ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

PolyVent,  ένας πρωτότυπος αναπνευστήρας ανοιχτού hardware και λογισμικού

Το PolyVent,  είναι ένας πρωτότυπος αναπνευστήρας ανοιχτού κώδικα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών με σοβαρή πνευμονία που σχετίζεται με τον Covid-19 ή με πνευμονική βλάβη.

Το μηχάνημα συναρμολογήθηκε από μια διεθνή ομάδα εθελοντών μηχανικών και είναι ένα από τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από το διαγωνισμό για τον  Covid-19 της ΕΕ «EUvsVirus». Ο στόχος του έργου είναι να δημιουργήσει έναν προσβάσιμο  αναπνευστήρα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιόδους ελλείψεων.

Το μηχάνημα, ένας συνδυασμός υλικού ανοιχτού κώδικα και λογισμικού ανοιχτού κώδικα, παρουσιάστηκε μετά από ένα σπριντ ανάπτυξης δύο εβδομάδων στο Tabakfabrik («Tobacco Factory»), μια θερμοκοιτίδα ιδεών που δημιουργήθηκε από την πόλη Linz της Αυστρίας. Στο έργο συμμετείχαν ειδικοί από χώρες όπως η Αυστρία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ινδία, οι Κάτω Χώρες και η Ρωσία.

Η δημιουργία του πρωτοτύπου αυτής της συσκευής ήταν μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων στο Linz γνωστό ως Impact Innovation Weeks 2020. Συγκέντρωσε ομάδες που δημιουργήθηκαν στο EUvsVirus Hackathon, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο.

Μία από τις εμπλεκόμενες εταιρείες, που εδρεύει ήδη στο Tabakfabrik, πρότεινε τη χρήση του «Grand Garage» της θερμοκοιτίδας για να συνδυάσει όλα τα στοιχεία. «Ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές στην Ευρώπη, που παρέχει πρόσβαση σε περίπου 90 μηχανήματα, είναι το ιδανικό μέρος για έργα όπως τα δικά μας», δήλωσε ο Δρ Victor Suturin, συντονιστής του έργου PolyVent, στο Παρατηρητήριο Ανοιχτού Κώδικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Χορηγίες

Η αυστριακή πόλη συνέβαλε στο έργο παρέχοντας απεριόριστες ποσότητες υλικών, δήλωσε ο Δρ Suturin. Οι εταιρείες στην πόλη βοήθησαν στην κάλυψη του κόστους διαμονής για τους συμμετέχοντες στο έργο, συμπεριλαμβανομένων τριών Καναδών και ενός ατόμου από την Ολλανδία.

Στα τέλη Απριλίου, ο αναπνευστήρας  ήταν ένας από τους νικητές του hackathon EUvsVirus, με τη συμμετοχή περισσότερων από 60 ειδικών. Πολλά από τα κύρια συστατικά σχεδιάστηκαν από δύο νέους Καναδούς, τον Nathaniel Bechard και τον Austin Campbell. Ένας φυσικός από την Ολλανδία, ο  Antal Zuiderwijk, συνεισέφερε εμπειρία από ένα άλλο έργο αναπνευστήρα (Air-to-All).

Ένας τυπικός ιατρικός αναπνευστήρας κοστίζει 30.000 ευρώ ή περισσότερο Το μηχάνημα που σχεδιάστηκε από την PolyVent μπορεί να συναρμολογηθεί για περίπου 1.000 έως 6.000 ευρώ ανάλογα με την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν και την προβλεπόμενη διάρκεια ζωής της συσκευής.

Κρίσιμες Ιατρικές συσκευές

Το PolyVent δείχνει πώς το υλικό ανοιχτού κώδικα και το λογισμικό ανοιχτού κώδικα μπορούν να εκδημοκρατίσουν την κατασκευή βασικών ιατρικών συσκευών, λέει ο Δρ Suturin.

Οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το έργο για να ειδικευτούν σε εξαρτήματα, ενώ οι χώρες μπορούν να προσαρμόσουν το έργο στις δικές τους απαιτήσεις ιατρικής και πιστοποίησης. «Το προϊόν μας δημιουργεί ένα βασικό επεκτάσιμο σχέδιο για την παραγωγή αναπνευστήρων σε όλο τον κόσμο», εξηγεί ο Δρ Suturin. «Κάνοντας όλη αυτή τη διαδικασία ανοιχτή, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει μια πολιτιστική αλλαγή στον τρόπο κατασκευής τέτοιων μηχανών στο μέλλον».

Περισσότερες πληροφορίες:

PolyVent proposal at the EUvsVirus hackathon
ORF news item (in German)
Nachrichten news item (in German)
Tips news item (in German)
PolyVent at EASME

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Leave a Comment