ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: Recalbox + Odroid Go Advance | Retro gaming on-the-go όπου και αν είσαι!

by: Cerebrux

Μοχλός, κουμπάκια, κέρματα…. Σου θυμίζουν τα Arcade παιχνίδια; Ετοιμάζεσαι για διακοπές ή την παραλία; Τότε συνέχισε να διαβάζεις

Αν ανήκεις στη γενιά του «late» τριαντάρη, σίγουρα έχεις εκτιμήσει το μοχλό και τα κουμπάκια του Bubble Bobble και του Tetris. Είσαι από αυτούς που μάζευαν τα παλιά εικοσάρικα με τον Περικλή και αργότερα τα πενηντάρικα με τον Όμηρο, με σκοπό να τα «επενδύσεις» στη σχισμή του arcade της γειτονιάς σου. Αν σου έχει λείψει αυτό το συναίσθημα, το Recalbox και η κονσόλα Odroid Go έρχονται να επαναφέρουν τη νοσταλγία εκείνης της εποχής.

Σε μία εποχή όπου κυκλοφορούν πολλές «classic» κονσόλες, με σκοπό να βγει κέρδος από τη νοσταλγία μας, υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος για να απολαύσουμε το retro gaming. Στην αγορά θα βρεις νέες-παλιές κονσόλες όπως το PlayStation Classic, το Super NES Classic, το NES Classic, το SEGA Genesis / Mega Drive Mini, το Atari Flashback, το Neo-Geo Mini, το Capcom Home Arcade, με τσιμπημένες τιμές και περιορισμένα παιχνίδια.

Με τα ίδια ή και λιγότερα χρήματα μπορείς να αγοράσεις ένα Raspberry Pi ή ένα Odroid Go Advance, να εγκαταστήσεις το Recalbox και να έχεις όλες τις παραπάνω κονσόλες και ακόμη περισσότερες, με άπειρα παιχνίδια!

Ας δούμε τι μπορούμε να έχουμε για το σπίτι αλλά και … την παραλία.

Recalbox + Raspberry Pi στο σπίτι

Το Recalbox είναι μία retro gaming πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα, η οποία μπορεί να τρέξει παιχνίδια από 80 διαφορετικές κονσόλες μεταξύ των οποίων:

  • Arcade / Arcade Classics (MAME)
  • NeoGeo / Pocket Color
  • Nintendo NES / Super NES / Nintendo 64 / GameBoy / GB Advance / GB Color
  • Sega Genesis / Game Gear / Megadrive / Mastersystem / Dreamcast
  • Sony Playstation / PSP
  • Atari 2600 / 7800 / ST / Lynx
  • Amstrad, Commodore 64, ScummVM

Με τη βοήθειά του δηλαδή μπορούμε να παίξουμε όλα τα αγαπημένα μας παιχνίδια, από το Pong, το Bubble Bobble και το Metal Slug, μέχρι το Super Mario Bros, το Sonic και το God of War: Chains of Olympus! Υποστηρίζει ταυτόχρονο παιχνίδι για έως και πέντε παίκτες, μας επιτρέπει να σώσουμε το παιχνίδι αν θέλουμε να το συνεχίσουμε κάποια άλλη στιγμή και μπορεί να συνδεθεί με Bluetooth χειριστήρια για να παίζουμε από την άνεση του καναπέ.

Όταν δεν έχουμε διάθεση για παιχνίδι, το Recalbox μπορεί να μετατραπεί και σε ένα κανονικότατο media center, καθώς φέρει ενσωματωμένο το Kodi, κάτι που δε θα βρεις σε καμία «classic» κονσόλα του εμπορίου.

Η καλύτερη επιλογή για να το απολαύσεις στο σπίτι είναι να το εγκαταστήσεις σε ένα Raspberry Pi 4B, το οποίο είναι αρκετά δυνατό για τα 3D παιχνίδια του PSP, ενώ και στο Kodi δε θα δυσκολευτεί να μας προβάλει 4K ταινίες. Το συνδέεις στην τηλεόρασή σου και είσαι έτοιμος! Οδηγίες εγκατάστασης εδώ.

Σημείωση:
Το Recalbox δεν περιλαμβάνει παιχνίδια που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Recalbox + Odroid Go Advance στην παραλία


Στο retro gaming όμως δεν πας για τα ρεκόρ αλλά για τη χαλάρωση. Τώρα λοιπόν που έρχεται το καλοκαιράκι και θα λιώσεις το κορμί σου στην παραλία, το Recalbox σε συνδυασμό με το Odroid Go Advance μπορεί να σου κρατήσει συντροφιά! Στην τιμή μίας από τις «classic» κονσόλες που αναφέραμε προηγουμένως, μπορείς λοιπόν να τις έχεις όλες και να τις κουβαλάς μαζί σου οπουδήποτε!

Το Odroid Go Advance διαθέτει τετραπύρηνο ARM επεξεργαστή, 1GB RAM, οθόνη 3.5 ιντσών, σύνδεση Wi-Fi, θύρα USB και μπαταρία που αντέχει για έως και εννιά ώρες παιχνιδιού (δέκα αν κλείσεις το Wi-Fi). Το παραγγέλνεις από το Recalstore και σου έρχεται σε… κομματάκια!.

Είναι μία DIY κονσόλα που τη συναρμολογείς μόνος σου, οπότε πέρα από τη χαρά του gaming, έχεις την ευκαιρία να μάθεις πώς λειτουργεί στο εσωτερικό του και πού συνδέεται το κάθε εξάρτημα.

Όσον αφορά το χερισμό η κονσόλα είναι πλήρης και συγκεκριμένα διαθέτει:

  • σταυρό και μοχλό για την κίνηση του χαρακτήρα μας
  • τέσσερα βασικά πλήκτρα (A,B,X,Y) και άλλα τέσσερα στο επάνω μέρος (R1, R2, L1, L2)
  • έξι Fn πλήκτρα για για «Select», «Start» και χειρισμό φωτεινότητας οθόνης και έντασης ηχείου
Recalbox + Odroid Go Advance στην παραλία

Για όσους δε θέλουν να μπουν στον κόπο της συναρμολόγησης, υπάρχει επίσης και το Odroid Go Super, μία ελαφρώς πιο ακριβή κονσόλα που διαθέτει μεγαλύτερη οθόνη, δεύτερο μοχλό για το χειρισμό, αλλά χωρίς σύνδεση Wi-Fi.

Το μεγάλο μειονέκτημα των Odroid Go κονσολών είναι ότι δε διαθέτουν έξοδο εικόνας με HDMI για να παίζουμε μαζί τους στην τηλεόραση του σπιτιού. Μπορούμε όμως να συνδέσουμε Bluetooth χειριστήρια για να παίζουμε διπλό, τριπλό ή τετραπλό ή ακόμα καλύτερα μπορούμε να συνδέσουμε πολλές ίδιες κονσόλες μεταξύ τους για ακόμη καλύτερο multiplayer!

Βοήθησε το έργο του Recalbox


Αν ψάχνεις λοιπόν για λίγη retro gaming νοσταλγία στη ζωή σου, επίλεξε μία από τις προτάσεις του Recalbox. Αφενός θα απολαύσεις μία μεγαλύτερη γκάμα παιχνιδιών και αφετέρου θα βοηθήσεις το έργο μίας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, η οποία απαρτίζεται από εθελοντές.

Ρίξε λοιπόν μια ματιά στο Recalstore ή κάνε δωρεά οποιουδήποτε ποσού στο PayPal του έργου.

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://cerebrux.net/2021/06

Leave a Comment