ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η οδηγία της ΕΕ για τις μπαταρίες θα διευκολύνει την αντικατάσταση των μπαταριών

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ συμφώνησαν σε μια νέα οδηγία για πιο βιώσιμες μπαταρίες. Το πλήρες κείμενο περιλαμβάνει ουσιαστικές αλλαγές στους τρόπους κατασκευής, συντήρησης και απόρριψης των μπαταριών. Η οδηγία θα καλύπτει τις φορητές μπαταρίες και τα ελαφρά μέσα μεταφοράς.

Τα σχόλιά του repair.eu επικεντρώνονται στις πτυχές της δυνατότητας αντικατάστασης και επισκευής μπαταρίας. 

Γιορτάζουμε την πρόοδο όσον αφορά τη διαθεσιμότητα μπαταριών και το λογισμικό 

Με αυτόν τον νέο κανονισμό, όλα τα νέα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά θα πρέπει να έχουν αντικαταστάσιμες μπαταρίες: σε πολλές περιπτώσεις οι χρήστες θα πρέπει να μπορούν να τις αντικαθιστούν οι ίδιοι. Επίσης, οι μπαταρίες θα διατίθενται ως ανταλλακτικά για 5 χρόνια μετά την κυκλοφορία της τελευταίας μονάδας του μοντέλου στην αγορά. Αν και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, μένει να δούμε αν θα πωληθούν σε λογική τιμή για ανεξάρτητους φορείς εκμετάλλευσης και τελικούς χρήστες. Μέχρι στιγμής, η νομοθεσία της ΕΕ εξακολουθεί να αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει το οικονομικό κόστος της επισκευής. 

Γιορτάζουμε επίσης την απαγόρευση της αθέμιτης πρακτικής της μερικής σύζευξης, ένα τέχνασμα λογισμικού που εμποδίζει την αντικατάσταση εξαρτημάτων, που απαγορεύτηκε από την αγορά της ΕΕ – τουλάχιστον για τις μπαταρίες. Σύμφωνα με τη νέα οδηγία της ΕΕ, το λογισμικό δεν θα χρησιμοποιείται για την αποτροπή αντικατάστασης μιας φορητής μπαταρίας, συμπεριλαμβανομένων των ελαφρών μέσων μεταφοράς ή των βασικών εξαρτημάτων τους με άλλη συμβατή μπαταρία ή βασικά εξαρτήματα. Αυτό είναι κάτι που ζητάει εδώ και καιρό η καμπάνια Right to Repair και ελπίζουμε να δούμε αυτό το επίπεδο φιλοδοξίας και για άλλα ανταλλακτικά πολύ σύντομα.  

Λυπούμαστε για μεγάλες καθυστερήσεις και εξαιρέσεις 

Η έναρξη ισχύος των απαιτήσεων αφαίρεσης μπαταριών θα είναι 42 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας. Αυτό σημαίνει όχι νωρίτερα από τα μέσα του 2026 ή ενδεχομένως ακόμη και το 2027 – τεχνικά σε 4 χρόνια από τώρα! Επιπλέον, αυτό φυσικά θα ισχύει μόνο για νέα μοντέλα που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά μέχρι τότε, επομένως δεν θα επηρεάσει κανένα προϊόν που έχουμε ήδη. Είναι κρίμα όπως και στα προηγούμενα draft, η καθυστέρηση ήταν 24 μήνες, ενάμιση χρόνο λιγότερο.

Αποδοκιμάζουμε επίσης τις εξαιρέσεις για προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε υγρές συνθήκες: η οδηγία δεν θα απαιτεί σχέδια με μπαταρίες που αντικαθίστανται από τον χρήστη για συσκευές όπως ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες και ενδεχομένως wearables. Αυτή η εξαίρεση βασίζεται σε αβάσιμους ισχυρισμούς ασφαλείας, καθώς υπάρχουν ήδη πολλά προϊόντα στην αγορά που λειτουργούν σε υγρές συνθήκες με εύκολες στην αντικατάσταση μπαταρίες, όπως οδοντόβουρτσες, ξυριστικές μηχανές, ηλεκτρικά ποδήλατα, ηλεκτρικά εργαλεία και υποβρύχιοι φακοί.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ακόμη και για τα προϊόντα που επηρεάζονται από αυτές τις εξαιρέσεις, οι μπαταρίες θα πρέπει να μπορούν να αντικατασταθούν από ανεξάρτητους επαγγελματίες επισκευαστές. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν άλλα σχέδια προϊόντων με ενσωματωμένες μπαταρίες σε βαθμό που να καθιστά αδύνατη την αφαίρεσή τους.

Για ελαφριά μέσα μεταφοράς, οι μπαταρίες θα πρέπει να αφαιρούνται μόνο από ανεξάρτητους επαγγελματίες (και όχι από τελικούς χρήστες), αλλά οι απαιτήσεις περιλαμβάνουν τις κυψέλες της μπαταρίας, πράγμα που σημαίνει ότι οι μπαταρίες θα είναι επίσης επισκευάσιμες. Υπάρχει η δυνατότητα για περαιτέρω παρεκκλίσεις σε μελλοντικές κατ' εξουσιοδότηση πράξεις. Η εκστρατεία θα συνεχίσει να προσέχει την ανταπόκριση της βιομηχανίας και θα παλεύει για το δικαίωμά μας να επισκευάζουμε. 

Γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρει η δυνατότητα αφαίρεσης και αντικατάστασης της μπαταρίας; 

Η σύντομη απάντηση είναι: ενδυνάμωση των καταναλωτών, εξοικονόμηση πόρων και ενίσχυση της οικονομίας επισκευής στην ΕΕ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 42% των επισκευών smartphone είναι αντικαταστάσεις μπαταριών, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί οι μπαταρίες έχουν μεγάλη επίδραση στο περιβάλλον. Οι πρόσφατες τάσεις της ενσωμάτωσης μπαταριών σε προϊόντα έχουν συχνά ως αποτέλεσμα αδύνατη την αφαίρεση των μπαταριών. Αυτό προφανώς αυξάνει τις δαπάνες και τις σπατάλες. 

Για παράδειγμα, η διασφάλιση ότι όλα τα νέα τηλέφωνα και ταμπλέτες που πωλούνται στην ΕΕ το 2030 έχουν εύκολα αφαιρούμενες και αντικαταστάσιμες μπαταρίες έχει τη δυνατότητα:

  • Να μειώσει τις ετήσιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG) των συσκευών κατά 30% σε σύγκριση με τη συνήθη λειτουργία. Κατά τη μέση διάρκεια ζωής αυτών των συσκευών, οι μειώσεις των εκπομπών θα ισοδυναμούσαν με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε 1,4 εκατομμύρια σπίτια της ΕΕ για ένα έτος. 
  • Τη μείωση της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης κατά 19,8 δισεκατομμύρια ευρώ ως αποτέλεσμα της μείωσης της άσκοπης αντικατάστασης συσκευών κατά 39 εκατομμύρια μονάδες το 2030.
  • Τη μείωση των απωλειώνκρίσιμων πρώτων υλών όπως το κοβάλτιο, τα στοιχεία σπάνιων γαιών και το ίνδιο.

Διαβάστε περισσότερα για τα περιβαλλοντικά οφέλη των αντικαταστάσιμων μπαταριών στην έκθεσή του repair.eu .

Πηγή άρθρου: https://repair.eu

Leave a Comment