ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Balena OS: 64-bit λειτουργικό για το Raspberry Pi 4

Η νέα έκδοση του Raspberry Pi 4 είναι η αναβάθμιση που όλοι περιμέναμε. Δυστυχώς όμως το επίσημο λειτουργικό, το Raspbian είναι 32bit. Το Balena OS παρέχοντας υποστήριξη για την πλήρη εκμετάλλευση του 64bit ARM επεξεργαστή αλλά και της 4GB μνήμη του Raspberry Pi 4, επιτρέπει την ταυτόχρονη, παράλληλη λειτουργία 32-bit αλλά και 64-bit των Docker container.

Tο Raspberry Pi 4, έρχεται με σημαντικές βελτιώσεις στην ταχύτητα του επεξεργαστή, την μνήμη RAM, το υποσύστημα δικτύου και τον χειρισμό γραφικών, το Raspberry Pi 4 ανοίγει έναν νέο κόσμο δυνατοτήτων για τους fans του RPi. Advertisements

Η εταιρεία Balena που φτιάχνει το Etcher, ένα κορυφαίο εργαλείο για να γράφουμε τα ISO λειτουργικών σε USB, δημιούργησε το BalenaOS που είναι ένα ανοιχτού κώδικα, minimal λειτουργικό σύστημα, βασισμένο στο Yocto Linux και προσαρμοσμένο για να τρέχουμε Docker containers.

Το BalenaOS για το Pi 4 λειτουργεί και με το balenaCloud και το openBalena που παρέχει η ίδια εταιρεία για την διαχείριση των συσκευών Raspberry Pi. Έτσι εάν χρειάζεται να μεγαλώσει ο αριθμός των συσκευών του project σας και χρειάζεται να διαχειριστείτε ένα ολόκληρο στόλο συσκευών, αυτές οι επιλογές θα σας βοηθήσουν στην διαχείριση όλων των συσκευών σας επιτρέποντάς σας να πραγματοποιήσετε ενημερώσεις λειτουργικού, εντοπισμό σφαλμάτων, deployments του project σας κλπ.

Desktop τρέχει;

Φυσικά υπάρχει και το κοινό που δεν τον ενδιαφέρει αν τρέχει docker containers ή αν το Balena OS είναι κυρίως ένα λειτουργικό για ανάπτυξη IoT συσκευών.

Υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα να τρέξετε γραφικό περιβάλλον π.χ. XFCE, απλά θα πρέπει να «λερώσετε» τα χέρια σας μιας και όλο το γραφικό stack θα τρέχει μέσω container. Αυτή η δυνατότητα φυσικά είναι χρήσιμη π.χ. για kiosk, ή άλλες οθόνες προβολών και για projects που προορίζονται για χρήση από τελικούς χρήστες σε οθόνες αφής.

Πηγή άρθρου: https://cerebrux.net/

Leave a Comment