ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το Linux Foundation και το RISC-V International ξεκινούν δωρεάν μαθήματα εκπαίδευσης για το RISC-V

Το RISC-V , η αναδυόμενη αρχιτεκτονική επεξεργαστή ανοιχτού κώδικα μεγαλώνει. Αρχικά, το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής στο RISC-V προήλθε από hardware hackers που πειραματίζονταν σε επεξεργαστές RISC-V σε boards από εταιρείες όπως η  SiFive η SparkFun και η BeagleBoard . Υπάρχει ακόμα ακόμη και ένας μικρός υπολογιστής RISC-V με επωνυμία BBC Doctor για παιδιά. Όμως, σύμφωνα με τον CTO της RISC-V Mark Himelstein, οι επεξεργαστές RISC-V έχουν ήδη βρει ένα σπίτι σε κέντρα δεδομένων και διακομιστές cloud της Alibaba. Λοιπόν, ήρθε η ώρα για μαθήματα σχετικά με τον τρόπο χρήσης αυτής της νέας αρχιτεκτονικής υλικού ανοιχτού κώδικα.

Έτσι, το Linux Foundation και η RISC-V International , η μη κερδοσκοπική εταιρεία πίσω από την αρχιτεκτονική σετ εντολών RISC-V (ISA), ξεκίνησαν δύο νέα δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα κατάρτισης για να βοηθήσουν όσουν θέλουν να ξεκινήσουν με το RISC-V ISA. Τα μαθήματα είναι διαθέσιμα στο edX.org .

Με την πρόσφατη αύξηση του ενδιαφέροντος και την ανάπτυξη πυρήνων RISC-V, συστημάτων on-chip (SoCs), developer boards και λογισμικού και εργαλείων, υπάρχει ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα να εμπλουτιστούν οι γνώσεις για την εφαρμογή και τη χρήση του RISC-V.

Το πρώτο μάθημα, Εισαγωγή στο RISC-V (LFD110x) , σας καθοδηγεί στο οικοσύστημα του RISC-V, στις προδιαγραφές RISC-V, στον τρόπο επιμέλειας και ανάπτυξης των προδιαγραφών RISC-V και των τεχνικών πτυχών της συνεργασίας με το RISC-V τόσο ως προγραμματιστής και τελικός χρήστης. Το μάθημα σας παρέχει τις γνώσεις που θα χρειαστείτε για να συμμετάσχετε στην κοινότητα RISC-V, να συμβάλλετε στις προδιαγραφές ISA και να αναπτύξερς ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων λογισμικού και υλικού RISC-V. Ο Jeffrey "Jefro" Osier-Mixon, διευθυντής προγράμματος για το RISC-V International και ο Stephano Cetola, διευθυντής τεχνικού προγράμματος για το RISC-V International, έχουν αναπτύξει αυτό το μάθημα. 

Το δεύτερο μάθημα, το Building a RISC-V CPU Core (LFD111x) , εστιάζει στον ψηφιακό σχεδιασμό λογικής και στη βασική κεντρική μονάδα επεξεργασίας (CPU). Σε αυτό, θα μάθετε να χρησιμοποιείτε το ολοκληρωμένο διαδικτυακό περιβάλλον ανάπτυξης (IDE) του Makerchip . Θα εφαρμόσετε τεχνολογίες που κυμαίνονται από λογικές πύλες έως έναν απλό και πλήρη πυρήνα CPU RISC-V. Το μάθημα θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με μια ποικιλία αναδυόμενων τεχνολογιών που υποστηρίζουν ένα οικοσύστημα υλικού ανοιχτού κώδικα, συμπεριλαμβανομένης του RISC-V transaction-level verilog. Το μάθημα έχει αναπτυχθεί από τον Steve Hoover, founder της Redwood EDA
 

Πηγή άρθρου: https://www.zdnet.com

Leave a Comment