ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η Google και η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεργάζονται για την κατασκευή τσιπ ανοιχτού κώδικα

Η Google και η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλουν να επιταχύνουν τη σχεδίαση και την κατασκευή νέων συσκευών ημιαγωγών, υιοθετώντας το μοντέλο ανοιχτού κώδικα για να επιτρέψουν στα πανεπιστήμια και τις νεοφυείς επιχειρήσεις να εκμεταλλεύονται καινοτόμες ιδέες. Η συμφωνία συνεργασίας έρευνας και ανάπτυξης θα επιτρέψει στο Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να παράγει τσιπ ανοιχτού κώδικα που οι ερευνητές και οι εταιρείες θα είναι ελεύθερες να χρησιμοποιούν και να προσαρμόζουν στις εφαρμογές τους.

Μια νέα συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ και της Google θα μπορούσε να προκαλέσει ένα κύμα νέων σχεδίων και καινοτομιών στα chip. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, η συνεργασία Google-NIST απαντά σε ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα στον κλάδο των ημιαγωγών: οι μεγάλες εταιρείες έχουν έτοιμη πρόσβαση σε νέα τσιπ και σχέδια, ενώ πανεπιστήμια, ερευνητές και μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο εμπόδιο καθώς προσπαθούν να δημιουργήσουν κάτι νέο. Ένας σχεδιασμός τσιπ ανοιχτού κώδικα, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς ή τέλη αδειοδότησης, θα πρέπει να επιταχύνει την καινοτομία και να μειώσει δραματικά το κόστος.

Η συμφωνία αναφέρει ότι η NIST, μαζί με τους πολλούς ερευνητικούς της εταίρους (University of Michigan, University of Maryland, George Washington University, Brown University, Carnegie Mellon και άλλοι), θα παράσχει νέα σχέδια τσιπ που θα κατασκευαστούν από τη Skywater Technology στη Μινεσότα. Η Google θα χρηματοδοτήσει το αρχικό κόστος κατασκευής, επιδοτώντας και την πρώτη σειρά παραγωγής.

Στόχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι να δημιουργήσει μια νέα και οικονομικά προσιτή εγχώρια προμήθεια τσιπ για έρευνα και ανάπτυξη, έναν τρόπο να «απελευθερωθεί το δυναμικό καινοτομίας» των ερευνητών και των startups.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του NIST, Laurie E. Locascio, η συνεργασία σχεδιάστηκε πριν από την εισαγωγή της νέας νομοθεσίας για το CHIPS Act και είναι ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση, η βιομηχανία και οι ακαδημαϊκοί μπορούν να συνεργαστούν για τον κοινό στόχο της διατήρησης της ηγετικής θέσης των ΗΠΑ στην βιομηχανία της τεχνολογίας.

Στα σχέδια NIST, σχεδόν 40 μοναδικά σχέδια τσιπ θα χρηματοδοτηθούν σε συνεργασία με την Google για την τροφοδοσία διαφορετικών εφαρμογών όπως νέες συσκευές μνήμης, νανοαισθητήρες, βιοηλεκτρονικά και τσιπ για τεχνητή νοημοσύνη και κβαντικούς υπολογιστές. Τα σχέδια ανοιχτού κώδικα θα επιτρέψουν στους ερευνητές να τρέξουν με νέες ιδέες και να μοιραστούν δεδομένα χωρίς περιορισμούς.

Κατά την παρουσίαση της νέας πρωτοβουλίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Δημόσιου Τομέα της Google, Will Grannis, υπογραμμίζει τη «μακρά ιστορία ηγεσίας στον ανοιχτό κώδικα της εταιρείας. Δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα θα είναι σε θέση να επαναλάβουν το έργο του άλλου, εκδημοκρατίζοντας έτσι την καινοτομία στη νανοτεχνολογία και την έρευνα στους ημιαγωγούς. Τα τσιπ θα παράγονται στο χυτήριο Skywater χρησιμοποιώντας βιομηχανικά πρότυπα δίσκους γκοφρέτας 200nm, τους οποίους τα πανεπιστήμια και άλλοι συνεργάτες στη συνέχεια θα χωρίσουν σε χιλιάδες μεμονωμένα τσιπ στις δικές τους εγκαταστάσεις επεξεργασίας.

Πηγή άρθρου: https://www.techspot.com

Leave a Comment