ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Γιατί είναι σημαντική η πιστοποίηση του OSHWA για το open source hardware

Το κίνημα του open source hardware έχει αποκτήσει μια τεράστια δυναμική από το 2010, με νέες βιομηχανίες να εντάσσονται στην κοινότητα με ταχείς ρυθμούς. Στην πραγματικότητα, οι αγορές των makers και των τρισδιάστατων εκτυπώσεων, υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 8.5 δισεκατομμύρια US $ έως το 2020. Το υλικό ανοιχτού κώδικα έχει αυξηθεί τόσο πολύ, με αποτέλεσμα να έχει καταστεί δύσκολο να μπορέσει να παρακολουθήσει κανείς τον μεγάλο αριθμό έργων ανοιχτού κώδικα. Επιπρόσθετα είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλιστεί ότι όλα τα έργα που φέρουν την ετικέτα "Open source" ακολουθούν τις αρχές και τον ορισμό του υλικού ανοιχτού κώδικα που δημιουργήθηκε από την κοινότητα. Στην πραγματικότητα, δεν είναι όλα τα υλικά που χρησιμοποιεί ένας maker, ή ένας 3d printer, ανοιχτού κώδικα.

Λόγω της δυναμικής της βιομηχανίας και της πιθανότητας συγχύσεων για το τι είναι open source hardware, to Open Source Hardware Association (OSHWA) ξεκίνησε ένα πρόγραμμα πιστοποίησης το 2016, ανταποκρινόμενο στα αιτήματα για πιστοποίηση από τους χομπίστες και από τις ίδιες τις εταιρείες που κατασκευάζουν open source hardware.

Ένας λόγος που είναι η πιστοποίηση τόσο σημαντική, είναι ότι είναι δύσκολο να αδειοδοτήσετε υλικό χωρίς δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Έτσι, το OSHWA ήρθε με μια λύση και έδωσε μια εμπορική πιστοποίηση για εταιρείες που επιθυμούν να την εφαρμόσουν. Αυτή η λύση δεν προστατεύει ακόμα το υλικό ή το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αλλά προστατεύει το σήμα. Για την πιστοποίηση, το Open Source Hardware Association απαιτεί οι δημιουργοί του υλικού να δημοσιεύουν μια λίστα από υλικό, λογισμικό, σχηματικές αναπαραστάσεις, αρχεία του σχεδιασμού, και άλλα έγγραφα που απαιτούνται για να κατασκευαστούν παράγωγα προϊόντα. Οι απαιτήσεις αυτές να ισχύουν για πλακέτες κυκλωμάτων, 3D printed cases, ηλεκτρονικούς επεξεργαστές, καθώς και κάθε άλλο υλικό που πληροί τον ορισμό OSHWA από υλικό ανοιχτού κώδικα. Όταν οι κατασκευαστές hardware συμπληρώσουν μια νομικά δεσμευτική συμφωνία, τους επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το σήμα Ανοιχτού Υλικού.

Παρέχει επίσης στην εταιρεία κάποια δυνατότητα νομικής προσφυγής εάν κάποιος κλώνος του έργου της, κλείσει τον κώδικα του έργου ή δεν ακολουθεί τον ορισμό υλικού ανοιχτού κώδικα, εφόσον το εμπορικό σήμα πιστοποίησης εμφανίζεται και στον κλώνο.

Κατά τους έξι μήνες από την έναρξη της πιστοποίησης, οι εταιρείες και οι χομπίστες από εννέα διαφορετικές χώρες έχουν ήδη πιστοποιήσει περισσότερα από 100 έργα ή προϊόντα.

Η πιστοποίηση είναι ένα βήμα για να σκεφτόμαστε ολιστικά τον ανοιχτό κώδικα, συμπεριλαμβανομένου του υλικού, του λογισμικού και των δεδομένων. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ένα ανοιχτό μέλλον χωρίς να αναφέρουμε το Διαδίκτυο των πραγμάτων. Το IoT είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης του hardware, του λογισμικού και των δεδομένων. Αν και το IoT υπήρξε σε πολλές μορφές στο παρελθόν,  (π.χ. ως τεχνολογία μηχανής προς μηχανή (M2M)), σήμερα οι προσωπικές συσκευές αυξάνουν τον αριθμό των συνδεδεμένων συσκευών και οι περισσότερες από αυτές βασίζονται στον τελικό χρήστη για να εφαρμόσουν τις ενημερώσεις ασφαλείας τους. Αυτή η συγχώνευση σημαίνει ότι οι βιομηχανίες αλληλεπικαλύπτονται και συνεργάζονται στενά.

Η ελπίδα του OSHWA είναι ότι το υλικό ανοιχτού κώδικα θα θεωρηθεί ως μια ασφαλής επιλογή για το IoT, ακριβώς όπως έχει κάνει και το λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Αλλά εξαρτάται και από το hardware να μοιράζεται την ευθύνη για την ασφάλεια. Ενώ η πιστοποίηση OSHWA δεν καλύπτει την ασφάλεια, μπορεί να πει στον τελικό χρήστη ότι ένα πιστοποιημένο προϊόν ή έργο ακολουθεί τους κοινοτικούς κανόνες του υλικού ανοιχτού κώδικα και μπορεί να στηριχθεί πάνω σε αυτά τα πρότυπα.

Το OSHWA σας παροτρύνει να πιστοποιήσετε το ανοιχτό υλικό στο οποίο τυχόν εργάζεστε, και να συμβουλεύεστε το OSHWA Certification Directory αν ψάχνετε για πραγματικά open source hardware.

Πηγή άρθρου: https://opensource.com

Leave a Comment