ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Παραγωγή μασκών (Face shields) μέσω 3D Printing από το ΔΙΕΚ Αιγάλεω

Το ΔΙΕΚ Αιγάλεω συμμετέχοντας στην κινητοποίηση που έχει γίνει από διάφορους φορείς , όπως η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος, η ΕΕΛΛΑΚ και η ομάδα εθελοντών Hellas COVID 19 3 D Printing Supplies , προχώρησε στην παραγωγή μασκών face shields, καθώς και στην εκπαιδευτική υποστήριξη των μαθητών του σχολείου ΕΕΕΕΚ, μαθητών με προβλήματα όρασης & πολλαπλών αναπηριών του Αιγάλεω με την κατασκευή και χορηγία δωρεάν παιχνιδιών εξειδικευμένα για τις ανάγκες τους (μαθηματικό τάμπλετ, εξάστιγμο, τρίολο).

Το ΔΙΕΚ Αιγάλεω διαθέτει 3 τρισδιάστατους εκτυπωτές ο ένας από τους οποίους είχε αγοραστεί το 2015 από χορηγία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Με την βοήθεια αυτού του εκτυπωτή δημιουργήθηκαν τα απαραίτητα μέρη να κατασκευαστούν άλλοι 2 εκτυπωτές FDM καρτεσιανού συστήματος (Cartesian) , ένας από τους οποίους είναι από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα αφού μπορεί να εκτυπώσει αντικείμενα διαστάσεων 700mm x 600mm x900mm, και ο άλλος από τους ταχύτερους FDM μια και στην επιφάνεια εκτύπωσης που διαθέτει (400mm x 400mm ) μπορεί να εκτυπώσει αντικείμενα με ταχύτητες μεγαλύτερες των 250mm/s.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της παραγωγής της συγκεκριμένης παρτίδας έγινε από τον Τεχνικό του ΔΙΕΚ Αιγάλεω Κωνσταντίνο Κώτση ο οποίος άοκνα εκτυπώνει συνεχώς μάσκες για τις ανάγκες των νοσοκομείων. Το ΔΙΕΚ Αιγάλεω διαθέτει τον αναγκαίο εξοπλισμό, εμπειρία και τεχνογνωσία ώστε να παράγει μέσω της τρισδιάστατης προσθετικής κατασκευής (3D printing) πλαστικά εξαρτήματα (PLA, PETG για τα κυρίως μέρη και διάφανα φύλλα PC, PET για το εμπρόσθιο) και συναρμολογήματα που αποτελούν απαραίτητο και ελλείπον υγειονομικό υλικό (μάσκες face shields) μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα (εβδομάδα ή και λιγότερο).

Συνολικά έχουν παραδοθεί έως στιγμής 50 μάσκες και καθημερινά προγραμματίζεται να παράγονται όλο και μεγαλύτερος αριθμός μασκών. Παράλληλα στον μεγάλο μας εκτυπωτή κατασκευάζονται παιχνίδια που θα κρατήσουν συντροφιά αυτές τις δύσκολες περιόδους τους μαθητές του ειδικού σχολείου Τυφλών και Πολυαναπήρων Στο ΔΙΕΚ Αιγάλεω λειτουργεί εδώ και χρόνια η ειδικότητα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων στις οποίες υπάρχουν μαθήματα χρήσης 3d printing για το σχεδιασμό αντικειμένων αλλά και για τις ειδικότητες Τεχνικών Η/Υ, Αυτοματισμών και Πληροφορικής που κατασκευάζουν και επισκευάζουν 3d printers.

Σπουδαστές του ΔΙΕΚ έχουν την ευκαιρία να κάνουν projects που χρησιμοποιούν τους 3d printers αλλά και να τους χειρίζονται κατά τη Πρακτική τους Άσκηση ή κατά τη διάρκεια των μαθημάτων της Μαθητείας τους.

--

Πηγή άρθρου: https://iekaigal.gr

Leave a Comment