ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Εθελοντική ομάδα 3D εκτύπωσης ασπίδων προστασίας

Μάθε για το Ανοιχτό Λογισμικό και βοήθησε!

Μια ομάδα στο facebook, η Hellas COVID19 3D Printing Supplies, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας εκτυπώνει ασπίδες προστασίας για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας.

Η ομάδα έχει περίπου 1850 μέλη. Συνολικά 350-370 3D εκτυπωτές είναι διαθέσιμοι για την εκτύπωση του μέσου ατομικής προστασίας, με σχέδιο που έχει εγκρίνει το Υπουργείο Υγείας.

Από την στιγμή που δημιουργήθηκε η ομάδα, η ανταπόκριση από όσους έχουν 3D εκτυπωτές και από ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν με χορηγίες, ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και από φορείς οι οποίοι χρειάζονται τις ασπίδες στην καθημερινή τους μάχη με τον ιό.

Πως ξεκίνησε όλο αυτό; Ποιοι βρίσκονται πίσω από το εγχείρημα;

Ο κ. Σίμος Κόκκινος ο οποίος επαγγελματικά ασχολείται με την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων και έχει ως χόμπι του τις 3d εκτυπώσεις ορμώμενος από δημοσιεύματα και αντίστοιχες δράσεις του εξωτερικού, ήρθε σε επικοινωνία με τον κ. Κουτρέτσο της 3DHUB.gr

Στη συνέχεια, πριν από περίπου 10 ημέρες, στάλθηκε μια επιστολή στο Υπουργείο Υγείας, μαζί με  δείγματα ασπίδων ατομικής προστασίας και ενημερωτικά άρθρα. Τα δείγματα δημιουργήθηκαν στην βάση ενός εγχειρήματος της Τσεχίας, όπου το συγκεκριμένο σχέδιο της ασπίδας προστασίας έχει λάβει έγκριση από τις αντίστοιχες υγειονομικές υπηρεσίες.

Έκτοτε ξεκίνησε ένας γόνιμος διάλογος.

Οι κ.κ. Κόκκινος και Κουτρέτσος, με την συνδρομή της ομάδας αλλά και χορηγών, προσφέρθηκαν να εκτυπώσουν και να παραδώσουν στο Υπουργείο τις πρώτες 500 ασπίδες μέχρι την 1η Απριλίου.

Αυτές οι πρώτες ασπίδες θα διανεμηθούν από το Υπουργείο, μαζί με οδηγίες, σε διάφορα υγειονομικά καταστήματα ώστε να κατασταλάξουν σε συγκεκριμένες οδηγίες τόσο ως προς την κατασκευή αλλά και ως προς την χρήση τους.

Ασπίδα προστασίας. Διακρίνονται τα πορτοκαλί τμήματα τα οποία εκτυπώνονται από τους 3D εκτυπωτές καθώς και το λάστιχο και η μεμβράνη.
Ασπίδα προστασίας. Διακρίνονται τα πορτοκαλί τμήματα τα οποία εκτυπώνονται από τους 3D εκτυπωτές καθώς και το λάστιχο και η μεμβράνη.

Στην ομάδα συμμετέχουν περίπου 70 επαγγελματίες και 205 ερασιτέχνες με τους εκτυπωτές τους.

Η ασπίδα προστασίας αποτελείται από 4 μέρη:

  • Το επάνω και κάτω πλαστικό (αυτό εκτυπώνουν οι 3D εκτυπωτές)
  • Το λάστιχο
  • Την μεμβράνη (Ζελατίνα συγκεκριμένων προδιαγραφών και πάχους)

Οι εθελοντές εκτυπώνουν το επάνω και κάτω μέρος και τα στέλνουν στην ομάδα στην Αθήνα όπου και συσκευάζονται (μαζί με το λάστιχο και την μεμβράνη) για να αποσταλούν στο Υπουργείο.

Τα τμήματα της ασπίδας που εκτυπώνονται. Φωτογραφία της Δήμητρας Ταμπάκη.

Για κάθε 20 τμήματα (επάνω και κάτω) που στέλνει ένας εθελοντής στην ομάδα λαμβάνει ένα κιλό filament (είναι το υλικό που απαιτείται για την εκτύπωση).  Με ένα κιλό filament μπορεί κανείς να εκτυπώσει το πολύ 20 τμήματα (επάνω και κάτω). Το ένα κιλό filament κοστίζει περίπου 20-22 ευρώ. Η ομάδα έχει ήδη λάβει χορηγία 39 κιλών filament.

Το μεγαλύτερο κόστος είναι η ταχυδρομική αποστολή με κούριερ γι’ αυτό και ήδη σκέφτονται λύσεις της ομαδικής αποστολής ή/και με μεταφορική εταιρεία. Η 3DHUB.gr καλύπτει τόσο το κόστος της αποστολής των εκτυπώσεων από τους εθελοντές προς τα κεντρικά αλλά και το κόστος της αποστολής του filament από τα κεντρικά προς τους εθελοντές.  Ακόμη όμως και μετά την συναρμολόγηση θα πρέπει να αποσταλούν σε αποθήκες του Υπουργείο, ανεβάζοντας έτσι ακόμη περισσότερο το κόστος. Για την μείωση του κόστους ήδη συζητάνε με χορηγούς. Η 3DHUB.gr αναλαμβάνει επίσης το κόστος της μεμβράνης.

Εκτύπωση άλλων υλικών;

Το Υπουργείο έχει ενημερωθεί για τα υλικά και τα μηχανήματα τα οποία έχει στην διάθεσή της η ομάδα οπότε αν υπάρχουν ανάγκες και για άλλα υλικά π.χ. αναπνευστήρες, η ομάδα είναι στην διάθεσή του.

Πως μπορώ να λάβω ασπίδες προστασίας;

Στην ομάδα υπάρχει ειδική φόρμα την οποία συμπληρώνουν οι φορείς. Η κοινότητα θα προσπαθήσει να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες στο μέτρο των δυνατοτήτων της ασφαλώς.

Πως μπορώ να βοηθήσω;

Αν έχετε 3D εκτυπωτή μπείτε στην ομάδα στο facebook για να λάβετε οδηγίες.

Αν δεν έχετε εκτυπωτή μπορείτε να προσφέρετε υλικά.

Η Ομάδα στο Facebook.

--

Πηγή άρθρου: https://vimapress.gr/

https://ethelontes.gov.gr/forma-ethelonton-gia-tin-antimetopisi/?fbclid=IwAR1ZQxTEtOIV4Wy4dWeWrlPWRQVaazgvru4vnfAb5uj10XIc339gjaTZkfA

Leave a Comment