ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Κυνηγώντας Δορυφόρους: Ένα εργαστήριο του Libre Space Foundation στις 13 &14/01/2018 στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

To Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Ιανουαρίου από 11:00 ως τις 17:00  στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, το Libre Space Foundation  διοργανώνει ένα διαδραστικό εργαστήριο δορυφορικών επικοινωνιών για τη γνωριμία με τους τεχνητούς δορυφόρους, τις τροχιές τους, τις βασικές λειτουργίες τους και τις τεχνικές παρατήρησης.

Οι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν κεραίες λήψης και θα καταγράψουν σήματα από τεχνητούς δορυφόρους. Επίσης θα κατασκευαστούν αυτόματοι σταθμοί λήψης σημάτων και θα γίνει παρουσίαση του παγκόσμιου δικτύου δορυφορικών επικοινωνιών SatNOGS καθώς και του ευρύτερου έργου του Libre Space Foundation σε ανοικτές και ελεύθερες διαστημικές τεχνολογίες.

Το SatNOGS είναι ένα δίκτυο από επίγειους δορυφορικούς σταθμούς στο οποίο συμμετέχει ελεύθερα όποιος θέλει, ακολουθώντας κάποια στάνταρντ ανοιχτής πρόσβασης. Ουσιαστικά, επιτρέπει σε κάποιον που συμμετέχει στην πλατφόρμα να ακολουθεί κάποιο δορυφόρο καθώς αυτός αλλάζει θέση ως προς το έδαφος και να αλληλεπιδρά μαζί του μεταφέροντας δεδομένα. Το δίκτυο σχηματίστηκε από δεκάδες πανεπιστήμια και επιστημονικές ομάδες και έναν απίστευτα μεγάλο αριθμό ραδιοερασιτεχνών. Έτσι είναι δυνατόν να γίνεται συνεχής καταγραφή και ανάλυση των δεδομένων που εκπέμπει ο δορυφόρος αυτός. To Libre Space Foundation είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο την ανάπτυξη ελεύθερων και ανοικτών τεχνολογιών για το διάστημα.

Συμμετοχή: Μπορείτε να εκδηλώσετε ενδιαφέρον συμμετοχής  έως και την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018 ή μέχρι συμπλήρωσης των διαθέσιμων θέσεων συμπληρώνοντας αυτήν τη φόρμα.

Προϋποθέσεις: Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους φορητό υπολογιστή. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά η παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι υποχρεωτική λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων.

Leave a Comment