ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει ναι στο δικαίωμα στην επισκευή – Τα θετικά και τα αρνητικά σημεία της απόφασης

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με το σχέδιο νομοθεσίας για την ενίσχυση του δικαιώματος στην επισκευή και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μαζικής κατανάλωσης.

Πριν από λίγες ημέρες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οριστικοποίησε τη θέση του σχετικά με ένα ισχυρότερο «δικαίωμα στην επισκευή» για τους καταναλωτές, με 590 ψήφους υπέρ, 15 κατά και 15 αποχές. Στόχος της πρότασης του ΕΚ είναι να ενθαρρυνθεί μια πιο βιώσιμη κατανάλωση, διευκολύνοντας την επισκευή ελαττωματικών προϊόντων, μειώνοντας τα απόβλητα και στηρίζοντας τον κλάδο των επισκευών.

Με σχεδόν ομόφωνη ψηφοφορία, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ψήφισαν ναι στην έκθεση της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO), η οποία αποτελεί αξιέπαινη βελτίωση σε σχέση με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το εγκεκριμένο κείμενο αντιμετωπίζει το υπερβολικό κόστος επισκευής μέσω της διαφανούς τιμολόγησης των ανταλλακτικών, ενισχύει ένα ανοιχτό οικοσύστημα επισκευής και αντιμετωπίζει τις άδικες πρακτικές κατά της επισκευής από τους κατασκευαστές.

Φθηνότερη και ευκολότερη επισκευή

Σε μια τεράστια νίκη για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή, το Κοινοβούλιο ενέκρινε μια σταθερή απαγόρευση συμβατικών τεχνικών, υλικού ή λογισμικού που εμποδίζουν την επισκευή. Οι νομοθέτες ενέκριναν επίσης υποχρεώσεις για δίκαιη τιμολόγηση και προσβασιμότητα των ανταλλακτικών. Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο για δέκα κατηγορίες προϊόντων*

Εντούτοις, αυτοί οι παράγοντες είναι σημαντικοί παράγοντες για την επισκευές από τους πολίτες και τις ανεξάρτητες επισκευές, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν είναι βιώσιμη επιλογή αφού οι παραγωγοί ελέγχουν την τιμολόγηση και την προμήθεια ανταλλακτικών. Εάν τεθούν σε εφαρμογή, οι παραγωγοί θα πρέπει να παρέχουν ανταλλακτικά σε τιμή που δεν εισάγει διακρίσεις για το σύνολο της αναμενόμενης διάρκειας ζωής ενός προϊόντος. Επιπλέον, θα πρέπει να διαθέσουν πληροφορίες και εργαλεία επισκευής για όλους τους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων των ανεξάρτητων επισκευαστών, των ανακατασκευαστών, των ανακαινιστών και των τελικών χρηστών.

Επισκευή πριν την αντικατάσταση

Για πρώτη φορά, οι παραγωγοί θα υποχρεωθούν επίσης να προσφέρουν επισκευή ως επιλογή ακόμη και εκτός της περιόδου εγγύησης. Επιπλέον, το νέο νομικό πλαίσιο εγγύησης ορίζει ότι οι πωλητές και οι κατασκευαστές πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην επισκευή ως λύση έναντι της αντικατάστασης - αν και αυτό δεν θα ισχύει εάν οι πωλητές ισχυρίζονται ότι η επισκευή θα ήταν πιο ακριβή από την αντικατάσταση.

Δεν περιλαμβάνονται προβληματικά προϊόντα

Αν και χαιρετίζουμε τη σημερινή ψηφοφορία ως ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, εκφράζουμε τη λύπη μας που οι διατάξεις που επιτρέπουν μια πιο διαφανή και οικονομικά προσιτή πρόσβαση στα ανταλλακτικά και περιορίζουν τις πρακτικές κατά των επισκευών καλύπτουν μόνο περιορισμένο αριθμό προϊόντων. Η προστασία των καταναλωτών εξακολουθεί να μην επεκτείνεται σε πιο προβληματικά και προϊόντα σχεδιασμού, όπως πολλά ηλεκτρονικά είδη και προϊόντα ΤΠΕ, παιχνίδια και μικρές οικιακές συσκευές.

Το Συμβούλιο της ΕΕ απορρίπτει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κανόνες επισκευής

Δυστυχώς, το κείμενο του Συμβουλίου έχει γενικά αποδυναμώσει την πρόταση της Επιτροπής. Το κείμενο του Συμβουλίου είναι σαφώς ένα τεράστιο βήμα πίσω από την έκδοση του κειμένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς δεν αντιμετωπίζει τις βασικές πτυχές των πρακτικών κατά των επισκευών (όπως η σύζευξη λογισμικού ανταλλακτικών) που θεσπίζουν οι κατασκευαστές ούτε η άδικη τιμή για τα ανταλλακτικά.

Το Συμβούλιο διέγραψε επίσης την προτεραιότητα που δόθηκε στην επισκευή έναντι της αντικατάστασης βάσει του νομικού πλαισίου εγγύησης, η οποία προτάθηκε από την Επιτροπή της ΕΕ (αν και ήδη με περιορισμούς) και εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι κρίσιμες διατάξεις που επιτρέπουν την οικονομική προσιτότητα των επισκευών καλύπτονται από τις τροπολογίες του Κοινοβουλίου (στο άρθρο 5 και το άρθρο 9) και καλούμε τους τριμερείς διαπραγματευτές να διατηρήσουν τη φιλοδοξία του Κοινοβουλίου στο τελικό κείμενο.

Το Συμβούλιο περιόρισε επίσης περαιτέρω την εμβέλεια των προϊόντων που καλύπτονται από τους νέους κανόνες επισκευής, απορρίπτοντας τα ψυγεία. Καθυστέρησαν επίσης το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής από τα κράτη μέλη για επιπλέον 6 μήνες.
Σε μια πιο θετική είδηση, το Συμβούλιο πρόσθεσε στην υποχρέωση των κατασκευαστών για επισκευή (άρθρο 5) ότι πρέπει να πραγματοποιούν επισκευές σε λογική τιμή. Αυτό δεν αναφέρθηκε στην αρχική πρόταση της Επιτροπής ούτε στις τροπολογίες που εισήγαγε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από τις 7 Δεκεμβρίου, τα τρία θεσμικά όργανα θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται για να συμφωνήσουν σε ένα τελικό συμβιβαστικό κείμενο. Καλούμε τους τριμερείς διαπραγματευτές να διατηρήσουν τη φιλοδοξία του Κοινοβουλίου στο τελικό κείμενο και να παραδώσουν επιτέλους ένα πραγματικό δικαίωμα επιδιόρθωσης πριν από το τέλος της τρέχουσας θητείας και τις επόμενες εκλογές της ΕΕ την άνοιξη του 2024.

----------------------

* Οι δέκα κατηγορίες αποτελούνται από ποδήλατα και εννέα άλλες ομάδες προϊόντων που καλύπτονται επί του παρόντος από απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού: smartphone και tablet, πλυντήρια ρούχων, στεγνωτήρια, πλυντήρια πιάτων, ψυγεία, οθόνες, εξοπλισμός συγκόλλησης, ηλεκτρικές σκούπες και servers.

Πηγή άρθρου: https://repair.eu/

Leave a Comment