ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: Librem 5 | Το κινητό Linux αλλά τρέχει Android εφαρμογές

by: Cerebrux

Το κινητό Librem 5 της Purism δεν τρέχει Android λειτουργικό αλλά μια Linux διανομή για κινητά. Στην νέα έκδοση του θα μπορούν οι χρήστες του να τρέχουν εφαρμογές Android.

Θα θυμάστε φυσικά Purism Librem 5 Linux Phone που στόχο έχει την δημιουργία ενός smartphone με γνώμονα την προστασία της ιδιωτικής ζωής και είχε φτάσει στο παρά πέντε στο 1 εκ. δολάρια ενώ κατάφερε να πετύχει τον στόχο της αρχές Οκτωβρίου.

Το τηλέφωνο Librem 5 της Purism τρέχει το PureOS, ένα ελεύθερο λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα που δεν βασίζεται σε Android. Επειδή τα τηλέφωνα Librem 5 δεν χρησιμοποιούν το Android εγγενώς, δεν σημαίνει ότι οι χρήστες πρέπει να ξεχάσουν τις εφαρμογές Android.

Σε μια ανάρτηση, η Purism ανακοίνωσε ότι το Anbox είναι πλέον συμβατό με το Librem 5. Αν δεν θυμάστε τι είναι και τι προσφέρει το Andbox δείτε το «Android apps στο Linux με το Anbox"

Σε γενικές γραμμές, όπως η Google τρέχει Linux εφαρμογές στο ChromeOS, έτσι και το Anbox εκτελεί Android μέσα ένα κοντέινερ. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πρόσθετες εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί για Android (όπως γίνεται στο Ubuntu Phone OS) διατηρώντας παράλληλα τις προστασίες απορρήτου του PureOS. Ο απώτερος στόχος της Purism είναι να κάνει τη ρύθμιση της διαδικασίας εξομοίωσης Android τόσο απλή όσο η μεταφορά ενός αρχείου εικόνας Android στο φάκελο Anbox και μια απλή επανεκκίνηση.

Πηγή άρθρου: planet.ellak.gr , https://cerebrux.net/

Leave a Comment