ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Γιατί πρέπει να ζητάτε λογισμικό ανοιχτού κώδικα για τις συσκευές IoT σας

Σε έναν κόσμο όπου οι συσκευές IoT γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες, υπάρχει ένας άλλος λόγος για τον οποίο πρέπει να ζητάτε λογισμικό ανοιχτού κώδικα για την συσκευή σας: Για να έχετε μακροπρόθεσμη υποστήριξη.

Εφαρμογή Weloop Hey 3S Weloop

Ποιο είναι το πρόβλημα με το κλειστό λογισμικό στις συσκευές ΙΟΤ; Δεν είστε πότε σίγουροι ότι η συσκευή σας θα υποστηρίζεται, όσο αυτή ακόμα λειτουργεί. Για παράδειγμα, η εταιρεία WeLoop έκλεισε στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και ενώ η εφαρμογή της για το smartwatch, λειτούργησε καλά για περίπου ένα χρόνο μετά από αυτό, πρόσφατα δεν είναι δυνατή η σύνδεση της στην εφαρμογή για να πρόσβαση στα δεδομένα και / ή για την ενημέρωση των ρυθμίσεων της. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στις μικρές εταιρίες, μιας και μεγάλες εταιρείες όπως η Google σταματούν έργα όπως το σύστημα συναγερμού Google Nest Secure,,

Με πολλές οικιακές συσκευές να γίνονται πλέον έξυπνες, υπάρχει ο κίνδυνος να μειωθεί η αναμενόμενη διάρκεια ζωής τους ενώ θα έπρεπε να λειτουργούν για χρόνια, όπως για παράδειγμα ψυγεία ή πλυντήρια ρούχων. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που κάποιοι άνθρωποι εγκαθιστούν firmware ανοιχτού κώδικα, χωρίς cloud στη συσκευή τους, όπως το Tasmota για συσκευές οικιακού αυτοματισμού ή το Valetudo για ηλεκτρικές σκούπες.

Από την άλλη πλευρά, έργα όπως το PineTime smartwatch που υποστηρίζεται από την κοινότητα, πούλησε χιλιάδες μονάδες σε σύντομο χρονικό διάστημα αμέσως μετά την κυκλοφορία του firmware InfiniTime 1.0.

Λογισμικό ανοιχτού κώδικα PineTime Gadgetbridge

Ενώ το ρολόι δεν είναι τεχνικά 100% υλικό ανοιχτού κώδικα, τα PDF schematics είναι διαθέσιμα, το firmware του είναι ανοιχτού κώδικα (και μπορείτε να επιλέξετε περισσότερα από ένα) και λειτουργεί με την εφαρμογή Android ανοιχτού κώδικα Gadgetbridge, καθώς και με το Πρόγραμμα GTK Siglo για Linux. Μπορείτε επίσης να βρείτε άλλους πόρους στο Wiki του.

Εάν μια συσκευή IOT υποστηρίζεται από ένα συγκεκριμένο έργο ανοιχτού κώδικα, επωφελείται από την μακροπρόθεσμη υποστήριξη της κοινότητας , χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος και σταματήσει ξαφνικά να λειτουργεί καθώς μια εταιρεία αποφασίζει ότι δεν είναι πλέον κερδοφόρα η συσκευή.

Πηγή άρθρου: https://www.cnx-software.com/

Leave a Comment