Τον Απρίλιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσημα τον Κανονισμό Οικολογικού Σχεδιασμού για τα Αειφόρα Προϊόντα (ESPR), ένα νόμο που έχει σχεδιαστεί για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των προϊόντων μας. Με το ESPR, οι νομοθέτες της ΕΕ βασίζονται στα επιτεύγματα της Οδηγίας οικολογικού σχεδιασμού, η οποίο αντιμετωπίζει τη χρήση ενέργειας των συσκευών. Έκτοτε έχουν θεσπιστεί ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης για περισσότερες από 40 ομάδες προϊόντων στο πλαίσιο του οικολογικού σχεδιασμού για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας αυτών των προϊόντων κατά 10% και εξοικονόμηση νοικοκυριών της ΕΕ περίπου 120 δισεκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς ενέργειας.
Ο νέος ESPR περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις ομάδες προϊόντων και αντιμετωπίζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις πέρα από την ενεργειακή απόδοση από την κατασκευή έως το τέλος του κύκλου ζωής τους. Μεταξύ άλλων, ο νόμος επιτρέπει ένα ευρύτερο φάσμα απαιτήσεων απόδοσης και πληροφόρησης και αντιμετώπιση πτυχών όπως η επισκευαστικότητα, η ανθεκτικότητα και η πρόωρη απαξίωση; απαγορεύει την καταστροφή απούλητων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων (εν όψει πιθανής απαγόρευσης για ηλεκτρονικές συσκευές) και εισάγει ένα ψηφιακό διαβατήριο προϊόντος για την αποθήκευση πληροφοριών σχετικά με ένα προϊόν καθ' όλη τη διάρκεια ζωής του.
Πολλά πρέπει ακόμη να καθοριστούν στο παράγωγο δίκαιο
Ο οικολογικός σχεδιασμός επιτρέπει την υιοθέτηση περιβαλλοντικών απαιτήσεων που πρέπει να πληρούν τα προϊόντα για να πωληθούν στην ΕΕ. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν πράγματα όπως η ανθεκτικότητα, η δυνατότητα επισκευής ή η απουσία επιβλαβών χημικών ουσιών. Ωστόσο, οι πραγματικές απαιτήσεις για κάθε ομάδα προϊόντων δεν έχουν ακόμη καθοριστεί τα επόμενα χρόνια και θα δημοσιευθούν στο παράγωγο δίκαιο. Το κείμενο που ψηφίστηκε τον Απρίλιο θέτει επομένως μόνο το νομικό πλαίσιο, ορίζοντας ποιες παραμέτρους μπορούν να υπάρχουν απαιτήσεις και τη διαδικασία για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να τεθούν αυτές οι απαιτήσεις.
Οι πραγματικές απαιτήσεις θα καθοριστούν μόνο στο επόμενο στάδιο. Ποιες ομάδες προϊόντων θα αντιμετωπιστούν πρώτα υπόκεινται στο σχέδιο εργασίας που εκπόνησε η Επιτροπή εντός εννέα μηνών από την έναρξη ισχύος του ESPR – αλλά τουλάχιστον τα προϊόντα ΤΠΕ και άλλα ηλεκτρονικά είδη αποτελούν ομάδα προτεραιότητας.
Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι αρκετά αργή, καθώς οι απαιτήσεις πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και στη συνέχεια θα ισχύουν μόνο 18 μήνες αργότερα. Τουλάχιστον, είναι δυνατό να τεθούν οριζόντιες απαιτήσεις, δηλαδή απαιτήσεις που ισχύουν για συγκεκριμένες πτυχές σε ένα ευρύτερο φάσμα ομάδων προϊόντων και επομένως είναι πιο πρόσφορες. Η καμπάνια για το δικαίωμα στην επισκευή θα συνεχίσει να πιέζει για τον καθορισμό απαιτήσεων επισκευασιμότητας που θα εφαρμόζονται σε ένα ευρύ σύνολο προϊόντων ΤΠΕ και ηλεκτρονικών ειδών με μία κίνηση. Θα χρειαστεί να διατηρηθεί υψηλή πολιτική πίεση στη νέα εντολή των θεσμικών οργάνων της ΕΕ ώστε να εγκαταλείψουν την αργή και υπερβολικά προσεκτική προσέγγιση «προϊόν ανά προϊόν».
Ελάχιστα πρότυπα για επισκευάσιμα προϊόντα
Αν και πολλά πρέπει ακόμη να καθοριστούν, το πλαίσιο ESPR παρέχει μια ολοκληρωμένη βάση: επιτρέπει τον καθορισμό απαιτήσεων όσον αφορά την επισκευαστικότητα, την ανθεκτικότητα, την αξιοπιστία, τη δυνατότητα αναβάθμισης, καθώς και την πρόληψη της πρόωρης απαξίωσης, μεταξύ άλλων.
Ο καθορισμός απαιτήσεων επισκευής έχει ήδη ξεκινήσει βάσει της ισχύουσας Οδηγίας για τον οικολογικό σχεδιασμό, με 10 ομάδες προϊόντων να καλύπτονται επί του παρόντος*. Ιδιαίτερα επιβάλλουν τη δυνατότητα αντικατάστασης και διαθεσιμότητας ορισμένων ανταλλακτικών, καθώς και την πρόσβαση σε πληροφορίες επισκευής.
Σύμφωνα με το ESPR, οι απαιτήσεις επισκευασιμότητας μπορούν να συνεχίσουν να ορίζονται για ένα ευρύτερο φάσμα προϊόντων. Ο νέος νόμος εισάγει επίσης άλλες πτυχές που σχετίζονται με την επισκευή και τη μειωμένη χρήση πόρων, επιτρέποντας απαιτήσεις για την πρόληψη της πρόωρης απαξίωσης λόγω αναξιόπιστου σχεδιασμού, εμποδίων στην επισκευή, καθώς και έλλειψης ενημερώσεων λογισμικού.
Τέλος, με την εισαγωγή υποχρεωτικών κριτηρίων και ποσόστωσης αγοράς για πράσινες δημόσιες συμβάσεις, ο νέος νόμος αξιοποιεί την αγοραστική δύναμη των εθνικών κυβερνήσεων και των δημόσιων φορέων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι δημόσιες δαπάνες αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό των εθνικών οικονομιών, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική κινητήρια δύναμη για πιο βιώσιμα προϊόντα.
Πρόσβαση σε πληροφορίες επισκευής
Προκειμένου οι καταναλωτές να μπορούν να κάνουν πιο ενημερωμένες επιλογές και να επισκευάζουν τις συσκευές τους, ο νέος Ecodesign περιλαμβάνει επίσης πρόσβαση σε πληροφορίες για προϊόντα, όπως βαθμολογία επισκευής και ανθεκτικότητας, καθώς και πληροφορίες επισκευής και συντήρησης. Οι πληροφορίες θα διατίθενται σε ψηφιακό διαβατήριο προϊόντος, καθώς και σε ηλεκτρονικό μητρώο.
Ένας τέτοιος δείκτης επισκευασιμότητας έχει ήδη δημιουργηθεί για μερικά προϊόντα, αλλά μέχρι στιγμής δεν λαμβάνει υπόψη την τιμή των ανταλλακτικών. Αυτό θα ήταν κρίσιμο: Με ορισμένα ανταλλακτικά που κοστίζουν έως και 160% της τιμής του προϊόντος, οι κατασκευαστές δεν πρέπει να παίρνουν καλούς βαθμούς για την επισκευή εάν πωλούν τα ανταλλακτικά τους με απαγορευτικό κόστος.
Η καταστροφή των απούλητων ηλεκτρονικών ειδών συνεχίζεται
Ενώ ο νέος νόμος για τον οικολογικό σχεδιασμό απαγορεύει την καταστροφή απούλητων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, δεν συμπεριλήφθηκε παρόμοια απαγόρευση για τα απούλητα ηλεκτρονικά είδη, παρά τις προτάσεις από τη βιομηχανία και τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ. Μια σημαντική χαμένη ευκαιρία για να τερματιστεί αυτή η πρακτική των προϊόντων ως καινούργια που καταστρέφονται όταν θα μπορούσαν να είχαν μεταπωληθεί ή τουλάχιστον να είχαν χρησιμοποιηθεί για ανταλλακτικά. Τουλάχιστον, μετά από αδιάκοπες προσπάθειες των περιβαλλοντικών εκστρατειών, τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά προϊόντα θα τύχουν ιδιαίτερης προσοχής όταν η Επιτροπή επανεξετάσει νέες ομάδες προϊόντων που θα συμπεριληφθούν στην απαγόρευση σε τρία χρόνια. Στο μεταξύ, έχουν εισαχθεί απαιτήσεις αναφοράς για την καταστροφή απούλητων αγαθών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ενημέρωση μελλοντικών απαγορεύσεων.
Παραθυράκια σε εθελοντικές συμφωνίες και ανεπίλυτα ερωτήματα σχετικά με τις διαδικτυακές πωλήσεις
Ενώ, ευτυχώς, πολλές προτεινόμενες εξαιρέσεις δεν μπήκαν στο τελικό κείμενο, υπάρχουν δύο πίσω πόρτες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα του νόμου: η δυνατότητα σύναψης εθελοντικών συμφωνιών και το ερώτημα εάν θα αντιμετωπιστεί επαρκώς η συμμόρφωση των προϊόντων σε διαδικτυακές πλατφόρμες.
Οι εθελοντικές συμφωνίες είναι προσπάθειες του κλάδου να ρυθμίσει ο ίδιος ορισμένα προϊόντα. Παρά τα απροσδόκητα κακά αποτελέσματα τέτοιων πρωτοβουλιών, όπως αυτή στους εκτυπωτές, οι εθελοντικές συμφωνίες θα συνεχίσουν να είναι δυνατές στο πλαίσιο του νέου ESPR. Η μόνη προϋπόθεση είναι ότι οι εθελοντικές συμφωνίες θα υπόκεινται σε εξέταση από το φόρουμ Ecodesign, το οποίο ελπίζουμε ότι θα έχει ως αποτέλεσμα τη διασφάλιση κάποιας φιλοδοξίας.
Όσον αφορά τη λογοδοσία των διαδικτυακών πλατφορμών, το ESPR αναφέρεται στον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), ο οποίος δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί πλήρως. Το ερώτημα αν ο DSA θα καταφέρει αποτελεσματικά να δημιουργήσει λογοδοσία για διαδικτυακές πλατφόρμες, η προστασία των καταναλωτών της ΕΕ από δυνητικά μη ασφαλή και μη βιώσιμα προϊόντα, καθώς και οι επιχειρήσεις της ΕΕ από τον αθέμιτο ανταγωνισμό παραμένει ανοιχτή.
Επόμενα βήματα
Μετά την έναρξη ισχύος του ESPR αυτό το καλοκαίρι, το νέο Φόρουμ Οικολογικού Σχεδιασμού θα ιδρυθεί το φθινόπωρο με σκοπό την έγκριση του πρώτου Σχεδίου Εργασίας τον Μάρτιο του 2025, καθορίζοντας το χρονοδιάγραμμα και τις ομάδες προϊόντων που θα εξεταστούν τα επόμενα χρόνια.
Ενώ ο αντίκτυπος του ESPR θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό στις ειδικές απαιτήσεις για κάθε ομάδα προϊόντων, καθώς και στην κατάλληλη επιβολή, παρέχει ένα ευρύ πλαίσιο για την εντολή καλύτερων προϊόντων για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Για να υποστηρίξει την υλοποίηση αυτού του δυναμικού, το Right to Repair Europe παραμένει αφοσιωμένο στη διαδικασία υλοποίησης και συνεχίζει να υποστηρίζει φιλόδοξα πρότυπα.
*πλυντήρια, στεγνωτήρια, πλυντήρια πιάτων, ψυγεία, τηλεοράσεις, συγκολλητές, ηλεκτρικές σκούπες, διακομιστές, τηλέφωνα, tablet.
Πηγή άρθρου: https://repair.eu