ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Surround360: Ένα Open Source σύστημα καταγραφής βίντεο 3D- 360ᵒ με Ubuntu Linux, από το Facebook

Στις αρχές Απριλίου το Facebook δήλωσε ότι είχε κατασκευάσει ένα σύστημα καταγραφής βίντεο το  "Surround360",  και πριν από λίγες μέρες  ανακοίνωσε ότι προσφέρει με ανοιχτές άδειες χρήσης τόσο το υλικό και το λογισμικό του Surround360 και ανέβασε όλα τα specs και το πηγαίο κώδικα για την συσκευή στο GitHub.

rsz_1rsz_fb_360_010


Το  Surround360 ενσωματώνει 14 κάμερες ευρείας γωνίας με ανάλυση 4 megapixel και global shutters, τοποθετημένα όλα σε σχήμα δαχτυλιδιού. Οι κάμερες μπορούν να εξάγουν  βίντεο με ανάλυση 4Κ, 6Κ, ή 8K. Υπάρχουν επίσης δύο φακοί fisheye στο κάτω μέρος και ένας στο επάνω μέρος για να ολοκληρωθεί η δυνατότητα λήψης 360 μοιρών. Το ανθεκτικό περίβλημα είναι από αλουμίνιο και στερεώνεται σε μια ράβδο, η οποία καλύπτεται μέσω λογισμικού έτσι ώστε να είναι αόρατη όταν το κοιτάζετε με VR συσκευές.

fb4

Η συσκευή είναι χτισμένη εξ ολοκλήρου με  υλικά  που μπορεί να παραγγελθούν online. Μάλιστα το Facebook διαθέτει και ένα εγχειρίδιο που υπόσχεται να σας βοηθήσει να χτίσετε τη συσκευή μέσα σε μόλις τέσσερις ώρες.

Το λογισμικό της συσκευής βασίζεται στο Ubuntu Linux, και σύμφωνα με το Facebook "Το λογισμικό ανοικτού κώδικα Linux  μειώνει το τυπικό  χρόνο επεξεργασίας των αρχείων 3D-360, διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα 8K-ανά-μάτι που  είναι και  η βέλτιστη για την καλύτερη εμπειρία προβολής VR».
Το έργο είναι τρομακτικό λαμβάνοντας υπόψη το ποσό των δεδομένων RAW βίντεο που εμπλέκονται - το Surround360 μπορεί να συλλάβει 120GB ανά λεπτό στα 30fps, ή 240GB στα 60fps. Για να συρράψει όλες τις διαφορετικές λήψεις μαζί, το σύστημα χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο οπτικής ροής  υπολογίζοντας τους τρόπους που βλέπει το ανθρώπινο μάτι,  αντί να χρησιμοποιεί ένα κουραστικό "ράψιμο στο χέρι."

Ο αλγόριθμος οπτικής ροής επιτρέπει την σύνθεση λήψεων, ξεχωριστών για το αριστερό και το δεξί μάτι, καθώς και τις ροές της άνω και της κάτω θέας της κάμερας ως πλαϊνές λήψεις και για να ταιριάζει τα αντικείμενα που εμφανίζονται σε διαφορετικές αποστάσεις.  Ως αποτέλεσμα, η μηχανή μπορεί να διατηρήσει "την ποιότητα της εικόνας, την ακριβή αντίληψη του βάθους και την κλίμακα, άνετο στερεοφωνικό προβολή, και την αύξηση της βύθισης», δηλώνει το Facebook.

Το Surround360 μπορεί να ελέγχεται εξ αποστάσεως από οποιαδήποτε συσκευή με ένα web browser. Η επιφάνεια εργασίας του Ubuntu Linux 14.04  που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία, ωστόσο, πρέπει να είναι -όπως είναι λογικό- σε  top-of-the-line hardware, και ικανό να χειριστεί 17Gbps ταχύτητα μεταφοράς και να υπάρχουν διαθέσιμα τουλάχιστον 8-way level-5 RAID SSD  για να συμβαδίσουν με τους ισοχρονικούς ρυθμούς λήψης της κάμερας.

Διαβάστε περισσότερα για το Surround360

Πηγή άρθρου: https://www.linux.com/

Leave a Comment