ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το Ubuntu Core φέρνει το real-time processing στο Internet of Things

Οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε το Ubuntu ως λειτουργικό σύστημα επιτραπέζιου υπολογιστή. άλλοι το γνωρίζουν ως έναν εξαιρετικό Linux server ή ως ένα εξαιρετικά δημοφιλές λειτουργικό σύστημα cloud. Αλλά  η Canonical , η μητρική εταιρεία του Ubuntu, είναι επίσης ένας σοβαρός παίκτης στην αρένα του Internet of Things (IoT) . Και με την τελευταία του έκδοση IoT, το Ubuntu Core 22 , η Canonical φέρνει στο τραπέζι την επεξεργασία σε πραγματικό χρόνο. 

Η επεξεργασία σε πραγματικό χρόνο είναι όταν ένα πρόγραμμα ή λειτουργικό σύστημα είναι αρκετά γρήγορο ώστε να μπορεί να εγγυηθεί μια αντίδραση σε δεδομένα εντός μιας αυστηρής προθεσμίας στον πραγματικό κόσμο. Συνήθως, ο υπολογισμός σε πραγματικό χρόνο παρέχει αποτελέσματα από μικροδευτερόλεπτα (ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου) έως χιλιοστά του δευτερολέπτου (ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου). Οι εφαρμογές σε πραγματικό χρόνο που απαιτούν καθυστέρηση μικροδευτερόλεπτων είναι οι εφαρμογές διαπραγμάτευσης υψηλής συχνότητας (HFT) του χρηματιστηρίου. Η πολύ πιο κοινή επεξεργασία σε πραγματικό χρόνο χιλιοστού του δευτερολέπτου χρησιμοποιείται σε τραπεζικές και τηλεπικοινωνιακές εφαρμογές, δίκτυα ψηφιακών διαφημίσεων και αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα. Οι άνθρωποι, παρεμπιπτόντως, έχουν μέσους χρόνους αντίδρασης περίπου 250 χιλιοστά του δευτερολέπτου

Για να το παραδώσει στο Ubuntu, η Canonical ξεκινά με τον  Ubuntu 22.04 LTS real-time kernel . Αυτός βασίζεται στον πυρήνα του upstream Linux v5.15 . Ενσωματώνει επίσης την ενημερωμένη έκδοση κώδικα PREEMPT_RT για αρχιτεκτονική x86_64 και AArch64. Ο real-time scheduler μπορεί να προλάβει νήματα στον πυρήνα, συμπεριλαμβανομένων των κρίσιμων ενοτήτων, των χειριστών διακοπής και των ακολουθιών κώδικα διακοπής-απενεργοποίησης, διασφαλίζοντας περιορισμένες αποκρίσεις. Με την ελαχιστοποίηση των μη preemptive κρίσιμων τμημάτων στον κώδικα του πυρήνα, οι ενημερώσεις κώδικα PREEMPT_RT -- που δεν είναι ακόμη πλήρως upstream -- κάνουν τον πυρήνα πιο preemptive από τον κύριο πυρήνα Linux.

Ενώ βρίσκεται μόνο σε έκδοση beta, ο πυρήνας σε πραγματικό χρόνο του Ubuntu Core 22 σάς δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσετε να εργάζεστε σε εφαρμογές IoT, οι οποίες απαιτούν εξαιρετικά χαμηλή καθυστέρηση και προβλεψιμότητα φόρτου εργασίας για περιπτώσεις βιομηχανικής χρήσης, τηλεπικοινωνιών, αυτοκινήτων και ρομποτικής που είναι ευαίσθητες στο χρόνο. 

Ο Mark Shuttleworth, Διευθύνων Σύμβουλος της Canonical, δήλωσε: «Με αυτήν την έκδοση και τον πυρήνα του Ubuntu σε πραγματικό χρόνο, είμαστε έτοιμοι να επεκτείνουμε τα οφέλη του Ubuntu Core σε ολόκληρο τον ενσωματωμένο κόσμο».

Πέρα από την υπόσχεση για εφαρμογές σε πραγματικό χρόνο, το σημερινό Ubuntu Core παρέχει ένα ισχυρό, πλήρως containerized Ubuntu. Αναλύει τη μονολιθική εικόνα του Ubuntu Linux σε πακέτα γνωστά ως snaps . Αυτό περιλαμβάνει τον πυρήνα, το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές. Κάθε snap εκτελείται σε ένα απομονωμένο sandbox που περιλαμβάνει τις εξαρτήσεις της εφαρμογής για να την κάνει πλήρως φορητή και αξιόπιστη. Το πλαίσιο Snapcraft της Canonical επιτρέπει την ανάπτυξη snap on-rail για γρήγορη επανάληψη, αυτοματοποιημένες δοκιμές και αξιόπιστη ανάπτυξη.

Κάθε συσκευή που εκτελεί το Ubuntu Core έχει το δικό της αποκλειστικό κατάστημα εφαρμογών IoT. Αυτό προσφέρει τόσο στους χρήστες όσο και στους προγραμματιστές τον πλήρη έλεγχο των εφαρμογών που εκτελούν στις συσκευές τους και του τρόπου λειτουργίας τους. 

Το Ubuntu Core εγγυάται επίσης κρίσιμες για τις συναλλαγές ενημερώσεις over-the-air (OTA) όλων των στοιχείων, από τον πυρήνα έως τις εφαρμογές και ξανά. Οι ενημερώσεις είτε θα ολοκληρωθούν με επιτυχία είτε θα επανέλθουν αυτόματα στην προηγούμενη λειτουργική έκδοση. Εν ολίγοις, δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε μια συσκευή με ελαττωματική ή ελλιπή ενημέρωση. 

Τα Core Snaps χρησιμοποιούν επίσης ενημερώσεις delta, οι οποίες μειώνουν την κυκλοφορία του δικτύου. Τέλος, οι εφαρμογές Ubuntu Core χρησιμοποιούν ψηφιακές υπογραφές για να διασφαλίσουν την ακεραιότητα και την προέλευση του λογισμικού.

Εκτός από τις ψηφιακές υπογραφές, το Ubuntu Core περιλαμβάνει και άλλα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Αυτά περιλαμβάνουν ασφαλή εκκίνηση, πλήρη κρυπτογράφηση δίσκου, ασφαλή ανάκτηση και αυστηρό περιορισμό του sandbox. 

Ο Brad Kehler, COO της  KMC Controls , δήλωσε: "Η γκάμα συσκευών IoT της KMC Controls έχει σχεδιαστεί ειδικά για κρίσιμα βιομηχανικά περιβάλλοντα. Η ασφάλεια είναι πρωταρχικής σημασίας για τους πελάτες μας. Επιλέξαμε το Ubuntu Core για τις ενσωματωμένες προηγμένες λειτουργίες ασφαλείας και το ισχυρό πλαίσιο ενημέρωσης over-the-air. Το Ubuntu Core συνοδεύεται από δέσμευση για 10 χρόνια ενημέρωσης ασφαλείας, που μας επιτρέπει να διατηρούμε τις συσκευές ασφαλείς στο πεδίο για μεγάλη διάρκεια ζωής."

Πηγή άρθρου: https://www.zdnet.com/

 

Leave a Comment