ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

LVFS : Για ευκολότερες ενημερώσεις firmware στο Linux

Παραδοσιακά, η ενημέρωση του BIOS ή του firmware μιας κάρτας δικτύου στο Linux σήμαινε ότι πρέπει να εγκαταστήσετε τα Microsoft Windows ή να φτιάξετε μια δισκέτα MS-DOS και να ελπίζετε ότι όλα θα λειτουργήσουν σωστά μετά την ενημέρωση. Η περιοδική αναζήτηση σε μια ιστοσελίδα ενός προμηθευτή για ενημερώσεις είναι μια χειροκίνητη και επιρρεπής σε σφάλματα εργασία και κάτι που ελάχιστοι απλοί χρήστες το κάνουν. Μια υπηρεσία ενημέρωσης firmware καθιστά απλούστερη για τους τελικούς χρήστες την υλοποίηση ενημερώσεων υλικού.

Μια υπηρεσία ενημέρωσης firmware απαιτεί δύο πράγματα:

  • Οι προμηθευτές να παρέχουν πληροφορίες στην υπηρεσία σχετικά με ενημερώσεις που είναι διαθέσιμες για συγκεκριμένο υλικό
  • Έναν μηχανισμό για την εγκατάσταση του firmware στο υλικό.

Η Linux Vendor Firmware Service (LVFS) είναι μια ασφαλής διαδικτυακή υπηρεσία που επιτρέπει στους προμηθευτές υλικού να ανεβάζουν ενημερώσεις firmware. Τα μεταδεδομένα και τα αρχεία που παρέχονται από το LVFS χρησιμοποιούνται από όλες τις μεγάλες διανομές Linux για την παροχή μεταδεδομένων για εφαρμογές όπως το λογισμικό fwupdmgr και το GNOME. Δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση στους πωλητές για το LVFS να φιλοξενούν ή να διανέμουν περιεχόμενο (παρόλο που οι δωρεές είναι ευπρόσδεκτες από τους OEM και τους χρήστες).

Για τους τελικούς χρήστες, το fwupd είναι ένας απλός δαίμονας που έχει χτιστεί για το Linux για να επιτρέπει την να ενημέρωση του firmware μιας συσκευής σε ένα τοπικό μηχάνημα. Είναι σχεδιασμένο για επιτραπέζιους υπολογιστές, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τηλέφωνα και σε headless servers . Για να προβάλουν και να εφαρμόσουν τις ενημερώσεις, οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν διαχειριστή λογισμικού GUI, όπως το λογισμικό GNOME, ένα εργαλείο γραμμής εντολών ή το σύστημα διασύνδεσης D-Bus.

Το LVFS υποστηρίζει πλέον περισσότερες από 70 διαφορετικές συσκευές  και περισσότερες από 165.000 μηχανήματα ενημερώνονται κάθε μήνα από το fwupd χρησιμοποιώντας  firmware από το LVFS. Επιπλέον, ο κατάλογος του διαθέσιμου firmware διαβάζεταο σχεδόν 100 εκατομμύρια φορές κάθε μήνα. Από τότε που ξεκίνησε  το έργο, τουλάχιστον 600.000 είδη υλικού (αλλά πιθανόν πολλά άλλα) έχουν ενημερωθεί με νέο firmware.

Διαβάστε περισσότερα στο https://fwupd.org/

Πηγή άρθρου: https://opensource.com

Leave a Comment