έχει καταλήξει σε μια πολύ πρακτική (και οικονομικά προσιτή) λύση σε αυτό το πρόβλημα. Έχει σχεδιάσει ένα εργαλείο αλλαγής extruder που δίνει στον εκτυπωτή τη δυνατότητα να εναλλάσσει τα hot ends σε λειτουργία. Το σύστημα είναι πολύ παρόμοιο με τους μηχανισμούς αλλαγής εργαλείων που βλέπουμε στα κέντρα επεξεργασίας CNC: τα εργαλεία (τα hotends) αποθηκεύονται σε ένα rack και μια αλλαγή εργαλείου στον G-code στέλνει  στο φορείο πάνω στο rack, την εντολή να αποβάλει το παλιό hotend και να πάρει ένα νέο.

Το πλεονέκτημα αυτού του σχεδιασμού, είναι ότι τόσο η μάζα όσο και ο όγκος του μεταφορέα περιορίζονται στο ελάχιστο, επιτρέποντάς σας να χρησιμοποιείτε πολλά διαφορετικά hotends. Οι ρυθμίσεις κάθε hotend μπορούν να ρυθμιστούν ξεχωριστά και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και διαφορετικά μοντέλα hotend (ίσως ένα μοντέλο λειτουργεί καλύτερα για PLA, ενώ άλλο είναι καλύτερο για ABS). Η σχεδίαση βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του πρωτοτύπου και χρειάζονται κάποιες διορθώσεις, αλλά είναι μια πολύ ελπιδοφόρα απόδειξη μιας αρχικής ιδέας που φαίνεται ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί αρκετά εύκολα στα περισσότερα μοντέλα 3D εκτυπωτών.

https://www.youtube.com/watch?v=eOKCvtaMa08

Πηγή άρθρου: http://hackaday.com

Leave a Comment