ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

RISC-V: ‘Ενα μεγάλο κίνημα στο μέτωπο του Open Hardware

Το λογισμικό, και κατ' επέκταση ο ψηφιακός κόσμος, έχει αποδειχθεί πιο πρόσφορο έδαφος για την υιοθέτηση του  Ανοιχτού Κώδικα από το hardware.

Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις: όπως  το Open Compute Project, Arduino   Ανοίξτε το Compute Project, το  Arduino και σχέδια τρισδιάστατων εκτυπωτών. Όμως, παρά τις προηγούμενες προσπάθειες όπως το  OpenSPARC, είναι δύσκολο να υποστηριχθεί ότι υπήρξε ένας επιτυχημένος ανοιχτός επεξεργαστής σχετικός με server hardware.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει. Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του 2023, το RISC-V International, ένας οργανισμός-μέλος του Linux Foundation , μοιράστηκε μερικά εντυπωσιακά στατιστικά ανάπτυξης. Τα μέλη στον οργανισμό αυξήθηκαν κατά 23% το 2023. Έχουν παραχθεί σχεδόν δύο δισεκατομμύρια συστήματα σε ένα τσιπ (SoC) που ενσωματώνουν την αρχιτεκτονική RISC-V. Μια πρόβλεψη από τον Όμιλο SHD θεωρεί ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) ίση με περισσότερο από 40% για το υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας. Οι περισσότεροι μεγάλοι προμηθευτές πυριτίου και πάροχοι cloud εξερευνούν και υιοθετούν το RISC-V. (Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις συζητήσεις της κεντρικής ομιλίας και της Συνόδου κορυφής στο  Κανάλι YouTube.)

Το RISC-V αναπτύχθηκε στο Parallel Computing Laboratory (Par Lab) του University of California Berkeley, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Ντέιβιντ Πάτερσον. Τον Μάιο του 2010, ο καθηγητής Krste Asanović και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Yunsup Lee και Andrew Waterman ξεκίνησε την ανάπτυξη του συνόλου εντολών RISC-V. Διατίθεται mε ελεύθερη  άδεια χρήσης και μια ανοιχτή αρχιτεκτονική συνόλου εντολών επεξεργαστή (ISA), αλλά όχι ένα συγκεκριμένο σχέδιο που οι χρήστες πρέπει να υιοθετήσουν (ή όχι) ως έχει.

Το RISC-V ήταν ανοιχτού κώδικα από την αρχή και δεν συνδέθηκε με κανέναν μόνο προμηθευτή. Σχεδιάστηκε επίσης για να είναι επεκτάσιμο και αγνωστικό στην υλοποίηση. Μια πρόκληση για το RISC-V ήταν να εξισορροπήσει την ευελιξία των πολλών επεκτάσεων του RISC-V με τον κατακερματισμό που μπορούν να επιφέρουν. Αυτό δεν ήταν μεγάλο πρόβλημα στον χώρο  των embedded όπου το RISC-V είχε την πρώτη του κύρια εφαρμογή επειδή τα σχέδια εκεί είναι συχνά σε μεγάλο βαθμό προσαρμοσμένα. Επιτρέπει την ανάπτυξη νέων ενσωματωμένων τεχνολογιών που εφαρμόζονται σε Field-programmable gate arrays (FPGAs), καθώς και στην κατασκευή μικροελεγκτών, μικροεπεξεργαστών και εξειδικευμένων μονάδων επεξεργασίας δεδομένων (DPU).

Το οικοσύστημα λογισμικού RISC-V

Ωστόσο, καθώς το RISC-V αρχίζει να προχωρά σε σχέδια για server, ένας μεγαλύτερος βαθμός τυποποίησης γίνεται  πιοσημαντικός. (Θυμηθείτε τους πολέμους του Unix όταν ο επεξεργαστής και τα συστήματα κάθε προμηθευτή απαιτούσαν ένα μοναδικό λειτουργικό σύστημα και εφαρμογές.) Ενώ το RISC-V στους διακομιστές είναι ακόμα εκκολαπτόμενο, προσελκύει την προσοχή. Για παράδειγμα, το EuroHPC είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που συνεργάζεται με το RISC-V στον υπολογιστικό χώρο υψηλής απόδοσης. Το ISOLDE είναι ένα άλλο ευρωπαϊκό έργο που εξετάζει τους επεξεργαστές RISC-V υψηλής απόδοσης για εφαρμογές αυτοκινήτων, διαστήματος και Διαδικτύου των πραγμάτων (IoT).

Η κύρια απάντηση στον κατακερματισμό είναι τα προφίλ RISC-V, ένα σύνολο τυποποιημένων υποσυνόλων του πλήρους ISA RISC-V. Έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίζουν ότι οι υλοποιητές υλικού και οι προγραμματιστές λογισμικού μπορούν να διασταυρωθούν με μια διεπαφή που είναι χτισμένη γύρω από ένα σύνολο επεκτάσεων με περιορισμένη ευελιξία σχεδιασμένη να υποστηρίζει καλά καθορισμένες κατηγορίες συστημάτων και εφαρμογών.

Το Linux Foundation Europe ξεκίνησε ένα σχετικό έργο λογισμικού τον Μάιο του 2023: τRISC-V Software Ecosystem (RISE) Project.. Η εστίαση είναι στην επιτάχυνση της διαθεσιμότητας λογισμικού για πυρήνες RISC-V υψηλής απόδοσης και απόδοσης ισχύος με λειτουργικά συστήματα υψηλού επιπέδου για μια ποικιλία τμημάτων της αγοράς. Αυτό το οικοσύστημα περιλαμβάνει εργαλεία ανάπτυξης λογισμικού (όπως LLVM και GCC), υποστήριξη εικονικοποίησης, χρόνους εκτέλεσης γλωσσών, ενοποίηση διανομής Linux (συμπεριλαμβανομένων των Ubuntu, Debian, Fedora, Red Hat Enterprise Linux και Alpine) και λογισμικό συστήματος (συμπεριλαμβανομένου UEFI και ACPI.) Ως μέρος της συλλογικής ανάπτυξης λογισμικού για το RISC-V, το RISE θα εργαστεί ανοδικά πρώτα με τις υπάρχουσες κοινότητες ανοιχτού κώδικα σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές Ανοικτού Κώδικα. Μια άλλη πρόσφατη προσπάθεια τυποποίησης είναι το Boot and Runtime Services (BRS.) Σχεδιάζει να δημιουργήσει μια προδιαγραφή που στοχεύει το λειτουργικό σύστημα και το περιβάλλον πυρήνα για την εκκίνηση και τη λειτουργία αυτών των λειτουργικών συστημάτων σε μηχανήματα κατηγορίας εφαρμογής RISC-V. Η προδιαγραφή θα χρησιμοποιηθεί ως εξάρτηση για την προδιαγραφή της πλατφόρμας OS-A.

Προχωρώντας μπροστά

Το RISC-V αναμένεται ευρέως να συνεχίσει να αυξάνει γρήγορα το αποτύπωμά του σε μικρές συσκευές. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη δυνατότητα για το RISC-V σε μεγαλύτερα συστήματα, ακόμη και σε διακομιστές, καθώς και συνεχιζόμεκατεβάσω 2 έργα με τνη εργασία για την ενσωμάτωση του RISC-V με άλλο υλικό, όπως τα FPGA. Η επιτυχία του, ειδικά σε ορισμένους από αυτούς τους νεότερους τομείς, θα εξαρτηθεί από ένα οικοσύστημα λογισμικού και γι' αυτό η συνεργασία γύρω από το RISC-V σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα θα είναι κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία του.

Πηγή άρθρου : https://opensource.net/risc-v-update/

Leave a Comment